Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pytanie dotyczące teleobiektywu i extendera

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Melov Zobacz posta
    1. Zestaw będzie ciemy - rozumiem że jeżeli podłącze extender np. 1.4 to tracę 1 przysłonę czyli z 5,6 robi się mi powiedzmy 6,6 (w praktyce przypuszczam że może i więcej może ktoś wie ile ?) - ale czy to działa dokładnie tak jak bym ręcznie przestawił przesłonę na 6,6. Chodzi mi o to czy w efekcie podłączenia extendera będę mógł robić zdjęcia po prostu z większą przesłoną i tyle - czy może są tu jeszcze jakieś inne sprawy o których nie wiem ?
    Zestaw z ext 1.4x będzie mieć jasność f/8, a nie f/6.6. Spadnie też jakość, pojawią się częściej aberracje. Ale np. raczej nie będzie trzeba już przymykać przysłony tak jak zwykle robi się dla polepszenia rozdzielczości na "gołym" zoomie. Reasumując: pewnie da się tego od biedy używać, nawet z AF (po za lepieniu styków).

Cytat Zamieszczone przez Melov Zobacz posta
    2. Przy tak ciemnym zestawie autofokus ma problem z ustawieniem ostrości (a może nie ?) - z tego co czytałem ma na pewno. Dlatego jeżeli przyjąć że nastawiłbym się np. na ustawianie ostrości ręcznie - to czy po zamontowaniu extendera będę miał z tym jakiś problem ?. Czy jeżeli ostrość będzie ustawiana ręcznie to nie lepiej np. kupić extender x2 ? - oczywiście wówczas zestaw traci 2 przysłony i jest jeszcze ciemniejszy - ale chodzi mi tu o ostrość - czy jest jakaś różnica w jej ustawianiu przy 1.4 i x2 ?
    Tutaj bedziesz mieć już f/11. AF nie będzie działać, a ręcznie też będziesz mieć kłopoty bo będzie już trochę ciemno w wizjerze. Jakość na pewno spadnie bardzo mocno. Pod tym względem 2x sprawdza się dobrze tylko z obiektywami najwyższej klasy.

Reasumując, jeśli masz ciśnienie na TC, to przy tym obiektywie ew. 1.4x, ale cudów nie oczekuj.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

I jeszcze jedno: przy tym obiektywie (jeśli dobrze pamiętam) nawet nie trzeba zalepiać nic, bo on nie ma styków do współpracy z AF. Natomiast nalezy jeszcze uważać na TC z wystającą soczewką (Canon, Sigma), żeby nie uszkodzić tylnej soczewki obiektywu (być może jest to fizycznie niemożliwe, ale lepiej zachować ostrożnośc). Z Kenko nie ma tego problemu.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 23-02-2008 o 17:28 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów