Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Moc lampy flash, a słoneczny plener.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

E tam... 1d

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Tylko pozazdrościć, w wieku lat 15 bawisz się 1D...
    Rośnie nam tu obeznany ze sprzętem fotograf, za kilka lat profesjonalista
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    centralna migawka, pewnie jakiś średni format?
    chyba d70 już ma xsync 1/500...

1D - fajny sprzęt, które mk? I czy wiek w profilu prawdziwy :P?
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Bzdury że aż uszy więdną
    Ernest, prosze cie nie wyskakuj tu ze swoimi tekstami jesli nie masz czegos potwierdzonego.Ja jestem naocznym swiadkiem takiej sytuacji jakie opisalem.

Wyksztalcenie elektryczne takze posiadam - i ze spokojem jestem w stanie cie zapewnic ze niestabilnosc pradu w granicach 1,5% jaki wytwarza generator wystarczy zeby spalic bardzo delikatny uklad lampy.

Jak sie bedizesz dalej spieral w tym temacie to z checia ci przedstawie kilka wykresikow i dluzsza analize problemu.

ps: jesli ktos stosuje takie rozwiazanie tzn. ze poprostu ma duzo szczescia, a awaria lampy to tylko kwestia czasu.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie chcialbym sie wymadrzac i robic OT, ale czy jesli lampa ma "delikatny uklad" i pracuje na dane napiecie, ktore nie moze zmienic sie nawet w zakrecie 1.5% to czy nie posiada ona stabilizatora napiecia ? Urzadzenia czule na wachania napiecia posiadaja stabilizatory z tego co mi wiadomo.

Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater Zobacz posta
    Ernest, prosze cie nie wyskakuj tu ze swoimi tekstami jesli nie masz czegos potwierdzonego.Ja jestem naocznym swiadkiem takiej sytuacji jakie opisalem.

Wyksztalcenie elektryczne takze posiadam - i ze spokojem jestem w stanie cie zapewnic ze niestabilnosc pradu w granicach 1,5% jaki wytwarza generator wystarczy zeby spalic bardzo delikatny uklad lampy.

Jak sie bedizesz dalej spieral w tym temacie to z checia ci przedstawie kilka wykresikow i dluzsza analize problemu.

ps: jesli ktos stosuje takie rozwiazanie tzn. ze poprostu ma duzo szczescia, a awaria lampy to tylko kwestia czasu.
    No cóż ja na agregatach robiłem nie jedną imprezę, ciągnęły czy to oświetlenie estradowe czy to delikatniejszy sprzęt elektroniczny typu konsolety, CDplayery, gramofony i inne. O nagłośnieniu rzędu 5kW na stronę nie wspominając
    Nigdy nic nie poszło, na tym ja opieram swoje zdanie.

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

Ernest_DLRS ok sprzet estradowy zgodze sie ze pociagnie jak najbardziej natomiast lampy wyladowcze (czyli takie kotre znajduja sie lampach blyskowych) ladowane sa elektronika do kondenatorow. Ale wyobraz sobie zasade na jakiej dziala dynamo rowerowe (na tej smaej zasadzie dziala agregat). Jak wolniej krecisz to jest mniejsze natezenie pradu (zarowka slabiej swieci) jak mocneije to mocniej - prad zasialnaia (w przypadku lampy blyskowej - ladowania) zmienia sie. Jak to sie ma do agregatu - ano tak ze pomijajac zasadzie dizalania mieszanki paliwowo powietrznej w komorze spalania moze byc zmienna. Zmienia sie takze ilosc obrotow/min co skotkuje zmiana natezenia pradu wyplywajacego na zasilanie urzadzenia. Do tego wystarczy jakis paprch w paliwie ktory spowoduje chwilowe przytkanie sie komory spalania. O ile spadek pradu nie wiele zepsuje, o tyle jego nagly przyrost (po odetkaniu sie komory spalania) spowoduje nagly skok natezenia i moze to skutkowac przepaleniem ukladu stabilzujacego w lampie (a nawet taki uklad nie wytrzyma takiego skoku - ciezko mi powiedziec jak to sie tyczy % ale moje osobiste domysly wskazywaly by mniejwiecej na jakies 15 % -ale to tylko domysly).

Dlatego twierdze ze niestety agregaty nienadaja sie do uzytku z lampa. Nie twierdze ze sie nie da - ale moze sie okazac ze tak sie mzoe stac

sadek
    Guest

Domyślnie

Koledzy...

moze juz utnijmy te dyskusje o tym, czy się spali, czy nie spali układ elektroniczny lampy błyskowej, z powodu niejednolitości parametrów napięcia i natężenia prądu wygenerowanego z benzyny na wolnym powietrzu. Zapewne każdy z Was ma jakąś rację, popartą doświadczeniem, przy czym wiele tutaj zależy od przypadkowych zbiegów okoliczności, do których mozna również zaliczyć ogólnie pojętą "klasę" lub lepiej "jakość" wykorzystanych urządzeń - generatorów i odbiorników. Można to ująć tak - im większy generator, tym mniej wrażliwy na istnienie paprochów w paliwie, a do tego ma większe koło zamachowe, które powinno stanowić dostateczną krótkoterminową stabilizację obrotów...

Zawsze mozna przecież wykorzystać zasilacz UPS z podwójnym przetwarzaniem, który po wtórnej stronie "udostępnia" równie prawiesinusoidalny prąd, niezależnie od jego kształtu po stronie pierwotnej.

Tylko ciągnąć dodatkowe 50 kilogramów ze soba w plener?

Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Czego się nie robi w ramach idei

Domyślnie

Dołacze sie do tematu bo nie ma sensu zakladac nowego.
    Tez mam zamiar wyskoczyc na mala sesje w plener i przy obecnych 2x 550ex to za mało - stanowczo za mało!
    Szukam taniej alternatywy na mały zestaw przenosny. Mam 2x300Watowe lampki bolinga i chciałbym je wykorzystac w plenerze. Taki jest plan:
    Zmajstrowac zestaw z tego:
    http://www.foton.kalisz.pl/?strona=s...rupa3=&pid=884
    plus to:
    http://www.allegro.pl/item318548395_..._nowa_vat.html
    Teraz pytanie czy to zda to egzamin. Zaznaczam ze taki wypad z tm w plener tylko sporadycznie i cipłe letnie suche dni. Moze ktos posługuje sie takim zestawem i cos dopowie. Lekki w miare tani i mobilny

Tutaj mała prezentacja: 1 lampa 550ex ustawiona na 1/1 robione dobrym popołudniem, slonce z tyłu i brakowało mocy :/
    http://www.sc2.sk/pimg/t1204533051.jpg
    Ostatnio edytowane przez morafi ; 09-03-2008 o 01:17

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów