dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Ile dzidzie mają to nie wiem - to zlecenie było większe i było tam kilkadziesiąt dzieciaków
Garego nie mam i racej nie zamierzam ;-) fotki (a szczególnie ta druga, żeby pokazać że da się uzyskać miękkie i w miare ciekawe światło bez kubkaa to pierwsze to w temacie błyskania na wprost i 'wypłaszczania' przez świecenie na wprost
Wracając do kubka, to myślę, że da się zastąpić jego stosowanie, a fotki ze stronki z tym ustrojstwem są ewidentnie robione z dodatkowym światłem w tle - nie ma szans by światło "magicznie" przeskoczyło nad postacią i rozświetliło tło, tym bardziej że intensywność światła maleje w przybliżeniu do kwadratu z odległością. Choćby z powodu tej ściemy tego wynalazku nie kupie
![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Ja za kolegą myst. Też nie lubię owczego pędu i choć mam ten wynalazek, nie uważam go za rewolucję. "Zżera" sporo światła, a w porównaniu z pozostałymi wynalazkami nie powala. A wręcz trzeba się dobrze nagimnastykować żeby dostrzec jakieś uzasadnienie zakupu tego czegoś co wygląda jak tzw. dzwon w spłuczce do kibla ;D Ciekawe czy fotografowani klienci zostaną powaleni nową jakością i podzielą entuzjazm![]()
może i świadome rozeznanie tak, ale wiem na pewno, że bardzo dużo podświadomie czuje pewne sprawy jak bokeh, czy też odrobina światła w tle zamiast głębokiej czerni... po prostu wydaje mi się że dobre foty bardziej się jakoś 'podobają'oczywiście odróżnienie 'kubka' od softboxa może być trudne dla niewprawnego oka...
Maciek Toliński
Ciekawe czy Ciebie będą pytać czy Ci nalać do kubka :P
Maciek Toliński
"tylko że laik bokeh nazwie "rozmazane tło", wielokrotnie już to słyszałem" - Osobiście nienawidzę tej chorej nazwy zapożyczonej od żółtków i celowo i z premedytacją mówię - rozmazane tło![]()