Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Moc lampy flash, a słoneczny plener.

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Moc lampy flash, a słoneczny plener.

Zastanawiam się nad organizacją sesji zdjęciowej w plenerze przy użyciu profesjonalnych lamp. Oczywiście nim zrealizuję zlecenie chciałbym najpierw wypróbować na ile mogę sobie pozwolić z mocnym doświetlaniem.

Jakich lamp powinienem użyć i jakiego osprzętu? Co może się przydać?

Zakładam oczywiście, że prąd idzie z przedłużacza lub przenośnego (hałaśliwego niestety) generatora prądotwórczego, z uwagi na zbyt wysokie koszty baterii akumulatorów.

Czy lampa/lampy tego typu spełni wymagania? LAMPA 1000Ws (w sumie cena jest bardzo przyzwoita jak i opinie o tej firmie). A może nie potrzeba aż takiej mocy (chociaż myślę, że wartość przesłony będzie wynosić co najmniej f16).

Poniżej przykład tak robionej sesji i jej efekt, którego obecnie pożądam chociaż pomijam samo body i obiektywy, bo to obecnie dla mnie mniej istotne.

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie, przykłady to bardzo proszę o przedstawienie ich w wątku, to pomoże mi przygotować się do sesji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Ładne fotki.... w temacie zbytnio nie pomogę... możesz napisać skąd masz te fotki? Sądzę że dużo mi daje oglądanie wszystkiego w stylu 'za kulisami' a to niewątpliwie należy do tego typu fotek.

Może by tak jakaś mocna przetwornica i akumulator od Ciężarówki/Autokaru? Dużo wygodniejsze chyba rozwiązanie od agregatu...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

myślę że przy kilku EX -ach i przy pomocy PSa by sie udało. z tymi przetwornicami to też myslałem bo mam jedną w transicie ale często problem z dojazdem...

chyba jutro sie przejde poćwiczyć...
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 23-02-2008 o 20:33

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    myślę że przy kilku EX -ach i przy pomocy PSa by sie udało. z tymi przetwornicami to też myslałem bo mam jedną w transicie ale często problem z dojazdem...
    Nie myślisz, że w pełnym słońcu i większych odległościach 580EX będą za słabe?

Dodatkowo zamierzam obniżać ekspozycję (czyli skracać czas naświetlania) w celu zarejestrowania jasnych partii tła (niebo, chmury) i chciałbym żeby było dość kontrastowe tło (przesłony rzędu f10 nawet do f22).
    Palnik lampy 580EX jest dość mały, jeżeli miałbym go użyć to zapewne z Beauty Dish - czy są jakieś mocowania go do lamp przenośnych?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no dokładnie - EXy nie przejdą. na tych fotkach użyto mocnych lamp, żeby wyciągnąć ładnie niebo i móc w słoneczny dzień światło z lamp ustawić jako światło główne. da się obliczyć w sumie jaką moc mają te lampy, ale to jak dla mnie za dużo myślenia o tej godzinie
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta

chyba jutro sie przejde poćwiczyć...

czas kupić jeepa albo normalne auto, a przetwornica z akumulatorem na takim wózku dwu-kołowym lub quadzie

@Jacek Deka - dlaczego nie podasz źródła fotek?
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    @Jacek Deka - dlaczego nie podasz źródła fotek?
    Nie podałem, ponieważ nie pamiętam z jakiej strony je mam. Ściągnąłem je ponieważ były dużej rozdzielczości (dużo większej niż pokazałem), natomiast sama jakość tych zdjęć nie jest najlepsza. A zdjęcia są z sesji z Evą Mendes.
    Jak znajdę do podam link do tych zdjęć.

Domyślnie

Nie czasem stąd ?? http://www.marinoparisotto.com/ bo jest filmek jak robili tą sesje

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Wypożyczyć agregat 3kW (starczy na 2-3 lampy 1000mW / każda) koszta niewielkie, jednorazowe - nie trzeba kupować żadnych akumulatorów, przetwornic itd. Rozmiar taki że wsadzisz do bagażnika samochodu osob. i wsjo.
    Pomysł na sesje w plenerze (na plaży szczególnie) - fajna sprawa, sam muszę kiedyś spróbować, gorzej z samą plażą w Warszawie
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

Niewiem czy ja trafilem tu na forum onanistow sprzetowych czy zdjeciowych.

Prawda a bogiem - agregat pradotworczy nienadaje sie - zniszczy ci lampy.
    Nie jest to prad stabilny i moze psowodowac skoki napiecia, ktore najzwyczajniej w swiecie przepala lampy.

Co do pradnicy. Prad ladowania lampy (1000Ws) w momencie ladowania moze dochodzc nawet do 5 kW co spowoduje przepalenie sie pradnicy.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów