Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Moc lampy flash, a słoneczny plener.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    Nie czasem stąd ?? http://www.marinoparisotto.com/ bo jest filmek jak robili tą sesje
    Ja moge potwierdzic ze raczej tak. Fotki Marino Parisotto do nowego kalendarza Campari.

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater Zobacz posta
    Niewiem czy ja trafilem tu na forum onanistow sprzetowych czy zdjeciowych.

Prawda a bogiem - agregat pradotworczy nienadaje sie - zniszczy ci lampy.
    Nie jest to prad stabilny i moze psowodowac skoki napiecia, ktore najzwyczajniej w swiecie przepala lampy.

Co do pradnicy. Prad ladowania lampy (1000Ws) w momencie ladowania moze dochodzc nawet do 5 kW co spowoduje przepalenie sie pradnicy.

Napisałem w pierwszym poście, że nie mam problemu z prądem i nie to jest dla mnie najważniejsze, poza tym mam wykształcenie o profilu elektrycznym więc z tym akurat bez problemu sobie radzę.

Obniżając wartość ekspozycji w pełnym słońcu (-2 nawet -3EV) osiągam bardzo krótkie czasy naświetlania (to akurat tez nie problem). Wartość przesłony chcę ustawić powyżej f16 w celu wydłużenia czasu naświetlania oraz zwiększenia GO, co ma w tym przypadku duże znaczenie. Obniżenie ekspozycji jak widać na zdjęciach ma na celu zarejestrowania tła.

Moje pytanie: Czy wystarczą lampy rzędu 300Ws, czy stosować większe 600Ws, 1000Ws? BeautyDish, softbox czy zwykłe parasolki - co się sprawdza najlepiej w takich sytuacjach i jakich efektów po nich się spodziewać?

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Napisałem w pierwszym poście, że nie mam problemu z prądem i nie to jest dla mnie najważniejsze, poza tym mam wykształcenie o profilu elektrycznym więc z tym akurat bez problemu sobie radzę.
    Jesli tak to ok - urpzedzam bo wiem jak to sie skonczylo wprzypadku jednego z moich znajomych.

Obniżając wartość ekspozycji w pełnym słońcu (-2 nawet -3EV) osiągam bardzo krótkie czasy naświetlania (to akurat tez nie problem). Wartość przesłony chcę ustawić powyżej f16 w celu wydłużenia czasu naświetlania oraz zwiększenia GO, co ma w tym przypadku duże znaczenie. Obniżenie ekspozycji jak widać na zdjęciach ma na celu zarejestrowania tła.
    Mysle ze nie ma potrzeby przegnac w takie skrajnosci. Z doswiadczenia (co prawda nie swojego) ustaw aparat tak zeby otrzymac efekt chumr taki - a lampami sowietlaj same postacie.

Moje pytanie: Czy wystarczą lampy rzędu 300Ws, czy stosować większe 600Ws, 1000Ws? BeautyDish, softbox czy zwykłe parasolki - co się sprawdza najlepiej w takich sytuacjach i jakich efektów po nich się spodziewać?
    Mysle ze 300Ws spokojnie wystarczy. beutydish albo klosze i po wszystkim

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

agregat pradotworczy nienadaje sie - zniszczy ci lampy.
    Nie jest to prad stabilny i moze psowodowac skoki napiecia, ktore najzwyczajniej w swiecie przepala lampy.
    Bzdury że aż uszy więdną
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat:
    Napisał Jacek Deka

Mysle ze nie ma potrzeby przegnac w takie skrajnosci. Z doswiadczenia (co prawda nie swojego) ustaw aparat tak zeby otrzymac efekt chumr taki - a lampami sowietlaj same postacie.
    crater, nie bardzo rozumiem - niedoswietlenie o -2EV nie jest żadnym przegieciem, gdy chodzi o uzyskanie ciemnego, dramatycznego tła, tylko normalnym działaniem, który stosuje się w przypadku takich zdjęć
    również f16 w przypadku podobnych zdjęć nie jest żadnym przegieciem, tak więc nie rozumiem takich pouczeń

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak widać nikt Ci jeszcze na pytanie nie odpowiedział, bo widocznie nikt z czytających nie robił tego typu zdjęć. To popularny ostatnio zabieg, z niedoświetleniem całości i oświetleniem pierwszego planu fleszem.
    Ja również Ci nie pomogę, bo też takich zdjęć nie robiłem.
    Ale gdybym miał zrobić, to zanim bym zorganizował plan, to po prostu wziął bym lampę / lampy, trochę prądu i światłomierz i sprawdził.
    Najpierw pomiar zastanego przy f/16, potem sprawdzasz czy czas który Ci wyszedł po 4 krotnym skróceniu nadal się synchronizuje z fleszami (to aby naświetlić -2EV całość) Jak nie, to kombinuj z czułością / materiałem.
    Potem przełączyć na błyskowe i przy f/16 ponastawiać lampy tak, by ekspozycja wyszła dobrze lub nieźle. O ile się dobrze nie mylę, to błyskowego będzie jakieś 80% wtedy, czyi wypadkowa ekspozycja (w porównaniu do samego błyskowego) będzie o ułamek EV większa bo zastane nieco rozjaśni.
    Możesz nawet aparatem spróbować próbną fotkę (:

Hmm... skoro błyskowego będzie większość, to na zdrowy rozum powinny wystarczyć lampy, które w ciemności (studio), z tymi samymi modyfikatorami i w tych samych odległościach od obiektu oświetlą go na 100% (przy f/16).
    Czyli nie takie aż znowu mocne, bo przy słońcu te same lampy muszą błysnąć trochę słabiej.
    Zaś ekspozycja w słoneczny dzień będzie dajmy na to 1/125 przy f/11, to z -2EV wyjdzie 1/250 dla f/16 (ISO 100). Teraz albo aparat co się zsynchronizuje przy 1/250 albo f/22 i 2x mocniejszy błysk.
    Tyle rozważań, ale jak wspominałem - nie słyszałem piosenki, więc powiem kilka słów na jej temat.
    Jeśli się dużo mylę to mnie poprawcie, ale tak czy siak - warto sprawdzić organoleptycznie.
    Ostatnio edytowane przez minek ; 01-03-2008 o 16:38

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Ostatnio robiłem podobne zdjęcia. Ekspozycja dobrana tak, aby poprawnie naśiwetlić niebo, reszta doświetlana lampami.

Tutaj iso100 1/400s i f/16 (lub coś koło tego, dokładnie nie pamiętam)
    Z prawej strony 540ez i 430ex obydwie ustawione w M 1/1 i 70mm, nademną sb800 @1/1 35mm, i na małym statywie sb600 @1/1 24mm aby ośiwetlić dolną część zdjęcia. Wszystko wyzwalane pocket wiazradami. Błędy w naświetleniu poprawuine w PSie

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mutt Zobacz posta
    Tutaj iso100 1/400s i f/16 (lub coś koło tego, dokładnie nie pamiętam)
    Z prawej strony 540ez i 430ex obydwie ustawione w M 1/1 i 70mm, nademną sb800 @1/1 35mm, i na małym statywie sb600 @1/1 24mm aby ośiwetlić dolną część zdjęcia. Wszystko wyzwalane pocket wiazradami. Błędy w naświetleniu poprawuine w PSie
    Czy dobrze widzę, że te ,,błędy w naświetlaniu'' to winieta z prawej strony? 1/400 to trochę za mało jak na zewnętrznie wyzwalane lampy (one wtedy nie błyszczą w HSS)

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Nie. Korygowałem troche niedoświetlenie śniegu.
    Moje body ma xsync 1/500.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mutt Zobacz posta
    Nie. Korygowałem troche niedoświetlenie śniegu.
    Moje body ma xsync 1/500.
    centralna migawka, pewnie jakiś średni format?

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów