Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: Zdjecia reporterskie - jak zaczac?

Domyślnie Zdjecia reporterskie - jak zaczac?

Witam szanowne forum!

Fotografuje od dwoch lat ale od zakupu lustrzanki dwa tygodnie temu na nowo odkrywam fotografie. Nocne foty z reki - wooow
    W kazdym razie od jakiegos czasu czuje,ze kierunek, w ktorym chcialbym isc to fotografia reporterska. Chcialbym wyjsc na ulice i patrzyc ludziom w oczy przez obiektyw ale niestety boje sie, ze zaraz mnie ktos walnie torebka albo zacznie mordke wydzierac itp.

Stad moje pytanie - jak osmielic ludzi do siebie? Jak zrobic dobry reportaz z np bazaru? Czy po prostu kazdego po kolei pytac ''czy mozna''?

Pomozcie ''swiezakowi'' :-)
    5DII, 85mm 1.8, 16-35 2.8L, 50 1.4, 30D, Sigma 30mm f/1.4, 430EX.
    Wciaz zielony jak trawa na wiosne, ale uwaga- szybko sie ucze

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Jeżeli brakuje ci pewności to coż nie zrobisz bez tego dobrego reporterskiego zdjęcia. Ja robiąc foty ludziom nie mysle o tym co oni o mnie mysla czy zaraz ktos mi przyłoży czy cos no bo mnie to w tym momencie nie interesuje. Mam zarobic zdjecie to robie i już. Generalnie praktyka az w koncu przestaniesz sie tym przejmować. nie ma co sie bać.

Początki nałogu Awatar bruckner
    Miasto
    Opole

Domyślnie

chodzi Ci raczej o street foto :P

ja tam nie wiem.
    czasami tylko uśmiech wystarczy, a czasami trzeba pogadać.

pozdrawiam
    Gripped EOS 350d+KIT | Gripped EOS 33 | Sigma 70-300 APO DG | EF 50/1.8 | [M42] Jupiter 9 85/2 | [m42] Helios 58/2 (stary) | SmenaMacro(home made) | Speedlite 430EX | Velbon Sherpa 600r | Lowepro Stealth Reporter D200 AW | Skrzypce warte więcej niż cały ten zestaw :cool:
    Fotki Digart
    FOTOblog

Zablokowany

Domyślnie

Pewność siebie, nastawienie ,,na temat'', a nie bez sensu pstrykanie (ludzie tego nie polubią) pomysł i kontaktowość. Przyda się znajość prawa prasowego, żeby w razie czego bronić swego (na agresywnych nie działa). Tupet też czasem się przyda, ja niedawno (dzięki pomocy policjanta pozbyłem się gościa, który szarpał mnie i próbował wywalić sprzęt - fociłem nocą pożar samochodów na parkingu strzeżonym - podpalenie - taka robota. Tutaj wygrał tupet i pomoc policjanta - obaj wiedzieliśmy, że powinienem wynosić się z prywatnego terenu, czego nie zrobiłem

Plus zestaw szkieł, na bazarze musisz mieć dwa - szerokie i dobre tele.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Znajomy ma ciekawy sposób na street photo.
    Słuchawki w uszy, muza, i odcina się od otoczenia.
    Tzn w ten sposób zaczynał, potem się przełamał i już nie ma oporów przed ludźmi.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

Zauwazylem, ze jezeli zrobie komus zdjecie i patrzy na mnie pytajaco to dobrze od razu po zrobieniu zdjecia skierowac aparat obok tej osoby i jak gdyby nigdy nic zrobic jakas inna fotke dla sciemy :-) Wtedy osoba przed sfotografowana mysli ''eee, jednak chyba nie mnie focil'' ;-) no ale chyba jednak musze sie po prostu przelamac. albo kupic jakas lufe 300mm.
    5DII, 85mm 1.8, 16-35 2.8L, 50 1.4, 30D, Sigma 30mm f/1.4, 430EX.
    Wciaz zielony jak trawa na wiosne, ale uwaga- szybko sie ucze

Domyślnie

Reportaż to najtrudniejsza du uprawiania dziedzina fotografii.
    Wymaga wielu lat praktyki.

Na Twoje pytanie odpowiem tak.
    Jeżeli Twoje intencje są szczere to bądz po prostu sobą. Uśmech jest bardzo ważny. Zaprzyjaznij się z ludzmi z bazaru, spędz z nimi parę dni. Wytłumacz dlaczego robisz zdjęcia. Przed zdjęciami pomyśl o fabule tego reportażu, co chcesz pokazać, kogo. Musi być dobra historia.

Domyślnie

Alan dobrze prawi, co do 300mm to odpada, zdjecia uliczne to raczej szeroki kat, max do 100mm moim skromnym zdaniem. Powiedzenie glosi "Jesli twoje zdjecie nie sa wystarczajaco dobre, to znacyz ze nie byles wystarczajaco blisko". Osobiscie wole najpierw pstrykac potem sie usmiechac, chodzi o to zeby ludzie nijak nie pozowali, zeby lapac ich bardziej naturalnie. Street photo to dosc szeroki temat, w domu mam fajnego linka do tego dzialu reporterki ale poszukaj na forum pewnie cos znajdziesz.
    pudelko z dziura

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nosferat Zobacz posta
    Alan dobrze prawi, co do 300mm to odpada, zdjecia uliczne to raczej szeroki kat, max do 100mm moim skromnym zdaniem. Powiedzenie glosi "Jesli twoje zdjecie nie sa wystarczajaco dobre, to znacyz ze nie byles wystarczajaco blisko". Osobiscie wole najpierw pstrykac potem sie usmiechac, chodzi o to zeby ludzie nijak nie pozowali, zeby lapac ich bardziej naturalnie. Street photo to dosc szeroki temat, w domu mam fajnego linka do tego dzialu reporterki ale poszukaj na forum pewnie cos znajdziesz.
    Ależ nie masz racji. Reportaż tego typu absolutnie nie wyklucza tele (na zmianę z szerokim).

Bywalec Awatar Nevermind

Domyślnie

Ja też właśnie przymierzam się do streetphoto. A dokładniej do portretów ludzi mojego miasta. I mam opory moralne przed pstrykaniem a'la paparazzi. Chyba wolę rozmowę, a dopiero później zdjęcie. Lub odwrotnie, ale troche nie w moim stylu "na sępa". Może kiedyś to pokonam

Pozdrawiam !
    Nevermind
    Power of L lenses

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów