Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Jasnosc obiektywu

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    A obraz? Jakie będą najważniejsze różnice?
    Będą róznice takie jak:
    - bokeh,
    - spłaszczenie spowodowane dłuższą ogniskową (jeżeli jednym z obiektywów będzie tele),
    - GO (np. jeżeli jeden z obiektywów, będzie przymocowany do aparatu kompaktowego - kompakty mają z reguły większą GO)
    - kadr (zależy od ogniskowej)
    itd...
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Evitagen Zobacz posta
    Czy (...) uzyskamy (teoretycznie) rozne czy te same czasy naswietlania?
    Teoretycznie te same.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    To już zależy od obiektywów indywidualnie, nie tylko od ich jasności. Trudno tu powiedzieć coś konkretnego bez określenia o które obiektywy chodzi.
    Przez rok robiłam zdjęcia sigmą 70-300, starą, nawet bez APO. Od niedawna mam 70-200 f/2.8 i nie było jeszcze warunków, żeby go wypróbować. Spodziewam się, że nie będzie aberracji i winiet, że będzie ostrzej. Chodzi mi o to, czy na pierwszy rzut oka będzie można zauważyć, że zdjęcie jest "lepsze" - perspektywa, kolor, głębia, kontrast...?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...Chodzi mi o to, czy na pierwszy rzut oka będzie można zauważyć, że zdjęcie jest "lepsze" ...?
    Nie. Nie da się.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chodzi mi o to, czy na pierwszy rzut oka będzie można zauważyć, że zdjęcie jest "lepsze" - perspektywa, kolor, głębia, kontrast...?
    Perspektywa - zależy tylko od punktu widzenia. Kolor, kontrast - może być poprawa, zwłaszcza jeżeli kiepski obiektyw był otwierany na maksa. Głębia jaka? Głębia ostrości? Przy takim samym kadrze i takim samym ustawieniu przesłony będzie identyczna. Może być ładniejszy/brzydszy/inny bokeh.
    Ale to wszystko drobiazgi. Dobre zdjęcie to począwszy od pewnego poziomu to nie jest kwestia sprzętu. Da się zrobić mdłego knota 70-200 2,8 i piękną fotę sigmą 70-300 nawet bez APO. Canon da większe możliwości ale nie załatwia wszystkiego.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów