Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Filtry

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem wybrales sobie sprzet nie bardzo nadajacy sie do makrofotografii...
    Najodpowiedniejsza bylaby lustrzanka z obiektywem pracujacym w trybie macro.
    Skoro jednak juz taki masz jaki masz (ja bym go jak najszybciej sprzedal) to musisz "rzezbic".
    Aparat masz srebrny i uwazasz,ze czarny filtr nie bedzie pasowal do niego.Niestety najwazniejszy jest nie kolor,ale kompatybilnosc jednego i drugiego.Lepiej miec pstrokacizne i zabezpieczona soczewke w obiektywie niz ladnie wygladajacy obiektyw z piaskiem w srodku .Nie napisales czy obiektyw jest wyposazony w jakikolwiek gwint do nakrecania filtrow lub czegokolwiek innego :wink:
    Jesli nie masz gwintu to bedziesz mial problem... Pozostanie ci dorobienie z blachy loza filtra w ksztalcie monokla ,wygiecia jej w ksztalt litery "L",aby po zabawie w Adama Slodowego przykrecic powstaly uchwyt w stopce aparatu (tam gdzie przykreca sie statyw).Co do soczewek o roznej skali dioptrycznej to stosuje sie je z rownym powodzeniem jak np.mieszki(tubusy) do "jasnych"staloogniskowych obiektywow,ale to stara historia...teraz sa obiektywy z trybem makro.
    Napisz jak sobie poradziles z zadaniem.
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Ser Cheese
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scaramanga
    Moim skromnym zdaniem wybrales sobie sprzet nie bardzo nadajacy sie do makrofotografii...
    hmm... dlaczego tak sadzisz? ludzie z powodzeniem uzywaja tego wlasnie aparatu do makro i nie przeszkadza tylko 3x zoom.
    Najodpowiedniejsza bylaby lustrzanka z obiektywem pracujacym w trybie macro.
    ale ja chcialem cyfrowke, nie lustrzanke.
    Aparat masz srebrny i uwazasz,ze czarny filtr nie bedzie pasowal do niego.
    nie wiem czy tu chodzi o kolorystyke, a napewno nie o to mi chodzilo. pisal ktos, ze seria czarna jest dla lepszych aparatow, wiec nie chodzilo mi o kolor tylko o serie
    Nie napisales czy obiektyw jest wyposazony w jakikolwiek gwint do nakrecania filtrow lub czegokolwiek innego :wink:
    po zalozeniu tulejki moge zakladac filtry
    Co do soczewek o roznej skali dioptrycznej to stosuje sie je z rownym powodzeniem jak np.mieszki(tubusy) do "jasnych"staloogniskowych obiektywow,ale to stara historia...teraz sa obiektywy z trybem makro.
    nie znam tej historii, gdzie moge cos wiecej o tym poczytac? moj aparat ma tryb makro

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jedno nie przeszkadza drugiemu...zaufaj mi 8)

nie znam tej historii, gdzie moge cos wiecej o tym poczytac?

W starych ksiazkach...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jedno nie przeszkadza drugiemu...zaufaj mi 8)
    Problem w tym ze Canon A80 + wymienione akcesoria to ok 2 tys zl, a lustrzanka cyfrowa uzywana z tanim obiektywem makro to min 3500 (np uzywany D30/D60 + Soligor macro) bez dodatkowych akcesoriow.

Co do jakosci filtrow - nie liczy sie "jakosc przepuszczania promieni UV" , czyli czy matryca lapie UV czy nie. Liczy sie jakosc szkla i powlok antyrefleksyjnych na danym filtrze. Filtr to kolejna warstwa szkla stojaca na przeszkodzie swiatlu w dotarciu do matrycy... i by ni psuc jakosci albo nie tworzyc refleksow musi byc odpowiedniej jakosci. Filtry firmy King niestety tej jakosci nie maja odpowiedniej - nawet na kompaktach cyfrowych (ktore maja male matryce, male obiektywy itp) psuje zauwazalnie jakosc (testowalem na G3 UV Kinga, Hamy i Hoyi). Dlaczego? Kipeksiej jakosci szklo powoduje takie znieksztalcenie obrazu jak: obnizone szczegoly, ostrosc, pogorszone kontrasty, brak powlok antyrefleksyjnych powoduje niepozadane flary przy robieniu w sloncu/odbiciach itp.
    Dlatego nalezy unikac tanich filtrow - z powodu ich jakosci wykonania, a nie brac je bez obaw "bo matryca i tak nie odbiera UV" ... ale to nadal kolejna warstwa szkla

Ser Cheese
    Guest

Domyślnie

Vitez, czyli ktory filrt jak na moj aparat? niebieski/szary/czy ktory? i nie chodzi mi o sam kolor tylko o serie
    hmm... wydaje mi sie (to nie ma zabrzmiec ofensywnie), ze Scaramanga nigdy nie mial mojego aparatu w rece, ani nie wie jak wyglada, skoro nie wie, ze ma funkcje makro oraz ze mozna dolaczyc tulejke a za jej posrednictwem filtry
    rozumiem, ze chciano mi pokazac wyzszosc lustrzanki nad cyfrowka, ale mozna to bylo zrobic lagodniej

ten aparat to po czesci prezent na 18-tke (na polowe jego wartosci zapracowalem sam, reszte mi dolozono)
    jest to moj pierwszy, wiec jestem amatorem. nie mam pieniedzy aby kupowac profesjonalny sprzet
    moje makro ma byc dla mojej wlasnej przyjemnosci (lubie biologie) a nie na jakies konkursy, czy do czasopism

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ser Cheese
    Vitez, czyli ktory filrt jak na moj aparat? niebieski/szary/czy ktory? i nie chodzi mi o sam kolor tylko o serie
    Na podstawie:
    http://tinyurl.com/6coqx

(niestety http://www.migomex.com.pl/hoya/hoya.html nie dziala )

Proponuje ci serie szara.
    (caly czas sie zastanawiam czemu moje maja kolor pomaranczowy serii a napisane HMC , moze jakies starsze? )

hmm... wydaje mi sie (to nie ma zabrzmiec ofensywnie), ze Scaramanga nigdy nie mial mojego aparatu w rece, ani nie wie jak wyglada, skoro nie wie, ze ma funkcje makro oraz ze mozna dolaczyc tulejke a za jej posrednictwem filtry
    Nie, po prostu przed swoja wypowiedzia nie chcialo mu sie sprawdzic na www.dpreview.com o jakim aparacie mowa, po prostu wrzucajac do jednego wora wszystkie kompakty cyfrowe o ktorych nie musi i moze nie chce duzo wiedziec

moje makro ma byc dla mojej wlasnej przyjemnosci (lubie biologie) a nie na jakies konkursy, czy do czasopism
    A jak ci przestanie wystarczac bo np zamarudzisz na zbyt wolne dzialanie, niewygodny manual focus, za male powiekszenie (fachowo: skala odwzorowania), obejrzysz fotki innych z tej kategorii i tez bedziesz chcial takie robic - wtedy rozejrzysz sie za czyms co robi prawdziwe makro, czyli lustrzanka+obiektyw macro (+statyw+lampki odpowiednie).
    A do tego czasu... kup sama soczewke +4 i bedziesz zadowolony

Ser Cheese
    Guest

Domyślnie

Vitez, zebym sie nie pomylil, jak dla mojego aparatu to dokladnie ten produkt, tak?
    http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=247
    to jest chyba ten z serii szarej (HMC) oraz powinienem wziasc 52mm?
    do tego tulejka http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=220
    no i dekielek http://www.foto-tip.pl/sklep/product...products_id=58
    a soczewki bede musial kupic na allegro

prosze Cie (jestes bardziej doswiadczony) czy to co wybralem pasuje do mojego aparatu? zwlaszcza ten filrt? jestem prawie pewien, ze ma byc 52mm ale pewnosci nigdy za wiele
    dziekuje

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

Ja bym Ci zaproponowal zamiast soczewek ktore sa raczej marnej jakosci kupic stary rosyjski obiektyw 50mm i przez odwrotne mocowanie przyczepic go do twojego A80

tutaj dokladny opis
    http://www.fotogenia.info/index.php?...ul&id=0008

polecam Ci portfolio kolegi (A70 + lens 50 mm)
    http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=stworek

za male pieniadze nic lepszego nie dostaniesz
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czy to co wybralem pasuje do mojego aparatu? zwlaszcza ten filtr?
    Tak 8)

Ser Cheese
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    czy to co wybralem pasuje do mojego aparatu? zwlaszcza ten filtr?
    Tak 8)
    hehe, dzieki. zawsze to jakas wieksza pewnosc siebie przy zakupie

[ Dodano: 29-08-2004 ]
    jeszcze jedno:
    W przypadku fotografii cyfrowej (kamer video analogowych też to dotyczy) ma to o tyle mniejsze znaczenie, że wszystkie mają balans bieli, czyli dopasowują się do danego typu światła.
    mowa tam byla o o filtrach
    czy nie ma tak wlasnie, ze przy aparatach cyfrowych nie wazne jest jaki filrt wezme, bo i tak elektronika sie tym zajmuje i nie ma roznicy?
    hmm... jedni polecaja mi tani filtr Kinga (ze wystarczy) a Wy zas zebym bral szara serie Hoya, bo ze roznica jest.
    http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=209
    http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=247
    hmm... wlasnie zauwazylem cos... czy czasem Hoya seria HMC Super to nie seria "czarna"?
    wiec w koncu do mojego Canon A80 jaki wziasc filrt?
    PS. Bo seria "szara" to miala byc HMC, a tu widze, ze jest HMC Super

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów