Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: czemu 90% zdjec na pbase z 17-55IS jest mniej ostra od fot z 17-40L

Dopiero zaczyna

Domyślnie czemu 90% zdjec na pbase z 17-55IS jest mniej ostra od fot z 17-40L

Moim zdaniem 90% zdjec prezentowanych na pbase.com z objektywu 17-55IS jest mniej ostra, ma gorsze kolory itp itd w porownaniu ze zdjeciami 17-40L (niezaleznie od body!). Wszystkie recenzje fachowcow (oplacane???) czy uzytkownikow opiewają 17-55IS jako bardziej ostre szklo. Dodatkowo ma ono stabilizacje co ma czasem w tym aspekcie decydujace znaczenie.

Zakladając ze z moimi oczami wszystko jest ok, jaki jest tego powod? Czy uzytkownicy 17-55IS, ktorzy sa zalogowani na pbase, to fotograficzne zółtodizoby? A moze tak działa marketing canona ze ludzie twierdzą i powielaj ą to co sie im wmowi. A moze rzeczywiscie z moimi oczami cos nie tak...

pokazcie mi prosze jakis dobry landscape z 17-55IS, wchodząc na pbase na 17-40 na kazdym odswiezeniu znajdziemy piekny ostry landszaft!!!!!!!!!!!!!!!!! na 17-55IS nic ciekawego nie znalazlem

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Może ludzie tak wierzą w IS, że zapominają, iż nie jest on lekiem na całe zło?
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ale oceniamy ostrosc po ekranowej wielkosci gniotkach pstrykanych przez nieznanej proweniencji ludzi?

hmm....
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

bo tylko 10% wie jak się tego używa i co ważniejsze - po co
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    bo tylko 10% wie jak się tego używa i co ważniejsze - po co
    przesadzasz, Panie Kuba, przesadzasz. jakby to bylo 10% to w galeriach internetowych byloby zatrzesienie porzadnych technicznie zdjec. a to, poki co, zdecydowanie nie grozi

ja bym zszedl o rzad wielkosci do 1% i to tylko tytulem zaokraglania w gore do wartosci calkowitych :cool:
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale oceniamy ostrosc po ekranowej wielkosci gniotkach pstrykanych przez nieznanej proweniencji ludzi?

hmm....
    wiele fot na pbase to nie gnioty. Czasem lepiej obejrzec foty zdywersyfikowane w sieci niz pedantyczne (zeby nie uzyc innego slowa) testy cropow czy nawet wydrukow wielkosci a3.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

ja bym zszedl o rzad wielkosci do 1% i to tylko tytulem zaokraglania w gore do wartosci calkowitych :cool:
    1% wie, 9% przypadkiem ma szczęście.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez florek Zobacz posta
    Moim zdaniem 90% zdjec prezentowanych na pbase.com z objektywu 17-55IS jest mniej ostra, ma gorsze kolory itp itd w porownaniu ze zdjeciami 17-40L (niezaleznie od body!).
    A możęsz nam przybliżyć metodologię badania, czyli w jaki sposób dokładnie doszedłeś do tych 90% ? (wielkość próbki itd).

Czy też tak sobie jedno popołudnie spędziłeś na oglądaniu pbase i takie wrażenie odniosłeś.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Jak ja bym miał opierać wybór obiektywu na podstawie zdjęć z www.pbase.com to chyba bym nic nie kupił tylko został przy KIT'ku . Robi zdecydowanie lepsze zdjęcia niż prezentowane tam z 24-70 . A tak poważnie to oglądałem tam ostatnio zdjęcia 100-400 i niestety 90% z nich nie powinno nawet opuścić aparatu po zobaczeniu ich na LCD.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

hmm....

A co proweniencja tu może miec do rzeczy ???
    Wiele zdjęć może się tam podobać, a w dodatku naprawdę jest w czym wybierać, więc coś chyba można wybrać. :-D
    Mnie na przykład urzekły fotki pewnego Japończyka.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów