Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Różne wartości wskazań licznika zdjęć w 30D

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie Różne wartości wskazań licznika zdjęć w 30D

Witam. Dziś kupiłem upragnioną cyfrę.Padło na canona 30D. Zaraz po włączeniu aparatu licznik zdjęć pokazywał 999 ale po wyłączeniu i włączeniu pokazywał 894.(Karta jest oczywiście pusta,sandisk,4gb extremeIII.tak się zmieniło 3 razy-Czy coś jest nie tak z moim body/kartą??

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

a teraz po zmianie formatu na raw i z powrotem wyskakuje 973 o co chodzi???

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Może zaraz po starcie w aparacie była ustawiona nizsza rozdzielczość - dlatego 999.Później może przestawiłeś opcje i juz inaczej pokazuje.I tak dalej, i tak dalej...

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Rozumiem, że mówimy tu o liczniku zdjęć możliwych do wykonania. Nie wiem czy w 30D też to obowiązuje (chyba na pewno tak ), ale ta liczba zmienia się w zależności od tego jaką rozdzielczość zdjęcia masz ustawioną. Ustawisz RAW + jpeg i spadnie na pewno. Zmienisz na średniego jpeg'a i wzrośnie. O ile się nie mylę to przy zmianie czułości ISO np: 100 -> 800 też ta liczba ulegnie zmianie.
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wartość ta zmienia się też w zależności od czułości matrycy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Rozdzielczość była ustawiona ta sama. Ale nie wiedziałem że zmiana czułości iso ma wpływ na ilość zdjęc-może to było to sprawdzę.Dzięki i pozdrawiam Maciek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ufff uspokoiłem się...faktycznie zmiana czułośći ISO zmienia licznik zdjęć.Wszystko OK. Mam tylko problem z ustawieniami w body ostrośći,kontrastu,saturacjii. Jakie ustawienia polecacie aby zdjęcia były jak najbardziej ostre?
    Ostatnio edytowane przez maciekw ; 23-02-2008 o 13:06 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Jeszcze jedno-czasami po zrobieniu fotki licznik zdjęć"stoi" w miejscu.Dopiero po 2-giej fotce zmienia się wartość. O czym to swiadczy?

sadek
    Guest

Domyślnie

Wskazania licznika zdjęć możliwych do wykonania są orientacyjne i wynikają z ilości dostępnej wolnej pojemnosci na karcie. Jeżeli robisz zdjęcia w formacie jpg, to zapewne zauwazyłeś, że pomimo tego samego rozmiaru w pixel'ach, pliki mają różną wielkość, co wynika z możliwości kompresji różnie skomplikowanych obrazów.

Myslę, że nie powinieneś przejmować się tym licznikiem - życzę miłych doświadczeń z fotografowania i oczywiście wspaniałych efektów...

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Dzięki,teraz rozumiem.Cieszę się że tak szybko koledzy odpisują na pytania. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co do kontrastu i saturacji, to ustaw sobie na RAW, później będziesz myślał.
    Jarek

Uprawnienia umieszczania postów