Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Wątek: Zmiana systemu - jakie szkła?

gniezniok
    Guest

Domyślnie

To moj pierwszy post wiec przywitam sie ladnie...
    Zdecydowalem sie odpisac w tym watku gdyz mam podobny dylemat - nikon czy canon. Do wydania suma ok 15tys na caly zestaw "slubny"
    Bralbym od razu 5d gdyby nie ten nieszczesny AF. Ten jest jak najabrdziej potrzebny w reporterce slubnej.
    Dziwi mnie natomiast ze nie bierzesz pod uwage d300 skoro masz juz cos nikona? Ja caly czas sie miotam i czekam jeszcze z miesiac - kusi mnie d300, ale caly system drozszy zdecydowanie. Canon z kolei irytuje mnie mniejsza dbaloscia o detale. MOze co niektorzy sie usmiechna ale taki grip do 40d jest dla mnie jest wystrugany z drewna i kompletnie nie pasuje do puszki...
    To sa *******y, wiem o tym, ale wydajac kilkanascie tysiecy chcialoby sie miec cos co cieszy w 100proc
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gniezniok Zobacz posta
    Bralbym od razu 5d gdyby nie ten nieszczesny AF. Ten jest jak najabrdziej potrzebny w reporterce slubnej.
    Proponuję samemu przetestować, bo większość narzekań na 'kiepski' wynika z faktu że jest nie tyle nieskuteczny w ogóle co raczej prymitywny i w słabym świetle bardzo dobrze działa tylko na środkowym punkcie.
    Te narzekania biorą się też z faktu że ludzie kupili amatorską puszkę jaką jest 5D do pracy i spodziewają się cudów i skuteczności jak w serii 1D.
    Ja jestem z AF 5D zadowolony, przy świetle jednej żarówki 25W trafia mi środkowym punktem z 10 metrów co do mm z takim obiektywem jak 135/2L.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 27-02-2008 o 23:21

Uzależniony

Domyślnie

Z moich obserwacji wielu fotografow uzywa w tym "zakresie" 5D i maja niezle rezultaty, sluby to nie jest zazwyczaj szybka akcja :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

Dziwi mnie natomiast ze nie bierzesz pod uwage d300 skoro masz juz cos nikona? Ja caly czas sie miotam i czekam jeszcze z miesiac - kusi mnie d300, ale caly system drozszy zdecydowanie.
    :-) ach.. gdyby mnie było stać na D300 i N24-70/2.8 + sb-800 (lub przynajmniej sb-600) to nawet tele nie byłoby mi potrzebne.... Niestety jak słusznie zauważyłeś cały system jest zdecydowanie droższy. Nikon nie organizuje takich cash-backów jak canon (w zeszłym roku był jeden...na d40+kit :-( ) Nikon się ceni (ma powody). Jak to mówią starzy Rzymianie: jak się nie ma miedzi to się w canonie siedzi.

gniezniok
    Guest

Domyślnie

Z tym AF-em rzeczywiscie jest dziwnie... tez sie zastanawiam na ile brac powaznie opinie-ostrzezenia innych bo rzeczywiscie jak czyta sie je to czasem mozna odniesc wrazenie ze ta puche juz dawno powinno sie utopic.
    Osobiscie nie wiem czy nie zrobie ruchu w kierunku 40d jesli bedzie zapowiadany cash-back, zakupie szklarnie pod FF i po ewentualnym debiucie nastepcy 5d zostawie 40-tke jako zapas.
    Jesli zas chodzi o d300 to tez myslalem podobnie jak Ty Asiu aby na razie kupic 24-70 i cos szerokiego i spokojnie by starczylo na obskoczenie weselicha, jednak przy tej roznicy cenowej ktora sie zapowiada pomiedzy 40d vs300d to bedzie jakies 2k... Szkla nie ukrywam jakos bardziej mi odpowiadaja u nikona, szczegolnie te nowe
    Niestety zawsze bedzie masa pytan, brrrrrrrr

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

Szkla nie ukrywam jakos bardziej mi odpowiadaja u nikona, szczegolnie te nowe
    Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;-)
    Mi w nikonie brakuje odpowiednika C24-105/4IS lub taniego C17-55/2.8.
    Jest za to fantastyczny 24-70/2.8 (drogi i aktualnie niedostępny) i tamron 17-50/2.8 (BF/FF + problemy z AF).

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów