Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Filtry

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    HOYA podobno robi dla hamy...
    Ja tam sie plotkami nie zajmuje... bo wiesz... _podobno_ swiatem rządzą żydzi, masoni i cyklisci

Ser Cheese
    Guest

Domyślnie

jak sobie radzic z lekka winieta? chyba po prostu kiedy trzeba uzyc flasha to sciagac tulejke
    badz wykadrowac

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ser Cheese
    jak sobie radzic z lekka winieta? chyba po prostu kiedy trzeba uzyc flasha to sciagac tulejke
    badz wykadrowac
    1. Nie uzywac flesza (przyzwyczajaj sie do statywu )
    2. Sciagac tulejke
    3. ciachac, masz duzo megapikseli - tnij bez obaw

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

Do lustrzanki używam oczywiście UV i Skylighta , jako zabezpieczenie obiektywów,
    do niebieskiego niebka i mniejszych refleksów mam polaryzacyjny
    Uzbierałem takze kilka filtrów fx typu soft focus, duto, fog, sunset ale używam ich sporadycznie.
    Robiąc zdjecia w pomieszczeniach bez lampy błyskowej i przy zarówkach warto sie zaopatrzyć w ciemny filtr niebieski, ale oczywiście wydłuza on czas naswietlenia.
    Mam takze filtr szary i filtr połówkowy szary.

Jeśli mógłbym ci doradzić to najbardziej sie przydaje filtr uV, polaryzacyjny i ewentualnie szary połówkowy.
    Przynajmniej ja reszty używam sporadycznie.
    Jeśli jednak jesteś pasjonatem udziwniania zdjęć to najtaniej wychodzi kupować filtry płytkowe i osadzać je w specjalnym uchwycie system cokin.
    Filtry z gwintami to poważne obciażenie budżetu.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani

Jeśli mógłbym ci doradzić to najbardziej sie przydaje filtr uV, polaryzacyjny i ewentualnie szary połówkowy.
    A UV to do czego niby się przydaje ? Do pogarszania jakości zdjęć chyba głównie...

Jeśli jednak jesteś pasjonatem udziwniania zdjęć to najtaniej wychodzi kupować filtry płytkowe i osadzać je w specjalnym uchwycie system cokin.
    Filtry z gwintami to poważne obciażenie budżetu.
    Filtry płytkowe kupuje się (przynajmniej ja to robię z tego powodu) głównie dlatego że możesz dowolnie umiejscawiać linię podziału filtra połówkowego - szara połówka wkręcana którą ma tą linię dokładnie na środku jest w zasadzie bezużyteczna...
    A czy tak najtaniej - połówki Cokina P kosztują ~ 121 zł, jak masz obiektywy z małą średnicą gwintu to niezłe filtry wkręcane już można za tą kwotę kupić.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Filtry płytkowe kupuje się (przynajmniej ja to robię z tego powodu) głównie dlatego że możesz dowolnie umiejscawiać linię podziału filtra połówkowego - szara połówka wkręcana którą ma tą linię dokładnie na środku jest w zasadzie bezużyteczna...
    A czy tak najtaniej - połówki Cokina P kosztują ~ 121 zł, jak masz obiektywy z małą średnicą gwintu to niezłe filtry wkręcane już można za tą kwotę kupić.
    Zgadzam się w zupełności, że do połówek najlepszy system Cokin, ale polecane są filtry Hitech 85. Są dokładnie wielkości Cokin P i pasują do holdera idealnie a dają lepsza jakość optyczna. Rozprowadza je Raysfoto www.raysfoto.pl
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Domyślnie

To że stosujesz system Cokina nie oznacza że musisz stosować filtry szklane Cokina za 120 pln, na giełdzie foto możesz wybierać wśród lepszych i gorszych podróbek, jakość możesz ocenić na miejscu (choć oczywiście zgadzam się że szkło zastosowane w Cokinie ma lepsze właściwości , ) to jednak kupuję to na co mnie stać i co jest miarą moich ambicji.

[ Dodano: 01-09-2004 ]
    Chciałem też zauważyć że nie każdy kupuje filtry Cokina ze względu na linię podziału , choć przy systemie cokin jest ona dużym udogodnieniem.

UV jako oczywiście ochrona, choć już skylight np ma wyraźny wpływ na odcień zdjęcia.

Bardzo przepraszam ale zapomniałem dodać że powyższe opinie są skierowane do "Krzycha"

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

To że stosujesz system Cokina nie oznacza że musisz stosować filtry szklane Cokina za 120 pln, na giełdzie foto możesz wybierać wśród lepszych i gorszych podróbek, jakość możesz ocenić na miejscu (choć oczywiście zgadzam się że szkło zastosowane w Cokinie ma lepsze właściwości , ) to jednak kupuję to na co mnie stać i co jest miarą moich ambicji.
    Osobiście używam wspomnianego wyżej Hitecha który jest odrobinę tańszy niż Cokin i generalnie uważany za lepszy, chociaż nie wiem czy nie przywiozę sobie przy jakiejś okazji Singh-Ray'a albo Lee.

Chciałem też zauważyć że nie każdy kupuje filtry Cokina ze względu na linię podziału , choć przy systemie cokin jest ona dużym udogodnieniem.
    No napisałem że przynajmniej ja, poza tym wszyscy których znam kupowali Cokino-podobne filtry tylko i wyłącznie z tego powodu, zresztą większość ma szare (+ czasami inne magiczne) połówki prostokątne i wszystko inne wkręcane.

UV jako oczywiście ochrona, choć już skylight np ma wyraźny wpływ na odcień zdjęcia.
    To było pytanie retoryczne, jestem z tych co uważają że do ochrony służy dekielek Nie mam ani jednego UV a szkieł kilka w tym L-kę. Ale wojny w tym zakresie prowadzić nie zamierzam, jak ktoś lubi sobie psuć zdjęcia...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Wszystko jasne Krzychu

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów