Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Czy czyścicie swoje body wewnątrz np. lustro itp.?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Właśnie wymiotłem wszystkie 2 letnie brudy z mojej 350. Wreszcie zdobułem się na odwagę po przewertowaniu forum. Niestety żytnia za daleko 500 km, ale nie mogłem dać sobie rady z autofocusem, który coraz rzadziej trafiał lub jeździł w tą i z powrotem. Gruszka przed i po każdym etapie.
    Przedmuchanie całości wstępne przed i po uniesieniu lustra. Matryca - patyczki i roztwór do czyszczenia soczewek kontaktowych - test przy f/22 potwierdził skuteczność zabiegu. Najtrudniej z matówką - kąpiel w wodzie utlenionej przez kilka minut, osuszanie na bibułkach i patyczkami - delikatnie i okrężnym ruchem jak pisali wcześniej, na koniec bibułki i patyczki - czyszczenie luster, przedmuchanie końcowe. Aparat jak nowy, wreszcie AF działa błyskawicznie i celnie. Sądzę , że przyczyną była brudna matówka.??:
    5D gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35L, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8L MK II, Canon 70-200/2.8L, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
    to tylko 1 %...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

[Quote ]... kąpiel w wodzie utlenionej przez kilka minut.[ Quote]

" w utlenionej " czy miales na mysli destylowaną.

Domyślnie

no właśnie i jak z tym czyszczeniem lustra domowym sposobem w 400D ?

Użyłem płynu do czyszczenia optyki hama 5w1 i narobiłem smug :/ , użyć wody utlenionej i ściereczek silikonowych ?

p.s. Lustro jest w smugach paprochy na wizjerze od środka a zdjęcia czyste, wiec fakt ani jedno ani drugie nie ma wpływu na fotki.
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuczek Zobacz posta
    Użyłem płynu do czyszczenia optyki hama 5w1 i narobiłem smug :/ ...
    Jeżeli już zdecydowałeś się na czyszczenie filtra matrycy na mokro to polecam zainwestować w "porządny" sprzęt czyszczący czyli np. szpatułki Sensor Swabs oraz płyn Eclipse. Dodatkową zaletą wymienionych szpatułek jest to iż mają wielkość dostosowaną do wielkości matrycy. Ich właściwe użycie eliminuje możliwość powstania smug.
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów