Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Czy czyścicie swoje body wewnątrz np. lustro itp.?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuczek Zobacz posta
    Użyłem płynu do czyszczenia optyki hama 5w1 i narobiłem smug :/ ...
    Jeżeli już zdecydowałeś się na czyszczenie filtra matrycy na mokro to polecam zainwestować w "porządny" sprzęt czyszczący czyli np. szpatułki Sensor Swabs oraz płyn Eclipse. Dodatkową zaletą wymienionych szpatułek jest to iż mają wielkość dostosowaną do wielkości matrycy. Ich właściwe użycie eliminuje możliwość powstania smug.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak na poważnie, to mi zawsze dotąd przy czyszczeniu optyki (obiektywy, lustro, matryca) jeżeli po (obowiązkowym!) wcześniejszym przedmuchaniu a potem zmyciu na mokro zostawały smugi to po prostu chuchalem i wycierałem wacikiem do ucha. Skutkowało.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Tak na poważnie, to mi zawsze dotąd przy czyszczeniu optyki (obiektywy, lustro, matryca) jeżeli po (obowiązkowym!) wcześniejszym przedmuchaniu a potem zmyciu na mokro zostawały smugi to po prostu chuchalem i wycierałem wacikiem do ucha. Skutkowało.
    Ja tak samo - zawsze zostają smugi po alkoholu bo on tylko rozpuszcza tłuszcz - trzeba go jeszcze później zebrać na szmatkę/waciki. Ja używam wacików czasami zawiniętych w szmatkę żeby nie było pyłków.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 21-06-2008 o 13:21 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    A ze jakies drobne slady zostaja czy paprochy widac na f/16? Litosci, jaki to ma zwiazek z robieniem zdjec?
    gdybyś używał f/16 - f/22 to też byś się troszkę przejmował, a Ty widocznie aż tak nie przymykasz
    oj ma związek ma.. ale to zależy od tego jakiego typu to zdjęcia
    oczywiście nie przesadzając.. bo przejmowanie się naprawdę drobnymi "plamkami" przy f/20 to paranoja

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k4cper Zobacz posta
    bo przejmowanie się naprawdę drobnymi "plamkami" przy f/20 to paranoja
    Nie powiedziałbym, że paranoja. Kilka drobnych plamek może i tak, ale jak masz -dziesiąt drobych plamek na połowie matrycy to już nie jest tak fajnie. I weź siedź i sobie to potem usuwaj...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

gdybyś używał f/16 - f/22 to też byś się troszkę przejmował, a Ty widocznie aż tak nie przymykasz
    Dyfrakcja Twoj wrog! A tak powaznie to w jakih zastosowaniach nie ma wyjscia i trzeba uzyc przeslony 22? Przy macro x10 czy robieniu krajobrazow obiektywem 600mm? ;-)
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 21-06-2008 o 15:15

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

gdybyś używał f/16 - f/22 to też byś się troszkę przejmował ...
    I jeszcze abstrahując od tego co napisał wojkij, jak często używasz przysłon z zakresu który wymieniłeś? Mogę mniemać iż raczej niezbyt często.
    EOS + Speedlite

Zablokowany
    Miasto
    POLAND, LODZ

Domyślnie

z ikea to jednorazowe - kieliszki oczywiście
    Ostatnio edytowane przez jxw27866 ; 21-06-2008 o 21:21

Początki nałogu Awatar jceel
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Dyfrakcja Twoj wrog! A tak powaznie to w jakih zastosowaniach nie ma wyjscia i trzeba uzyc przeslony 22? Przy macro x10 czy robieniu krajobrazow obiektywem 600mm? ;-)
    Kumpla mam, co to w studiu mu się do lamp nie chce latać i mocy przykręcać, to wali na f/22-f/29.
    EN57D DIGITAL.

Bywalec
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    I jeszcze abstrahując od tego co napisał wojkij, jak często używasz przysłon z zakresu który wymieniłeś? Mogę mniemać iż raczej niezbyt często.
    hmm.. w zakresie f/14 do f/20 bardzo często średnio co drugi wypad z aparatem
    oczywiście - makro

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów