Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Setki zdjec z cyfrowki a ile dobrych?

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie Setki zdjec z cyfrowki a ile dobrych?

Wlasnie zaczalem selekcjonowac zdjecia do wywolania i naszla mnie taka refleksja na temat ile zdjec wychodzi dobrych. U mnie podzial wyglada mniej wiecej tak:
    40-50%- oki, mozna ogladac na kompie
    5-10% - dobre zdjecia, do wywolania w formacie 10x15
    1-2% bardzo dobre, mozna zainwestowac pare zl do wywolania w formacie 20x30 albo i wiekszym, do powieszenia na scianie ewentualnie sprezentowania komus
    A jak u was wyglada taki podzial i proporcje?
    40D, C 10-22, C 17-55 IS, C 50/1.8 II, C 70-300 USM IS

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Niestety póki co bardzo podobnie Palec mnie niestety świerzbi często

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To ile zdjęć wychodzi dobrych zależy tylko od ciebie, a konkretnie od ciężkości twojego palca nad spustem migawki.
    Czasem jak gdzieś wychodzę na zdjęcia to w ogóle nie wyciągam aparatu bo nic ciekawego mi nie wpada w oko i szkoda migawki. Ale też bywa tak że jak już coś zobaczę to robię nawet kilkanaście (ale chociaż trochę przemyślanych) ujęć żeby potem spokojnie na monitorze sobie wybrać najlepsze. Zdjęć seryjnych przez ostatnie dwa lata używałem może ze 3 razy.
    Z biegiem czasu jak nabierzesz wprawy to już patrząc w wizjer jesteś w stanie ocenić czy to co widać jest warte wciśnięcia spustu czy nie i przestajesz bez sensu marnować migawkę.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja już dawno nie dotykałem guzika ze zmianą trybu focenia - non stop nastawiony na pojedyncze zdjęcia, właśnie po to żeby częściej myśleć niż wciskać guziczek.

W sporcie, zwłaszcza dynamicznym, ciężko o dobry procent udanych fotek, ale i tak jest zaskakująco dobrze. Po prostu po roku, gdy znudziły mnie fotki niewiele różniące się od fotek znajomych, postanowiłem eksperymentować, obserwować, kadrować, nastawiać migawkę ZANIM wcisnę spust. No i efekty są, po zawodach w kwietniu ubiegłego roku ilość zdjęć dobrych i bardzo dobrych (w moim mniemaniu) była na tyle duża że muszę pomyśleć o podniesieniu poprzeczki

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    JPo prostu po roku, gdy znudziły mnie fotki niewiele różniące się od fotek znajomych, postanowiłem eksperymentować, obserwować, kadrować, nastawiać migawkę ZANIM wcisnę spust.
    To jest jedna z podstawowych zasad fotografii w ogóle. Zdjęcie powstaje PRZED wciśnięciem spustu migawki.

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To jest jedna z podstawowych zasad fotografii w ogóle. Zdjęcie powstaje PRZED wciśnięciem spustu migawki.
    poniekąd ale w większości przypadków zależy to od rodzaju wykonywanej fotografii i gdzie przy sporcie będzie to 2 zdjęcia na 1000 to przy modzie lub portrecie może to być np: 25 zdjęć na 200, tak jest właśnie w moim przypadku, wiadomą sprawą jest to też że cyfra pozwala na większe eksperymentowanie i możliwość kombinacji, chociażby różnego rodzaju pomiary i otwory przesłony.
    Dodatkowo także nie wspomniałem tego wcześniej jest czas wykonywania zdjęć...
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Analog miał swoje zalety . Przy takim "uzysku" zdjęc do wywołania, miałbyś na filmie 2-4 udane, to koszt jednej odbitki byłby w okolicach 5-20 zł w zależności od negatywu. To uczyło "pstrykania" z głową. Może wkładaj do skarbonki złotówkę za każde pstryknięcie i tak zebranych pieniążków nie wydawaj na swoje potrzeby .

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Atryda Zobacz posta
    Wlasnie zaczalem selekcjonowac zdjecia do wywolania i naszla mnie taka refleksja na temat ile zdjec wychodzi dobrych. U mnie podzial wyglada mniej wiecej tak:
    40-50%- oki, mozna ogladac na kompie
    5-10% - dobre zdjecia, do wywolania w formacie 10x15
    1-2% bardzo dobre, mozna zainwestowac pare zl do wywolania w formacie 20x30 albo i wiekszym, do powieszenia na scianie ewentualnie sprezentowania komus
    A jak u was wyglada taki podzial i proporcje?
    Na innym wątku toczy się aktualnie wartka dyskusja na temat problemu: na jakim nośniku zapisywać terabajty zdjęć?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie

Ja raczej staram sie myslec przed kazdym zdjeciem. W ciagu poltora roku zrobilem 4000 zdjec. Jak na cyfrowke to chyba nie jest tak duzo? A co do analoga to mialem trening (4 lata robilem).
    40D, C 10-22, C 17-55 IS, C 50/1.8 II, C 70-300 USM IS

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Miałem podobnie poł roku byłem posiadaczem 400D zrobiłem 7kfot, ile dobrych??? Mało Kupiłem analoga zrobiłem rolke:] Następnie 30D równolegle z analogiem, jednak duzo częściej wychodziłem z analogiem. Teraz mija poł roku a ja na 30D mam 2600fot Z czego 2x700 to wesela:]

Polecam zakup analoga uczy myślec bo film kosztuje, wołanie kosztuje skanowanie też:]

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów