Chciałbym zapytać czy ktoś z Was posiada-ł obiektyw CANON EF 4-5,6 70-300mm USM IS i robił próby z jakimiś extendarami np. Canon, Kenko. Trochę już czytałem na ten temat i wiem że np. taki zestaw będzie ciemny i autofokus nie będzie działał (chyba że po zalepieniu trzech styków - ale nie o to mi chodzi). Moje pytanie brzmi:
1. Zestaw będzie ciemy - rozumiem że jeżeli podłącze extender np. 1.4 to tracę 1 przysłonę czyli z 5,6 robi się mi powiedzmy 6,6 (w praktyce przypuszczam że może i więcej może ktoś wie ile ?) - ale czy to działa dokładnie tak jak bym ręcznie przestawił przesłonę na 6,6. Chodzi mi o to czy w efekcie podłączenia extendera będę mógł robić zdjęcia po prostu z większą przesłoną i tyle - czy może są tu jeszcze jakieś inne sprawy o których nie wiem ?

2. Przy tak ciemnym zestawie autofokus ma problem z ustawieniem ostrości (a może nie ?) - z tego co czytałem ma na pewno. Dlatego jeżeli przyjąć że nastawiłbym się np. na ustawianie ostrości ręcznie - to czy po zamontowaniu extendera będę miał z tym jakiś problem ?. Czy jeżeli ostrość będzie ustawiana ręcznie to nie lepiej np. kupić extender x2 ? - oczywiście wówczas zestaw traci 2 przysłony i jest jeszcze ciemniejszy - ale chodzi mi tu o ostrość - czy jest jakaś różnica w jej ustawianiu przy 1.4 i x2 ?

Na koniec wiem że jest to ciemny zestaw i będziecie mi odradzać zakup (a może nie ?)- ale ja wymyśliłem to sobie tak - zamierzam dokupić w przyszłości jakiś lepszy teleobiektyw jakąś L-kę - i do tej L-ki dodatkowo extender. Dlatego chciałbym teraz kupić taki extender który będę mógł potem do tej L-ki podłączyć - kupie L-kę pewnie przesłoną 4 więc do niej extender 1.4 na pewno będzie ok - ale czy x2 będzie ok ? A póki co podłączę go do posiadanego teleobiektywu - raczej zdjęcia z extenderem będę wykonywał przy ładnej pogodzie (dobrym oświetleniu) więc chyba to trochę zrekompensuje dużą wartość przysłony (zrekompensuje ?).

Jeżeli ktoś z Was miał w tem temacie jakieś doświadczenia - pomdzielcie się ze mną nimi.