Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Gdzie można kupić obiektywy w Poznaniu i okolicach

Dopiero zaczyna Awatar Max-Maciej
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie Gdzie można kupić obiektywy w Poznaniu i okolicach

Witam

Mam zamiar kupić jeden z wymienionych obiektywów : Canona 50/1,4 Canona 17-85/4-5,6 lub Tamrona 17-50/2,8, jaki wybiorę nie wiem, to zależy jaki mi najbardziej będzie pasował. Jestem z Nowego Tomyśla więc chciałbym pojechać do Poznania i tam trochę poprzebierać w obiektywach, tylko pytanie, czy będzie gdzie. Najlepiej jakbym znalazł w/w obiektywy w jednym miejscu i wybór byłby prostszy. Może ktoś z forumowiczów mógłby doradzić gdzie mam szukać tych obiektywów w Poznaniu lub okolicach. I jeszcze jedno, jak najlepiej przetestować obiektyw w sklepie, aby sprzedawca dziwnie sie na mnie nie patrzył, jak przyjdę z bateryjkami, może macie jakieś dobre i szybkie sposoby. Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

No trzeba troszkę poszukać po allegro, przeszukać te forum i napewno kogoś znajdziesz. Dla podpowiedzi kilka haseł : Towers, Cichy ....

http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=towers
    http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1102695
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max-Maciej Zobacz posta
    ...jak najlepiej przetestować obiektyw w sklepie, aby sprzedawca dziwnie sie na mnie nie patrzył, jak przyjdę z bateryjkami, może macie jakieś dobre i szybkie sposoby. Pozdrawiam.
    Dobry sklep powinien mieć rozwieszone tablice testowe i statyw, do którego podepniesz sprzęt i sobie popstrykasz.
    Ja tak kupowałem, ale nie w Poznaniu (w Krakowie).
    Wtedy wystarczy mieć laptopa i sobie porównać zdjęcia.
    Niestety chyba jest niewiele takich sklepów, bo nie ma na to miejsca.
    Można też zrobić sobie własne plansze i wziąć ze sobą. Nawet kartka w kratkę może być, bo zobaczysz co dzieje się z liniami (rozmycie, zniekształcenia). Przy dłuższych czasach naświetlania korzystaj ze statywu i wężyka (lub samowyzwalacza).
    No i jeszcze ważna sprawa jak ci będzie leżał w ręce, ale to już samo potrzymanie przez chwilę i zrobienie kilku fotek powinno wystarczyć, żeby poczuć.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niestety takiego sklepu chyba w Poznaniu nie znajdziesz. Pozostaje Ci uderzyć do naszych forumowych TIP'ów. Przy okazji ceny będą znacznie ciekawsze Problem jest chyba tylko jeden - wydaje mi się, że żaden z nich nie będzie miał do porównania obydwóch Canonów i Tamrona. Cichy specjalizuje się w Tamronach (chociaż może mieć jeszcze tą 50'tkę), a Nowart i Towersivy w Canonach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    tryton --> Ty tak poważnie o tych tablicach testowych?
    A ja zawsze sądziłem, że obiektywów nie kupuje się, żeby pstrykać tablice testowe (no tak, ale w końcu to Onan Board ). Ja bym po prostu podpiął sprawdzane obiektywy, zrobił kilka zdjęć obiektów (lub ludzi) będących pod ręką i sprawdził, czy pasuje mi efekt, który otrzymałem (czy trafia w punkt ostrość, itp.).
    Ostatnio edytowane przez solti ; 23-02-2008 o 11:52 Powód: Automerged Doublepost
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Zagadaj do Cichego, kupowałem od niego 70-200 2,8 IS spokojnie mogłem potestować u niego to szkło zdjęcia poprzeglądać na laptopie i podjąć decyzję - Polecam.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Coś już napisał Awatar acekd
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeszcze są:
    Kristopheros
    wojwet
    Obu znajdziesz na Allegro.
    Polecam, jak dotąd bezproblemowo. Można testować do woli, ceny do małej negocjacji....no i można zamówić wg swoich potrzeb.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez acekd Zobacz posta
    Jeszcze są:
    Kristopheros
    No tak, jak mogłem o nim zapomnieć! Przecież kupowałem od niego soją puszkę!
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

a link allegro do Cichego to: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=8802635

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    tryton --> Ty tak poważnie o tych tablicach testowych?
    Nie chodziło mi o to żeby potem porównywać zdjęcia tablic na powiększeniu 400% i mierzyć linijką, tylko zobaczyć orientacyjnie czy nie ma wad (tak na szybko), których kupujący nie akceptuje. Później są płacze na forum, że komuś mydli. Na tablicy to od razu wyłapie. Kilka zdjęć tablicy i kilka takich jak mówisz i wtedy jest szkło przetestowane.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Dopiero zaczyna Awatar Max-Maciej
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Dzięki za wskazówki. Na Allegro znalazłem jeszcze aukcję użytkownika filipibiza, który pochodzi z Poznania:
    http://www.allegro.pl/item317721967_..._gwaranc_.html
    Czy ktoś już u niego kupował? Ceny ma dość atrakcyjne.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów