Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Jak zwiększyć GO w makrofotografii?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Pierwsze zdanie jest prawdziwe, GO zależy od skali odwzorowania (dla danej wielkości matrycy)
    O właśnie. Dla danej matrycy. Zmniejszając matrycę można zmniejszać skalę odwzorowania dla sfotografowania danego obiektu. Efekt znany z kompaktów, gdzie GO jest ogromna, również w makro, właśnie dzięki małej matrycy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bahrd --> nie znałem tego
    Piast9 --> słyszałem, że właśnie ze względu na GO niektórzy zawodowcy do makro nadal w pewnych sytuacjach używają starej serii G. Nie wiem niestety ile w tym prawdy.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

eLka
    Guest

Domyślnie

Glebia ostrosci zalezy od przyslony,dlugosci ogniskowej obiektywu i odleglosci od fotografowanego przedmiotu.
    1.Im mniejszy jest otwor przyslony tym wieksza glebia ostrosci.
    2.Im krotsza jest ogniskowa obiektywu tym wieksza glebia ostrosci.
    3.Im wieksza jest odleglosc od fotografowanego przedmiotu tym wieksza glebia ostrosci.

W tym przypadku polecilbym Ci obiektyw o ogniskowej rzedu 100-200 mm co pozwoli zwiekszyc odleglosc od fotografowanego owada,oraz stosowanie malych otworow przyslony.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Bahrd --> nie znałem tego
    Ale to tylko, zdaje się, inna nazwa na wspomniany również powyżej bracketing ostrości. To dlatego nastajemy tak na to, żeby obiekt był nieruchomy.
    Zasada jest prosta jak konstrukcja cepa: weź zdjęcia tego samego czegoś i wybierz najostrzejsze kawałki (cały czas mowa o powiększaniu GO)

Można robić ręcznie ale oczywiście najfajniej, jak się z tym męczy komputer
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 23-02-2008 o 16:58
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ale to tylko, zdaje się, inna nazwa na wspomniany również powyżej bracketing ostrości.
    Co nie zmienia faktu, że tego nie znałem. Nie było mi to nigdy do niczego potrzebne, bo nie używałem lustra do klasycznego makro. Inna kwestia, że nie mam do tego odpowiedniego szkła.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał

Domyślnie

na podstawie linku który podał wcześniej Bahrd znalazłem ten tutorial: http://www.digitalgrin.com/showthread.php?t=61316
    myślałem trochę nad tym... ,wybiegając w przyszłość - teoretycznie, kiedy aparaty będą potrafiły robić zdjęcia z prędkością 60klatek/s wówczas będzie można robić zdjęcia owadów w ruchu z wielką głębią ostrości...
    200zdjeć/s i będzie można zlepić zdjęcie mrówki z głębią 14 cm
    myślę, że za parędziesiąt lat tak właśnie będzie...
    canon 5D, 1DsIII, 5DIII, obiektywy: 24-105 1:4 L / 50 f1.2L / 24mm f1.4L II / 100 f2.8L Macro / MP-E 65mm / TS-E 45mm f2.8 / TS-E 24mm L II / lampy: Fomei Digital 500 PRO/ Fomei 1200 PRO / BOWENS ESPRIT GEMINI 500PRO / Canon 580EXII /

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie

Skoro rozważania na temat GO mamy już za sobą czas przejść do sprzętu.
    1. Wiem, że najlepszym wyborem byłby Canon MP-E 65mm ze skalą odwzorowania do 5:1 - ale niestety na niego mnie nie stać.
    2. Na placu boju pozostaje Canon 100/2,8 USM MACRO (ewentualnie zamienniki Sigma 105mm lub Tamron 90mm).
    Rodzą się kolejne pytania:
    Czy ten Canon 100/2,8 to tylko do makrofotografii, czy też może być z niego dobry krótki teleobiektyw lub obiektyw do "ciasnych portretów"?
    Czy oprócz wymienionych obiektywów pominąłem coś ciekawego do macrofotografii (Canonem 400D)?
    Czy ktoś próbował "makrofotografii extremalnej" - tzn. podpięcia lustrzanki do mikroskopu (czy do tego to tylko jakaś mała kamerka internetowa lub specjalny okular)?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jutomi Zobacz posta
    Rodzą się kolejne pytania:
    Czy ten Canon 100/2,8 to tylko do makrofotografii, czy też może być z niego dobry krótki teleobiektyw lub obiektyw do "ciasnych portretów"?
    przecież nikt ci nie zabroni wykorzystania tego obiektywu w sposób na jaki masz ochotę
    Czy oprócz wymienionych obiektywów pominąłem coś ciekawego do macrofotografii (Canonem 400D)?
    tokina 100
    sigma 150
    tamron 180

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Czy ktoś próbował "makrofotografii extremalnej" - tzn. podpięcia lustrzanki do mikroskopu (czy do tego to tylko jakaś mała kamerka internetowa lub specjalny okular)?
    Bawiłem się w mikrofotografię podpinając jeszcze EOSa 30 pod mikroskop optyczny przez przejściówkę Pentacona. Zabawa przednia ale w pewnym momencie doszedłem do bariery w postaci przygotowywania preparatów (te wszystkie wybarwiania, utrwalania itp). i odpuściłem sobie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Koziegłowy k.Poznania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borysM Zobacz posta
    przecież nikt ci nie zabroni wykorzystania tego obiektywu w sposób na jaki masz ochotę
    Chodziło mi o to czy świetny i przeznaczony do makrofotografii Canon 100/2,8 będzie również świetnym czy jedynie przeciętnym teleobiektywem lub obiektywem portretowym. (jeśli będzie to 2 lub 3 w jednym, to tym bardziej będę skłonny szarpnąć się na ten obiektyw, a nie na innne).

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów