Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 65

Wątek: Zdjecia reporterskie - jak zaczac?

Coś już napisał
    Miasto
    Zduńska Wola/Wwa

Domyślnie

heh to może dla mnie dobrze że sprzęt dopiero w planach, a teraz małpka w ręce.
    a co do tematu to dla mnie reporterskie foty są bardzo trudne. Trzeba mieć siłę i umieć się przełamać.
    np. jak oglądałem ostatnio "War photographer" to był tam wątek jak główny bohater fotografował starsze panie w wielkim płaczu i smutku (że tak to ujmę) i mnie to trochę wstrząsnęło. Z jednej strony wielka tragedia a z drugiej fotograf który "po prostu" cyka foty. Może na tym polega jego wielkość? Nie wiem w każdym bądź razie ja nigdy bym sie na to nie zdobył.

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nevermind Zobacz posta
    Art. 81.
    1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
    W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli
    osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
    2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
    przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych,
    społecznych, zawodowych,
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
    publiczna impreza.

Przeczytałem , więcej nie znalazłem na temat ochrony wizerunku. Tutaj jest moim zdaniem jasno napisane, że zgoda jest potrzebna. Czy może ja nie umiem czytać ? Czy jest inny artykuł regulujący to zagadnienie ?

Pozdrawiam !
    Nevermind
    Wizerunek – wytwór niematerialny, który za pomocą środków plastycznych przedstawia rozpoznawalną podobiznę danej osoby
    Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
    2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

- rozpowszechnienie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej
    - prawo do wizerunku ma osoba fizyczna, prawna tego nie ma
    - prawo to ma charakter bezwzględny – trzeba mieć zgodę – zezwolenie:
    o dotyczy każdej osoby na zdjęciu
    o bezwzględnie trzeba mieć zezwolenie
    o domniemanie jest tylko w przypadku kierownika zespołu muzycznego/chóru – wtedy domniemuje się, ze kierownik zespołu ma prawo do wyrażenia takiego zespołu

Warunki, w których nie trzeba mieć zezwolenia (określone i zgodne z ustawą):
    - sytuacja gdy ktoś jest modelem/ką i za to pobiera wynagrodzenie. Domniemuje się, że zgadzając się na fotografowanie zgadza się od razu na rozpowszechnianie
    - rozpowszechnianie wizerunku osób powszechnie znanych, jeżeli wizerunek jest związany ściśle z wykonywaną przez tą osobę funkcją publiczną
    - realizacja funkcji politycznej/społecznej – dotyczy to dokumentacji (sprawozdania) z aktualnych wydarzeń, a nie żadnych innych celów!!!
    Np. skoki – można wykonywać zdjęcia i mogą one być rozpowszechniane (nawet po czasie). Ale zdjęcia takiego nie można wykorzystywać do innych celów – na koszulki/kubki itp.
    - wolno wykonywać zdjęcia plenerowe imprez nawet jeśli wizerunek jakiejś osoby na zdjęciu, ale jest ona tłem
    Np. festiwal i widać scenę i widownię, jest to zgodne z prawem do momentu, gdy kamerzysta przybliża konkretną osobę. Jeżeli ta osoba będzie mieć o to pretensje – to kamerzysta ponosi odpowiedzialność
    - zdjęcie zabytku (zawsze, ktoś jest w tle), wolno nam to rozpowszechniać, ale nie wolno nam go wykadrować (tej osoby)
    - karykatura – to też wizerunek. Ale wystawy/”szopki” są dopuszczalne. Byle by nie wprowadzać odbiorcy w błąd, co do rzeczywistego przesłania

Prawo do wizerunku gaśnie ze śmiercią danej osoby.
    - Roszczenia przez 20 lat po śmierci osoby na wizerunku.
    - Uprawnienia do ochrony wizerunku przechodzą na współmałżonka, potem na dzieci itd. Mają oni prawo do wyrażania zgody na rozpowszechnianie
    Mogą żądać:
    - sprzeciwić rozpowszechnianiu wizerunku
    - ale nie mogą żądać zadośćuczynienia dla siebie – tylko na cele charytatywne

Tu masz trochę więcej na ten temat. Ogólnie chodzi o to, że jak pomyślisz to nie musisz mieć zezwolenia na publikacje (bo zdjęcia możesz robić każdemu, zawsze i wszędzie, zgodę potrzebujesz tylko wtedy gdy chcesz to opublikować).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nevermind Zobacz posta
    Przeczytałem , więcej nie znalazłem na temat ochrony wizerunku. Tutaj jest moim zdaniem jasno napisane, że zgoda jest potrzebna.
    Na robienie zdjęć nie trzeba zgody. na publikowanie ("rozpowszechnianie wizerunku" ) trzeba.
    Do szuflady - śmiało pstrykaj.

Początki nałogu

Domyślnie

Doświadczenie mówi, że lepiej zgodę mieć niż nie mieć a strzelanie przypadkowych ludzi na ulicy i wieszanie ich zdjęć w necie kończy się czasem smutno. Znam przykład panny która pozowała fotografowi, nie wzięła kasy i nie podpisała papierka. Opublikował jej fotę w necie, ktoś pannę podpuścił i przyszła po kasę. Kosztowała i bolało.
    Ludzie traktują takie sytuacje czasami jako fajną okazję do łatwego zarobienia kilku groszy. Warto uważać.

Zablokowany

Domyślnie

Słusznie podniesniono już wcześniej podstawową kwestię - po co Ci zdjęcia portretowe obcych ludzi. Masz jakąś koncepcję? Jeśli tak i jest ona sensowna opowiedz im o tym i namów do współpracy. Bodaj Alan z forum zrobił świetny cykl ,,ludzi pracy'' temat z pomysłem, doskonale zrealizowany. Ale on miał z góry opracowaną koncepcję. Widziałem podobny cykl chyba focony przez Łukasza Cynalewskiego z Wyborczej. Też świetny - ludzie z ,,Ceglorza''. Tam jednak także był z góry ustalony temat. Walenie fot ludziom z ulicy...ryzykowne i wątpliwe intencyjne, ale również możliwe. Powodzenia.

Domyślnie

http://www.artcoup.com tu macie fajna stronke z zdjeciami ulicy,a co do dresow i babci to wydaje mi sie zalezy w jakim towarzystwie i gdzie sie wychowaliscie jesli na ulicy to czujecie sie jak w domu.Wiec nie widze problemu np.robic zdjecia jakiejs recydywie czy dresom jesli to Twoi kumple albo znajomi z podstawowki
    Po drugie "czego oczy nie widza tego sercu nie zal" wiec po zdjeciu zkirtraj camere jesli nie czujesz sie pewny tego co Cie otacza..

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    Znam przykład panny która pozowała fotografowi, nie wzięła kasy i nie podpisała papierka.
    Nie musi być kasa, ma być wynagrodzenie. Zdjęcia za pozowanie to też wynagrodzenie.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

MAcie jakiś sposób na ludzi, żeby pozwalali robić zdjęcia? Byłam wczoraj w zakładzie gdzie dmuchają i malują bombki, babka narobiła mi nadziej po czym powiedziala zebym przyszl nastepnego dnia. Nastepnego dnia przyszlam a ona nawet w drzwiach nie stanela, nie pokazala sie tylko zza wegla krzyknela "zdjęć niee". Trochę mnie to ruszyło, bo nadziei narobila. DO tej pory raczej nie odmowiano mi. Przedstawilam sie kim jesem, po co zdjecia i dlaczego. No skrzydelka mi podciela, do tego jakoś tak trochę szorstko mnie potraktowala i poczulam sie jak hiena jakaś.
    Czy są jakieś szanse , ze bez znajomosci i oferowanego wynagrodzeia lub reklamy w gazecie ludzie pozwalaja robić zdjęcia? Jaki jest wasz sposob na tego typu zdjęcia?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Zablokowany

Domyślnie

Kluczem jest realizacja tematu na zlecenie redakcji, namówić kogoś na ,,projekt'' jest trudniej, zwłaszcza jeśli cie nie kojarzą z żadną redakcją.A już najtrudniej jeśli jest to prywatna firma, bo tam już ,,wielu kierowników rządzi''.

Tutaj masz zdjęcia Łukasza Cynalewskiego, dziś szefa foto GW w Poznaniu, cykl właśnie robiony w dużej firmie, ale Cynalewski ma już nazwsko...
    http://miasta.gazeta.pl/poznan/5,36034,2894144.html

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Czyli co kłamać, że z gazety jestem? Zrobić sobie fałszywy ID?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów