Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Filtry

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ser Cheese
    czy nie ma tak wlasnie, ze przy aparatach cyfrowych nie wazne jest jaki filrt wezme, bo i tak elektronika sie tym zajmuje i nie ma roznicy?
    Elektronika nie zastapi ci optyki. Napisalem ci juz w tym poscie dlaczego nie powinienes brac Kinga - z powodu slabej jakosci jego szkiel, braku lub slabych powlokach antyrefleksyjnych. Filtry Kinga beda ci psuc jakosc (ostrosc, szczegoly, kontrasty) niezaleznie czy masz cyfrowke czy analoga - bo to optyka psuje, a elektronika tego nie naprawi.
    W tekscie ktory zacytowales chodzi raczej o filtry lekko koloryzujace ktore moga przebarwiac (np filtry UV i Skylight moga zaniebieszczac) - tutaj czesto automatyczny balans bieli w cyfrowkach radzi sobie z takimi delikatnymi przebarwieniami, jednak nadal ma sie to nijak do psucia jakosci optycznej zdjec przez slabe filtry.

hmm... wlasnie zauwazylem cos... czy czasem Hoya seria HMC Super to nie seria "czarna"?
    wiec w koncu do mojego Canon A80 jaki wziasc filrt?
    PS. Bo seria "szara" to miala byc HMC, a tu widze, ze jest HMC Super
    Wez dowolny z tych, albo serie czarna, albo szara - ten na ktory cie stac po prostu.
    Jesli uwazasz ze proponowane przez foto-tip filtry SuperHMC Hoya sa za drogie to mozesz poszukac np na Allegro serii szarej (HMC). Jesli uwazasz ze nie sa za drogie i stac cie raz na kilka lat kupic takie szkielko (bo jesli nie uzywasz intensywnie na rajdach/pustyniach itp wycieczkach aparatu to filtr dosc ciezko zarysowac/zniszczyc) - to kup Super HMC.
    Byle nie King, byle nie seria zielona i fioletowa Hoya... jak sie uprzesz i chcesz koniecznie oszczedzic to ci jeszcze bardziej namieszam: mozesz ostatecznie kupic filtry firmy Hama

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat:
    hmm... wydaje mi sie (to nie ma zabrzmiec ofensywnie), ze Scaramanga nigdy nie mial mojego aparatu w rece, ani nie wie jak wyglada, skoro nie wie, ze ma funkcje makro oraz ze mozna dolaczyc tulejke a za jej posrednictwem filtry

Nie, po prostu przed swoja wypowiedzia nie chcialo mu sie sprawdzic na www.dpreview.com o jakim aparacie mowa, po prostu wrzucajac do jednego wora wszystkie kompakty cyfrowe o ktorych nie musi i moze nie chce duzo wiedziec

Cytat:
    moje makro ma byc dla mojej wlasnej przyjemnosci (lubie biologie) a nie na jakies konkursy, czy do czasopism
    Vitez,co ty,chlopie jestes jasnowidzem
    Marnujesz czas tu na forum,a tak moglbys trzaskac mamone az milo...
    Wyrazasz niczym nie poparte opinie Aparat sobie obejrzalem,moze nie na tej stronie o ktorej napisales.
    Funkcje makro ma prawie teraz kazda tego typu zabawka,a mlodzian pytal sie
    o soczewki,co sugerowaloby,ze takiej funkcji nie posiada lub ta,ktora ma nie satysfakcjonuje go...
    Nie staraj sie tu,stary, tworzyc wzajemnego poplecznictwa tylko dla tego,ze nie robisz
    analogami,o ktorych nie chcesz lub nie musisz duzo wiedziec... :wink:
    Jesli masz tu na forum cos do powiedzenia i wystepujesz w roli "Stanow Zjednoczonych" oraz starasz sie trzymac nad tym wszystkim "lape",to zachowaj chociaz pozory obiektywnosci,gdyz czytaja to rozni ludzie,a jak "starzy wyjadacze zauwazyli" nikt z prawdziwych profesjonalistow nie zabiera glosu na forum,gdyz albo uwazaja wiekszosc tych dyskusji za zenujace albo maja to gdzies (niech sie "dzieciaki" bawia same).
    Wygladasz mi na inteligentnego goscia wiec przemysl to sobie stary,bo
    czy ja bede tu sie produkowal czy nie, to nie ma wiekszego znaczenia.
    Znaczenie ma kierunek,w ktorym to wszystko zmierza...

[ Dodano: 30-08-2004 ]
    rozumiem, ze chciano mi pokazac wyzszosc lustrzanki nad cyfrowka, ale mozna to bylo zrobic lagodniej
    Chlopcze! Nic ci nie chciano pokazac,czego by powszechnie nie bylo wiadomo,a
    skoro nie wiesz co to jest "lustrzanka"(dokladniej: SLR-Single Lens Reflex czyli lustrzanka jednoobiektywowa;w odroznieniu od lustrzanki dwuobiektywowej
    stosowanej na swiecie przez dobre kilkadziesiat lat),bo kiedy stawala sie
    podstawowym narzedziem fotografow,Ciebie najzwyczajniej nie bylo jeszcze na swiecie...

Cytat:"ale ja chcialem cyfrowke, nie lustrzanke. "

Za nim zaczniesz cos komus zarzucac,komus kto chcial Ci szczerze pomoc,kup sobie pare ksiazek i poczytaj
    (ze zrozumieniem) i wtedy zadawaj pytania.Wiekszosc forumowiczow zadaje tu jakies pytania,po czym okazuje sie,ze sami znaja doskonale odpowiedz,a tym,ktorzy okaza sie na tyle naiwni aby wplatac sie w dyskusje probuja cos udowodnic,choc wiedzy nie maja tyle co brudu za paznokciami...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Ser Cheese
    Guest

Domyślnie

@ Scaramanga
    nie bede cytowal Twojej wypowiedzi, ale... wyluzuj troche. nie szukaj teorii spiskowej dziejow, tam gdzie jej nie ma
    jasne, ze jestem mlody niedoswiadczony, a Ty stary wyjadacz. mozesz sobie prowadzic dyskusje na wysokim poziomie, o ktorych temacie moge nie miec pojecia. ale ja jestem poczatkujacy, a fora to najczesciej miejsca, gdzie sie takim pomaga.
    jeszcze na zadnym innym forum (ani w zyciu, gdzie takze spotykam ludzi bardziej doswiadczonych w Twoim wieku, chociazby instruktorow od silowni) nie spotkalem sie z takim brakiem tolerancji jak u Ciebie.
    zastanow sie. po to jest internet, zeby mozna bylo zdobyc infromacje szybciej i prosciej. jasne, ze ksiazki on nie zastapi (lubie czytac), ale na poczatek wystarcza. Kolejnym krokiem wtajemniczenia jest przeczytac cos porzadnego, ale trzeba od czegos zaczac. A zreszta... po co ja sie tu produkuje (chcialem jeszcze napisac uwagi o makro, ale po co - ja, laik). Milego dnia zycze. Zaraz ide na jazde (robie prawo jazdy), mam nadzieje, ze instruktor bedzie bardziej cierpliwy i zyczliwy.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zyczliwy bylem Ci od poczatku(moglbym tu napisac jak Vitez wielokrotnie,ze nie czytasz dokladnie co napisalem i dajesz sie poniesc emocjom zamiast zobaczyc co tak naprawde jest meritum(sednem sprawy).
    Przepraszam Cie bardzo,ale jesli nie masz podstawowej wiedzy o tym czym robisz zdjecia i nie wiesz,ze lustrzanka jest kazdy aparat posiadajacy lustro,a dalszej kolejnosci pryzmat pentagonalny,to nie rzucaj sie i "nie kop sie z koniem".Starasz sie byc"nie ofensywny",ale w tym co do tej pory napisales wychodzi tylkoTwoja urazona duma i nic wiecej.Ta urazona duma to nic innego jak kompleksy...
    W fotografii i w jezdzie samochodem, zreszta jak we wszystkim potrzebna jest pokora,ktorej jeszcze sie nie nauczyles.Nie martw sie zycie przed Toba,a nauczyc mozna sie wszystkiego,rowniez jazdy samochodem. :wink:

Ser Cheese
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scaramanga
    Ta urazona duma to nic innego jak kompleksy...
    kompleksy z jakiego powodu? ze nie umiem robic zdjec? czlowieku! ja dopiero co ten aparat kupilem. zdaje sobie sprawe, ze nic nie umiem, wiec nie mam powodow aby unosic sie duma.
    Nie martw sie zycie przed Toba,a nauczyc mozna sie wszystkiego,rowniez jazdy samochodem. :wink:
    tym milym akcentem zakonczmy nasza mala klotnie

PS. Instruktor mnie pochwalil, ze zrobilem dzisiaj duzy postep. A raz ruszylem, na 100%prawidlowo, tak jak sie nie wielu udaje na poczatku. Szczescie :P Jasne, ze wszystkiego da sie nauczyc, tylko trzeba to robic powoli i z cierpliwoscia.

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

we wszystkim potrzebna jest pokora
    Scaramanga - pamiętaj tylko proszę, że to dotyczy również Ciebie. Akurat A80 zbiera bardzo dobre recenzje w kategorii zdjęć makro (tylko nie rozpoczynajmy tu dyskusji o przewadze trybu macro w lustrzankach z obiektywami macro nad kompaktami z trybem makro, bo to nie ta sama grupa użytkowników). Może zmienisz zdanie po przeczytaniu recenzji:

"The A80 did very well in the macro category, capturing a minimum area of only 2.30 x 1.73 inches (59 x 44 millimeters). Resolution was very high, showing a lot of fine detail in the dollar bill. Although the coins and brooch are soft due to shallow depth of field at such a short shooting distance, detail is still pretty good in them, and it's very good in the details of the dollar bill. There's some softness in all four corners, but it isn't very strong. The A80's flash did have some throttling down for the macro area, however, overexposing the shot. (Plan on using external illumination for any really close work.)"
    źródło: http://www.imaging-resource.com/PRODS/A80/A80PICS.HTM

Chłopak pisze dość wyraźnie, że rozpoczyna swą zabawę z fotografią, a Ty doradzasz mu zabawę w Adama Słodowego , a potem kłócisz się z Vitezem, który z właściwą sobie delikatnością :wink: wytyka Ci brak wiedzy w tym konkretnym temacie, a kiedy brakuje Ci rzeczowych argumentów to zaczynasz dymić. Nieładnie Scaramanga, powinieneś się wstydzić i obiecać solenną poprawę :wink: :P

Ser Cheese, spójrz na tą stronę http://www.lensmateonline.com/A80macrocomp.html, szczególnie zwróciłbym uwagę na porównanie soczewki i odwrotnego mocowania - bo to są chyba jedyne dwa rozwiązania, które masz do wyboru.

Arkan
    Pentax K-5 II, Leica M9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"detail is still pretty good in them, and it's very good in the details of the dollar bill. There's some softness in all four corners, but it isn't very strong. The A80's flash did have some throttling down for the macro area, however, overexposing the shot. (Plan on using external illumination for any really close work.)"
    Pretty good znaczy calkiem poprawnie.Utrata ostrosci na brzegach i rezygnacja z flesza
    na korzysc lampki nocnej to ma byc dobra recenzja?Do zabawy owszem.Apetyt rosnie w miare jedzenia i uzytkownik sam sie przekona z czasem o ograniczonosci tego "sprzetu".
    Chłopak pisze dość wyraźnie, że rozpoczyna swą zabawę z fotografią, a Ty doradzasz mu zabawę w Adama Słodowego , a kiedy brakuje Ci rzeczowych argumentów to zaczynasz dymić. Nieładnie Scaramanga, powinieneś się wstydzić i obiecać solenną poprawę
    Arkan
    Doradzam aby zastosowal to co mial w zamiarze.Nie podal wszystkich informacji.
    Okazalo sie ,ze ma wszystkie informacje w glowie tylko nie umie z nich skorzystac...
    Chlopak zaczyna zabawe wiec lepiej zeby zaczal ja od dobrej strony,pytanie tylko co dla kogo jest lepsze?Dymic? Jakich to argumentow mi niby brakuje? Pozdrawiam i zycze udanych fotek!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wyrazasz niczym nie poparte opinie Aparat sobie obejrzalem,moze nie na tej stronie o ktorej napisales.
    Funkcje makro ma prawie teraz kazda tego typu zabawka,a mlodzian pytal sie
    o soczewki,co sugerowaloby,ze takiej funkcji nie posiada lub ta,ktora ma nie satysfakcjonuje go...
    Nie staraj sie tu,stary, tworzyc wzajemnego poplecznictwa tylko dla tego,ze nie robisz
    analogami,o ktorych nie chcesz lub nie musisz duzo wiedziec... :wink:
    Najwyrazniej czegos nie zrozumiales... ale nie bede wnikal .
    Co do analogow - mowa o makro a ty uogolniasz... niepotrzebnie. Czym sie rozni dSLR od SLR? Dla mnie tylko materialem swiatloczulym. Na wszelkich nastawach, teoriach, obiektywach itp tak samo sie trzeba znac.
    Wiec porownanie ze mam dSLR a nie SLR i przez to nie znam sie na analogach uwazam za mocno chybione.
    Nie znam sie jedynie na puszkach i filmach analogowych, ale nie o to w tym topiku chodzi .

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Cytat Zamieszczone przez isca
    a czy gdzies są porównania filtrów UV, mam do wyboru 72 HAMA 0UV lub Sunlight (chyba) Tamrona, czy są jakies różnice
    Roznice miedzy filtrami sa w ich jakosci (grubosc, powloki antyrefleksyjne itp). Zazyczaj zakup filtra to inwestycja na dluzej dlatego polecam co najmniej Hoya HMC (seria niebieska) - ok 50zl a spokoj z obawami o jakosc.
    Hama jest przynajmniej klase gorsza niz Hoya a o Tamronach nie slyszalem.
    HOYA podobno robi dla hamy...
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Ser Cheese
    Guest

Domyślnie

no coz... zakupilem dzisiaj Filrt UV Hoya Super HMC
    dzieki za pomoc

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów