Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: Zdjecia reporterskie - jak zaczac?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    Czy pokazywanie numerów samochodu (szczególnie w tak niecodziennej sytuacji ) pod jakiś paragraf nie podpada?
    Nie, nie podpada pod żaden paragraf..

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Spokojnie. Himi - też się nad tym zastanawiałem - dlaczego nie zamazałeś tablicy, ale twarz policjanta. Powinno być na odwrót. Na upartego właściciel samochodu mógłby wytoczyć proces. Bądź co bądź mamy do czynienia z danymi identyfikującymi osobę (pomijam już argumenty właściciela).
    Nie, policjant na służbie jest osobą publiczną i jego wizerunek nie jest chroniony w tym wypadku tak jak osoby prywatnej.. A właściciel samochodu może ci "skoczyć" za pokazanie zdjęcia jego samochodu - nie są to żadne dane osobowe itp. i nie jest to niczyj wizerunek itp.

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Nie ma obowiązku pixelowania tablic, jesli samochód nie jest jednoznacznie kojarzony z konkretną osobą. Np jesli bedzie zdjęcie pana krzysia w. na tle samochodu, to trzeba pixelowac, a jak jest sam samochod i postac kierowcy jest nieczytelna to nie trzeba.
    Nic nie trzeba nigdy pixelować.. To nie dane osobowe itp. co ciekawe - nawet imię i nazwisko nie są chronione - bo mogą się powtarzać, a imię i nazwisko z adresem już tak..
    myślicie że jakby tak nie było to takie strony jak "nie parkuj jak łoś"
    http://www.nieparkuj.pl/galeria_stada.php?lp=54 wisiałyby w sieci
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Domyślam się ich (jest kilka opcji - układ z policją/rzecznikiem, pogotowie ratunkowe, adwokat). Jednak ciekaw jestem w jakim stopniu wykorzystywany jest do reporterki wypadkowej nasłuch. Zamierzam zainstalować, ale ciekaw jestem na ile jest pomocny.
    Chyba jest, skoro rozmawiałem kiedyś ze znajomym strażakiem - akurat przy jakieś akcji. Akurat robili coś lżejszego i sam mówił, żeby prowadzić nasłuch, ewentualnie dogadać się.
    Nasłuch w większości się przydaje - zwłaszcza w niedużych miejscowościach - w dużych aglomeracjach (ale to kilka w polsce) gdzie jest "edek" (bo terty chyba jeszcze nie ma) jest to sporo utrudnione (aczkolwiek możliwe - przepisu nie podam ale zainteresowani znajdą) - w mniejszych bez problemu.. ale tu uwaga - jakby co to kupować tylko skaner i słuchać w domu - ale już w słuchawkach- bo tego można używać w ten sposób (nie można rozpowszechniać) ale jak nie macie zezwolenia radiowego nie kupować radia umożliwiającego nadawanie - za sam skaner nic wam nie grozi a za nadajnik już sprawa w sądzie (nawet jak nie nadajecie nic).. od 20 lat krótkofalowcem i nasłuchowcem jestem to coś tam się znam na temacie.. straży nie opłaca się słuchać bo większość załatwiają za pomocą komórek albo dostają informacje w jrg przed wyjazdem (owszem gadają - ale to już raczej informacje z miejsca do dyżurnego - i też raczej ogólniki, albo do większej ilości odbiorców),

Tja, ale sam Pan Krzyś może stwierdzić, że to jego samochód i argumentować, że jest on na tyle charakterystyczny, że jego samego można zidentyfikować. Co nie znaczy, że sąd przyzna mu racje, różnie z tym bywa.

[...]

Że pod mnie do sądu - itd. Myślałem, że wysiądą i może któryś mi przywali, ale pogadali, pogadali i odjechali .
    no w sądzie by się raczej nie obroniło, ale co byś dostał po twarzy to nikt by ci nie odebrał
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 11-12-2008 o 23:41 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów