Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pytanie dotyczące teleobiektywu i extendera

Dopiero zaczyna

Domyślnie Pytanie dotyczące teleobiektywu i extendera

Chciałbym zapytać czy ktoś z Was posiada-ł obiektyw CANON EF 4-5,6 70-300mm USM IS i robił próby z jakimiś extendarami np. Canon, Kenko. Trochę już czytałem na ten temat i wiem że np. taki zestaw będzie ciemny i autofokus nie będzie działał (chyba że po zalepieniu trzech styków - ale nie o to mi chodzi). Moje pytanie brzmi:
    1. Zestaw będzie ciemy - rozumiem że jeżeli podłącze extender np. 1.4 to tracę 1 przysłonę czyli z 5,6 robi się mi powiedzmy 6,6 (w praktyce przypuszczam że może i więcej może ktoś wie ile ?) - ale czy to działa dokładnie tak jak bym ręcznie przestawił przesłonę na 6,6. Chodzi mi o to czy w efekcie podłączenia extendera będę mógł robić zdjęcia po prostu z większą przesłoną i tyle - czy może są tu jeszcze jakieś inne sprawy o których nie wiem ?

2. Przy tak ciemnym zestawie autofokus ma problem z ustawieniem ostrości (a może nie ?) - z tego co czytałem ma na pewno. Dlatego jeżeli przyjąć że nastawiłbym się np. na ustawianie ostrości ręcznie - to czy po zamontowaniu extendera będę miał z tym jakiś problem ?. Czy jeżeli ostrość będzie ustawiana ręcznie to nie lepiej np. kupić extender x2 ? - oczywiście wówczas zestaw traci 2 przysłony i jest jeszcze ciemniejszy - ale chodzi mi tu o ostrość - czy jest jakaś różnica w jej ustawianiu przy 1.4 i x2 ?

Na koniec wiem że jest to ciemny zestaw i będziecie mi odradzać zakup (a może nie ?)- ale ja wymyśliłem to sobie tak - zamierzam dokupić w przyszłości jakiś lepszy teleobiektyw jakąś L-kę - i do tej L-ki dodatkowo extender. Dlatego chciałbym teraz kupić taki extender który będę mógł potem do tej L-ki podłączyć - kupie L-kę pewnie przesłoną 4 więc do niej extender 1.4 na pewno będzie ok - ale czy x2 będzie ok ? A póki co podłączę go do posiadanego teleobiektywu - raczej zdjęcia z extenderem będę wykonywał przy ładnej pogodzie (dobrym oświetleniu) więc chyba to trochę zrekompensuje dużą wartość przysłony (zrekompensuje ?).

Jeżeli ktoś z Was miał w tem temacie jakieś doświadczenia - pomdzielcie się ze mną nimi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Melov Zobacz posta
    1. Zestaw będzie ciemy - rozumiem że jeżeli podłącze extender np. 1.4 to tracę 1 przysłonę czyli z 5,6 robi się mi powiedzmy 6,6 (w praktyce przypuszczam że może i więcej może ktoś wie ile ?) - ale czy to działa dokładnie tak jak bym ręcznie przestawił przesłonę na 6,6. Chodzi mi o to czy w efekcie podłączenia extendera będę mógł robić zdjęcia po prostu z większą przesłoną i tyle - czy może są tu jeszcze jakieś inne sprawy o których nie wiem ?
    Zestaw z ext 1.4x będzie mieć jasność f/8, a nie f/6.6. Spadnie też jakość, pojawią się częściej aberracje. Ale np. raczej nie będzie trzeba już przymykać przysłony tak jak zwykle robi się dla polepszenia rozdzielczości na "gołym" zoomie. Reasumując: pewnie da się tego od biedy używać, nawet z AF (po za lepieniu styków).

Cytat Zamieszczone przez Melov Zobacz posta
    2. Przy tak ciemnym zestawie autofokus ma problem z ustawieniem ostrości (a może nie ?) - z tego co czytałem ma na pewno. Dlatego jeżeli przyjąć że nastawiłbym się np. na ustawianie ostrości ręcznie - to czy po zamontowaniu extendera będę miał z tym jakiś problem ?. Czy jeżeli ostrość będzie ustawiana ręcznie to nie lepiej np. kupić extender x2 ? - oczywiście wówczas zestaw traci 2 przysłony i jest jeszcze ciemniejszy - ale chodzi mi tu o ostrość - czy jest jakaś różnica w jej ustawianiu przy 1.4 i x2 ?
    Tutaj bedziesz mieć już f/11. AF nie będzie działać, a ręcznie też będziesz mieć kłopoty bo będzie już trochę ciemno w wizjerze. Jakość na pewno spadnie bardzo mocno. Pod tym względem 2x sprawdza się dobrze tylko z obiektywami najwyższej klasy.

Reasumując, jeśli masz ciśnienie na TC, to przy tym obiektywie ew. 1.4x, ale cudów nie oczekuj.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

I jeszcze jedno: przy tym obiektywie (jeśli dobrze pamiętam) nawet nie trzeba zalepiać nic, bo on nie ma styków do współpracy z AF. Natomiast nalezy jeszcze uważać na TC z wystającą soczewką (Canon, Sigma), żeby nie uszkodzić tylnej soczewki obiektywu (być może jest to fizycznie niemożliwe, ale lepiej zachować ostrożnośc). Z Kenko nie ma tego problemu.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 23-02-2008 o 17:28 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie

I nie spodziewaj sie, ze IS sie wyrobi przy 2x. Naprawde bedzie mial ciezko.
    40D, C 10-22, C 17-55 IS, C 50/1.8 II, C 70-300 USM IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i pytanie z jakim korpusem będzie smigał ten TC. Na cyfrowym cropie rozdzielczość będzie porównywalna z powiększeniem cyfrowym, a do tego nie wiadomo jak zachowa się aberracja. Na cropie ma sens tylko TC 1,4 z najlepszymi stałkami.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    No i pytanie z jakim korpusem będzie smigał ten TC. Na cyfrowym cropie rozdzielczość będzie porównywalna z powiększeniem cyfrowym, a do tego nie wiadomo jak zachowa się aberracja. Na cropie ma sens tylko TC 1,4 z najlepszymi stałkami.
    Korpus EOS 400D

Rozumiem że np. Kenko x1.4, ręczne ustawianie ostrości, przysłona max. wówczas to F8 - tego mogę się spodziewać. A czy stabilizacja się wyrobi ?

A przy zakupie gdybym miał możliwość potestować to na co zwrócić uwagę ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Chłopie, problem polega na tym, że TC nic Ci nie da. Wykadruj sobie fotkę bez TC i będziesz miał prawdopodobnie lepszą jakość.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Chłopie, problem polega na tym, że TC nic Ci nie da. Wykadruj sobie fotkę bez TC i będziesz miał prawdopodobnie lepszą jakość.
    Sprawdzałem raz z ciekawości wykadrowanie 100/2@2.8 (bo taka jest jasność 100+TC 1.4) kontra 100/2@2+ TC 1.4 Kenko i jednak z TC wychodzi lepiej.

Pozdrowienia

Pełne uzależnienie

Domyślnie

maurycyj, sam siebie zacytuję :
    Na cropie ma sens tylko TC 1,4 z najlepszymi stałkami.

PS
    Może jeszcze z 70-200/4 IS
    Ostatnio edytowane przez fret ; 23-02-2008 o 20:30

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Chcialabym się dowiedzieć jak pracuje extender CANONA 1,4x z obiektywem 70-200/4 IS USM i aparatem Canon Eos 30 a w następnych latach z cropem np.40D lub FF 5 D ?
    Wiem że w tym momencie mam światlo 5,6 ,czy stabilizacja pracuje normalnie i bezproblemowo ,czy jakieś styki trzeba zaklejać i jeszcze czy można go użyć również z obiektywem 100/2,8 macro USM .
    Rozumię że przy 70-200/4 is usm dostaje 100-300 i światlo 5,6 ?
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Kolega właśnie niedawno pożyczył ode mnie TCx1.4 żeby się pobawić w połączeniu ze swoim 70-200/4IS+40D. Wrażenia pozytywne. Światło jest 5.6, AF/IS działa.

Na 100/2.8 nie da się założyć oryginalnego TC Canona, są niezgodne mechanicznie. Jeśli chcesz "jeszcze bardziej makro" to zainteresuj się extension tubes (po polsku chyba nazywa się to "pierścienie pośrednie")

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów