Jak zwiększyć GO w makrofotografii?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jutomi
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 45

Jak zwiększyć GO w makrofotografii?

Czy są jakieś inne sposoby na zwiększenie głębi ostrości w makrofotografii.
    Dwa znam:
    1. Zwiększenie liczby przesłony (kosztem wydłużenia czasu ekspozycji).
    2. Użycie lampy błyskowej (możemy zwiększyć liczbę przesłony bez wydłużania czasu ekspozycji).
    A inne?
    3.?
    4.?
    5.? ...

Czy użyty obiektyw macro ma wpływ na GO? Czy to prawda, że obiektywy macro o mniejszej ogniskowej 60-100mm mają większą GO niż obiektywy o ogniskowej 100-200?
  • solti
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1149

Sposób jest tylko jeden - domykanie przesłony! Lampa błyskowa nie ma tu nic do rzeczy - ona tylko wpływa na światło, które z samą głębią nie ma nic wspólnego.
    Jasne, że obiektyw ma wpływ na GO, gdyż zależy ona też od ogniskowej (obiektywu właśnie, im dłuższa ogniskowa tym mniejsza GO) i odległości fotografowanego obiektu od obiektywu.
    Polecam zgłębić trochę zależności między tymi trzema parametrami (na forum też da się co nieco znaleźć o tym) a powinno Ci się udać zapanować nad GO.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Komentarz

• delaa
      Bywalec
      • 2007
      • 168

Zamieszczone przez jutomi Zobacz wpis
      Czy użyty obiektyw macro ma wpływ na GO? Czy to prawda, że obiektywy macro o mniejszej ogniskowej 60-100mm mają większą GO niż obiektywy o ogniskowej 100-200?
      Zdaje się że tak - generalnie im krótsza ogniskowa tym większa głębia ostrości - tak podpowiada :
      Depth of field and hyperfocal distance calculator

i zdaje sie że ma rację.

PS.
      Oczywiście odległość od obiektu także się liczy.

Pozdro !
      KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
      No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Zmieniając ogniskową musisz zmienić odległość dla zachowania takiego samego kadru co praktycznie kompensuje zmiany GO zależne od ogniskowej.

Przychodzi mi na myśl jeszcze jedno rozwiązanie - zwiększenie cropa, czyli zrobienie zdjęcia z większej odległości a potem wycinanki. Tracimy na rozdzielczości ale może nie na tyle, żeby tego nie zastosować w praktyce. Przymykając przesłonę powyżej pewnego punktu też tracimy na rozdzielczości.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Bahrd
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 3053

Zamieszczone przez solti Zobacz wpis
          Sposób jest tylko jeden - domykanie przesłony!
          Jeśli obiekt jest (prawie) nieruchomy, a aparat na solidnym statywie, to do pomyślenia jest "focus stacking": http://en.wikipedia.org/wiki/Focus_stacking - w każdym razie prace w temacie trwają
          EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• jutomi
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 45

Zamieszczone przez piast9 Zobacz wpis
            Przymykając przesłonę powyżej pewnego punktu też tracimy na rozdzielczości.
            Zgadza się. Większość obiektywów osiąga max. rozdzielczośc przy f/8 do f/11/
            Przy f/22 i więcej rozdzielczość spada i jest taka sama albo jeszcze niższa niż przy pełnym otworze, więc metoda przymykania przysłony ma swoje ograniczenia. ??:

Komentarz

• Juriko
              Początki nałogu
              • 2007
              • 485

Bracketing ostrości, taką możliwość daje np. soft CHDK dla kompaktów Canona. Obiekt musi być niestety statyczny, nieożywiony, chyba że motylka za życia, tego..., no, szpileczką potraktujemy.

Komentarz

• fret
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1503

Zamieszczone przez piast9 Zobacz wpis
                Zmieniając ogniskową musisz zmienić odległość dla zachowania takiego samego kadru co praktycznie kompensuje zmiany GO zależne od ogniskowej.

Przychodzi mi na myśl jeszcze jedno rozwiązanie - zwiększenie cropa, czyli zrobienie zdjęcia z większej odległości a potem wycinanki. Tracimy na rozdzielczości ale może nie na tyle, żeby tego nie zastosować w praktyce. Przymykając przesłonę powyżej pewnego punktu też tracimy na rozdzielczości.
                Pierwsze zdanie jest prawdziwe, GO zależy od skali odwzorowania (dla danej wielkości matrycy), a nie od ogniskowej.
                Drugie zdanie prawdziwe juz nie jest. Cropowanie tez wpływa na GO, co znów sprowadza problem do zdania pierwszego
                Pozostaje tylko bracketing ostrości i sklejanie.

Komentarz

• eLka

żalezy jakie obiekty bedziesz fotografował-nieruchome czy w ruchu? I jaka potrzebna jest Ci glębia ostrosci w mm?

Komentarz

• jutomi
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 45

Zamieszczone przez eLka Zobacz wpis
                    żalezy jakie obiekty bedziesz fotografował-nieruchome czy w ruchu? I jaka potrzebna jest Ci glębia ostrosci w mm?
                    Zależy mi głównie na owadach. Chciałbym uzyskać w miarę ostrego całego owada (a nie tylko: oczy ostre ale czułki lub skrzydełka już nie). GO min. 10mm przy skali 1:1.

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Zamieszczone przez fret Zobacz wpis
                      Pierwsze zdanie jest prawdziwe, GO zależy od skali odwzorowania (dla danej wielkości matrycy)
                      O właśnie. Dla danej matrycy. Zmniejszając matrycę można zmniejszać skalę odwzorowania dla sfotografowania danego obiektu. Efekt znany z kompaktów, gdzie GO jest ogromna, również w makro, właśnie dzięki małej matrycy.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• solti
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1149

Bahrd --> nie znałem tego
                        Piast9 --> słyszałem, że właśnie ze względu na GO niektórzy zawodowcy do makro nadal w pewnych sytuacjach używają starej serii G. Nie wiem niestety ile w tym prawdy.
                        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                        galeria.solti.pl

Komentarz

• eLka

Glebia ostrosci zalezy od przyslony,dlugosci ogniskowej obiektywu i odleglosci od fotografowanego przedmiotu.
                          1.Im mniejszy jest otwor przyslony tym wieksza glebia ostrosci.
                          2.Im krotsza jest ogniskowa obiektywu tym wieksza glebia ostrosci.
                          3.Im wieksza jest odleglosc od fotografowanego przedmiotu tym wieksza glebia ostrosci.

W tym przypadku polecilbym Ci obiektyw o ogniskowej rzedu 100-200 mm co pozwoli zwiekszyc odleglosc od fotografowanego owada,oraz stosowanie malych otworow przyslony.

Komentarz

• Bahrd
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 3053

Zamieszczone przez solti Zobacz wpis
                            Bahrd --> nie znałem tego
                            Ale to tylko, zdaje się, inna nazwa na wspomniany również powyżej bracketing ostrości. To dlatego nastajemy tak na to, żeby obiekt był nieruchomy.
                            Zasada jest prosta jak konstrukcja cepa: weź zdjęcia tego samego czegoś i wybierz najostrzejsze kawałki (cały czas mowa o powiększaniu GO)

Można robić ręcznie ale oczywiście najfajniej, jak się z tym męczy komputer
                            Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
                            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• solti
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1149

Zamieszczone przez Bahrd Zobacz wpis
                              Ale to tylko, zdaje się, inna nazwa na wspomniany również powyżej bracketing ostrości.
                              Co nie zmienia faktu, że tego nie znałem. Nie było mi to nigdy do niczego potrzebne, bo nie używałem lustra do klasycznego makro. Inna kwestia, że nie mam do tego odpowiedniego szkła.
                              galeria.solti.pl

Komentarz

Pracuję...
                              X