Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
Napisałem w pierwszym poście, że nie mam problemu z prądem i nie to jest dla mnie najważniejsze, poza tym mam wykształcenie o profilu elektrycznym więc z tym akurat bez problemu sobie radzę.
Jesli tak to ok - urpzedzam bo wiem jak to sie skonczylo wprzypadku jednego z moich znajomych.

Obniżając wartość ekspozycji w pełnym słońcu (-2 nawet -3EV) osiągam bardzo krótkie czasy naświetlania (to akurat tez nie problem). Wartość przesłony chcę ustawić powyżej f16 w celu wydłużenia czasu naświetlania oraz zwiększenia GO, co ma w tym przypadku duże znaczenie. Obniżenie ekspozycji jak widać na zdjęciach ma na celu zarejestrowania tła.
Mysle ze nie ma potrzeby przegnac w takie skrajnosci. Z doswiadczenia (co prawda nie swojego) ustaw aparat tak zeby otrzymac efekt chumr taki - a lampami sowietlaj same postacie.

Moje pytanie: Czy wystarczą lampy rzędu 300Ws, czy stosować większe 600Ws, 1000Ws? BeautyDish, softbox czy zwykłe parasolki - co się sprawdza najlepiej w takich sytuacjach i jakich efektów po nich się spodziewać?
Mysle ze 300Ws spokojnie wystarczy. beutydish albo klosze i po wszystkim