Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Lightsphere cloud - wersja z ebaya - TEST

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie Lightsphere cloud - wersja z ebaya - TEST

Witam

dziś odebrałem swoje cacko szło z Hong Kongu 5 dni

nie będe rozpisywał na temat działanie tego gadżetu, tylko pokaże testowe fotki

fotki wykonane 40d z ob canon 50 1,4 bezpośrednio wyeksportowane do LR i zapisane do Jpega nic nie ruszane

a więc oceniajcie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i jeszcze jedno

tamron 17-50 na 17 mm

Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 22-02-2008 o 14:26 Powód: Automerged Doublepost
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Nie pomyliłeś dwóch pierwszych?
    Na pierwszym błysk w oku i lepiej doswietlone oczodoły sugerują stofena, na drugim - swiatło ewidentnie z góry, więc lampa o sufit narzuca się sama.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Nie pomyliłeś dwóch pierwszych?
    Na pierwszym błysk w oku i lepiej doswietlone oczodoły sugerują stofena, na drugim - swiatło ewidentnie z góry, więc lampa o sufit narzuca się sama.

nie jest tak jak napisałem, stofen jest dyfuzorem to wiadomo co taki dyfuzor robi

Bywalec Awatar qwerty1237
    Miasto
    nad morzem

Domyślnie

Jak na moje kaprawe slepia to rewolucyjnej roznicy nie widac. Jak dla mnie walenie blyskiem od sufitu daje podoble rezultaty jak ten chinski/koreanski wynalazek.
    D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qwerty1237 Zobacz posta
    Jak na moje kaprawe slepia to rewolucyjnej roznicy nie widac. Jak dla mnie walenie blyskiem od sufitu daje podoble rezultaty jak ten chinski/koreanski wynalazek.
    Tylko problem pojawia się jak nie masz sufitu (np. wysoki kościół...), lub sufit, który słabo odbija światło (np. deski, belki, kolor czarny lub brązowy).
    Ja mam pytanie: jak wygląda sprawa zasięgu tego ustrojstwa? Czy da się tym doświetlić dużą salę pełną ludzi (odległość około 10-15m)?
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Początki nałogu

Domyślnie

Do tego jest wersja clear podobno. Jak ktoś już dostał od aqua do niech się podzieli fotkami. Ja na swój jeszcze czekam trochę, ale jak dostanę to mogę coś wrzucić.
    Mordo Ty moja !

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a pomyślał ktoś z Was kiedys o odbiciu lampy od ściany za sobą lub obok? Nie rozumie za bardzo idei błyskania w sufit - po co robić komuś cienie pod oczami i pod brodą? Czasem błyskam na wprost przez dyfuzor, ale tylko kiedy na prawde nie ma w koło niczego, ani nikogo od kogo można by odbic.. poza tym te ciemne ściany w kościele czy nawet szpaler ciemno ubranych ludzi często odbija wystarczająco dużo światła, bo przy ISO800, f2.0czyf3.5 na prawde nie trzeba tego wiele, a błyskawki na aparatach są na prawde dość mocne... polecam taką stronke : http://foto.jasiu.pl/.
    I na prawde wybaczcie, ale nie mam pojęcia skąd się wzieło błyskanie pionowo w sufit - powiększa cienie, do których eliminacji najczęściej słuzyć powinien własnie flash...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    a pomyślał ktoś z Was kiedys o odbiciu lampy od ściany za sobą lub obok? Nie rozumie za bardzo idei błyskania w sufit - po co robić komuś cienie pod oczami i pod brodą?
    To samo co napisałem o suficie, dotyczy także ścian (a może przede wszystkim, bo łatwiej o biały sufit niż ścianę). Poza tym lightsphere tworzy efekt bardzo niskiego sufitu (kilka cm nad głową fotografa), co eliminuje wspomniane przez Ciebie, cienie pod oczami.

PS. Jasia już przestudiowałem...
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Coś już napisał
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie rozumie za bardzo idei błyskania w sufit - po co robić komuś cienie pod oczami i pod brodą?
    Tylko jeśli jesteś bardzo blisko osoby fotografowanej. W przeciwnym wypadku
    nie ma wcale brzydkich cieni i twarz jest bardzo równomiernie oświetlona. Oto
    przykład:

I na prawde wybaczcie, ale nie mam pojęcia skąd się wzieło błyskanie pionowo w sufit
    Stąd że duża powierzchnia nad naszymi głowami jak źródło światła jest czymś
    dla nas naturalnym, bo się do tego przyzyczailiśmy.

- powiększa cienie, do których eliminacji najczęściej słuzyć powinien własnie flash...
    Lampa na wprost z aparatu doskonale eliminuje cienie. Czy naprawdę uważasz, że o to chodzi?

Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

a pomyślał ktoś z Was kiedys o odbiciu lampy od ściany za sobą lub obok? Nie rozumie za bardzo idei błyskania w sufit - po co robić komuś cienie pod oczami i pod brodą? Czasem błyskam na wprost przez dyfuzor, ale tylko kiedy na prawde nie ma w koło niczego, ani nikogo od kogo można by odbic.. poza tym te ciemne ściany w kościele czy nawet szpaler ciemno ubranych ludzi często odbija wystarczająco dużo światła, bo przy ISO800, f2.0czyf3.5 na prawde nie trzeba tego wiele, a błyskawki na aparatach są na prawde dość mocne... polecam taką stronke : http://foto.jasiu.pl/.
    I na prawde wybaczcie, ale nie mam pojęcia skąd się wzieło błyskanie pionowo w sufit - powiększa cienie, do których eliminacji najczęściej słuzyć powinien własnie flash...
    nie wiem co tobą kieruję ale podejrzewam że nie możesz się pogodzić z faktem że szeroko przyjęte błyskanie w sufit, które nie jest przez ciebie tolerowane może dawać tak dobre rezultaty.... Dla mnie o mogę się uważać że znam się na fotografii daje rezultaty naprawdę ciekawe i nie będę się oszukiwał że przykładowo błyskanie o sufit surową lampą daje podobne efekty, podobne znaczy nie takie same, o tym chyba nie należy zapominać.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów