Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Wątek: Zdjecia reporterskie - jak zaczac?

Zablokowany

Domyślnie

Pozwij mnie. Polecam z oskarżenia prywatnego, bo pod ,,paragraf'' nie podpada. Na tym zdjęciu auto jest wyłącznie tłem - do rozważań n/t pracy strażaków. Wypadek zdarzył się w miejscu publicznym. Chcesz się czepiać. Ok, poproszę moda o wycofanie zdjęcia, bo nie mogę zedytować/zapikslować tablicy.

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Pozwij mnie. Polecam z oskarżenia prywatnego, bo pod ,,paragraf'' nie podpada. Na tym zdjęciu auto jest wyłącznie tłem - do rozważań n/t pracy strażaków. Wypadek zdarzył się w miejscu publicznym. Chcesz się czepiać. Ok, poproszę moda o wycofanie zdjęcia, bo nie mogę zedytować/zapikslować tablicy.
    Niestety nie mam podstaw, żeby Cię pozywać, co najwyżej mogę zwyzywać. Nie czepiam się tylko pytam.

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Spokojnie. Himi - też się nad tym zastanawiałem - dlaczego nie zamazałeś tablicy, ale twarz policjanta. Powinno być na odwrót. Na upartego właściciel samochodu mógłby wytoczyć proces. Bądź co bądź mamy do czynienia z danymi identyfikującymi osobę (pomijam już argumenty właściciela).

Skąd dowiadujecie się o wypadkach? Korzystacie z nasłuchu (pomijam telefony czytelników/kolegów/znajomych, bo to z 5% będzie wszystkich wypadków)?

Domyślnie

Nie ma obowiązku pixelowania tablic, jesli samochód nie jest jednoznacznie kojarzony z konkretną osobą. Np jesli bedzie zdjęcie pana krzysia w. na tle samochodu, to trzeba pixelowac, a jak jest sam samochod i postac kierowcy jest nieczytelna to nie trzeba.

Zablokowany

Domyślnie

Z zasady publikując pikslujemy, tutaj trochę to zleceważyłem skupiając się na temacie rozmowy, nie sądziłem, że wywołam protesty. Policjanta zamazałem, bo został przedstawiony w humorystycznym kontekście, a niekoniecznie mógłby mieć na to ochotę. Nie róbmy zagadnienia, tak sobie myślę. Zdjęcia aut z pokazanymi tablicami to nie jest przestępstwo. Aby były one danymi identyfikacyjnymi każdy - uwaga każdy -musiałby mieć dostęp do bazy danych, który ma tylko policja. Ale to robi się OT i zaraz poleci do pralni

Jeszcze raz, jeśli mod uzna,że przesadziłem to ma moje pełne poparcie przy usunięciu/edycji.

Kinski - wybacz, ale nie podam ci źródełPracowałem na nie ładnych kilka lat.

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Z zasady publikując pikslujemy, tutaj trochę to zleceważyłem skupiając się na temacie rozmowy, nie sądziłem, że wywołam protesty. Policjanta zamazałem, bo został przedstawiony w humorystycznym kontekście, a niekoniecznie mógłby mieć na to ochotę. Nie róbmy zagadnienia, tak sobie myślę. Zdjęcia aut z pokazanymi tablicami to nie jest przestępstwo. Aby były one danymi identyfikacyjnymi każdy - uwaga każdy -musiałby mieć dostęp do bazy danych, który ma tylko policja.
    Dzięki za odpowiedź. Jeszcze raz zanaczam, że się nie czepiam. Nie wiem czemu odniosłeś takie wrażenie, ale na wszelki wypadek przepraszam.

Ostanio kilka razy byłem świadkiem dzwonu, jakoś nie miałem śmiałości wyjąć puchy i focić. Dlatego interesuje mnie ten temat.

Zablokowany

Domyślnie

Nie ma sprawy, też nie chciałem draki Ja już nie mam żadnych oporów, leci chyba z 10 rok jak to robię. A na początku pamiętam jak drżały ręce.

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Policjant może ochoty nie mieć - i tak mu można zrobić zdjęcie.
    Kinski - wybacz, ale nie podam ci źródeł. Pracowałem na nie ładnych kilka lat.
    Domyślam się ich (jest kilka opcji - układ z policją/rzecznikiem, pogotowie ratunkowe, adwokat). Jednak ciekaw jestem w jakim stopniu wykorzystywany jest do reporterki wypadkowej nasłuch. Zamierzam zainstalować, ale ciekaw jestem na ile jest pomocny.
    Chyba jest, skoro rozmawiałem kiedyś ze znajomym strażakiem - akurat przy jakieś akcji. Akurat robili coś lżejszego i sam mówił, żeby prowadzić nasłuch, ewentualnie dogadać się.

chyba z 10 rok jak to robię. A na początku pamiętam jak drżały ręce.
    U mnie to jest bardzo okazjonalne. Ostatnio nawet będąc świadkiem wypadków tuż obok mojego osiedla nie chciało mi się wrócić po aparat. Ale teraz mam postanowienie to zmienić (firma i zarabianie kasy). Drżenie rąk przechodzi po kilku akcjach.

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
    Nie ma obowiązku pixelowania tablic, jesli samochód nie jest jednoznacznie kojarzony z konkretną osobą. Np jesli bedzie zdjęcie pana krzysia w. na tle samochodu
    Tja, ale sam Pan Krzyś może stwierdzić, że to jego samochód i argumentować, że jest on na tyle charakterystyczny, że jego samego można zidentyfikować. Co nie znaczy, że sąd przyzna mu racje, różnie z tym bywa.

Raz miałem podobną sytuację (daaaawno temu, więc nie śmiać się co do techniki i pomysłu). Zrobiłem inscenizacyjne zdjęcie koleżanki, jak łapała stopa. Akurat na topie był temat zgwałconej jakiejś baby, która złapała stopa i została wywieziona do lasku, gdzie koleś ją wychędożył. Koleżanka stanęła z charakterystycznie podniesionym kciukiem, ja 200 metrów dalej. Zatrzymuje się samochód = cyk zdjęcie - odjazd.
    Z pół roku później pałętałem się gdzieś po lesie z aparatem (Fuji) - widzę jedzie terenówka - chłopaczki robią sobie imprezkowy objazd - myślę. Przejeżdżają obok mnie, jadą dalej, nagle po hamulcach i wsteczny. Gość podjeżdża do mnie i z ryjem- że co ja sobie myślę, dlaczego zrobiłem mu zdjęcie, teraz ludzie myślą, że on zgwałcił, bo poznali, że to jego samochód - uwaga - po naklejce - która na zdjęciu miała wielkość kilku pikseli. Że pod mnie do sądu - itd. Myślałem, że wysiądą i może któryś mi przywali, ale pogadali, pogadali i odjechali .

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    Czy pokazywanie numerów samochodu (szczególnie w tak niecodziennej sytuacji ) pod jakiś paragraf nie podpada?
    Nie, nie podpada pod żaden paragraf..

Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Spokojnie. Himi - też się nad tym zastanawiałem - dlaczego nie zamazałeś tablicy, ale twarz policjanta. Powinno być na odwrót. Na upartego właściciel samochodu mógłby wytoczyć proces. Bądź co bądź mamy do czynienia z danymi identyfikującymi osobę (pomijam już argumenty właściciela).
    Nie, policjant na służbie jest osobą publiczną i jego wizerunek nie jest chroniony w tym wypadku tak jak osoby prywatnej.. A właściciel samochodu może ci "skoczyć" za pokazanie zdjęcia jego samochodu - nie są to żadne dane osobowe itp. i nie jest to niczyj wizerunek itp.

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Nie ma obowiązku pixelowania tablic, jesli samochód nie jest jednoznacznie kojarzony z konkretną osobą. Np jesli bedzie zdjęcie pana krzysia w. na tle samochodu, to trzeba pixelowac, a jak jest sam samochod i postac kierowcy jest nieczytelna to nie trzeba.
    Nic nie trzeba nigdy pixelować.. To nie dane osobowe itp. co ciekawe - nawet imię i nazwisko nie są chronione - bo mogą się powtarzać, a imię i nazwisko z adresem już tak..
    myślicie że jakby tak nie było to takie strony jak "nie parkuj jak łoś"
    http://www.nieparkuj.pl/galeria_stada.php?lp=54 wisiałyby w sieci
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Domyślam się ich (jest kilka opcji - układ z policją/rzecznikiem, pogotowie ratunkowe, adwokat). Jednak ciekaw jestem w jakim stopniu wykorzystywany jest do reporterki wypadkowej nasłuch. Zamierzam zainstalować, ale ciekaw jestem na ile jest pomocny.
    Chyba jest, skoro rozmawiałem kiedyś ze znajomym strażakiem - akurat przy jakieś akcji. Akurat robili coś lżejszego i sam mówił, żeby prowadzić nasłuch, ewentualnie dogadać się.
    Nasłuch w większości się przydaje - zwłaszcza w niedużych miejscowościach - w dużych aglomeracjach (ale to kilka w polsce) gdzie jest "edek" (bo terty chyba jeszcze nie ma) jest to sporo utrudnione (aczkolwiek możliwe - przepisu nie podam ale zainteresowani znajdą) - w mniejszych bez problemu.. ale tu uwaga - jakby co to kupować tylko skaner i słuchać w domu - ale już w słuchawkach- bo tego można używać w ten sposób (nie można rozpowszechniać) ale jak nie macie zezwolenia radiowego nie kupować radia umożliwiającego nadawanie - za sam skaner nic wam nie grozi a za nadajnik już sprawa w sądzie (nawet jak nie nadajecie nic).. od 20 lat krótkofalowcem i nasłuchowcem jestem to coś tam się znam na temacie.. straży nie opłaca się słuchać bo większość załatwiają za pomocą komórek albo dostają informacje w jrg przed wyjazdem (owszem gadają - ale to już raczej informacje z miejsca do dyżurnego - i też raczej ogólniki, albo do większej ilości odbiorców),

Tja, ale sam Pan Krzyś może stwierdzić, że to jego samochód i argumentować, że jest on na tyle charakterystyczny, że jego samego można zidentyfikować. Co nie znaczy, że sąd przyzna mu racje, różnie z tym bywa.

[...]

Że pod mnie do sądu - itd. Myślałem, że wysiądą i może któryś mi przywali, ale pogadali, pogadali i odjechali .
    no w sądzie by się raczej nie obroniło, ale co byś dostał po twarzy to nikt by ci nie odebrał
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 11-12-2008 o 23:41 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany

Domyślnie

Skaner to kaszana, wieczny hałas i ,,niewola''. Tylko informatorzy. Z różnych środowisk, im więcej i im pewniejsi, tym lepiej

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów