Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 156

Wątek: Która lampa błyskowa

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Z postów wynika, ze METZ ma tylko plusy. Ja się zastanawiam nad METZ 58 AF-1 i Canon 550EX. Chodzi głównie o cenę bo ja robie 20 zdjęć miesięcznie i jak pisałem raz do roku u znajomego jakaś uroczystość.
    550EX jest dobrą lampą profesjonalną, a że weszłą 580ex to nie znaczy. ze 550ex pzrestaął błyskać. Różnica w cenie jest 400zł, a 550ex też była wielkim chitem i mazreniem niejednego fotografa. Musze się jeszcze ze 2 dni przespać z problemem.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ja spałem dni kilka ale w końcu wybrałem Metza. Też z lampa pstrylkam sporadycznie więc na jakies zestawy bezprzewodowe raczej nie patrze a tutaj w cenie jednej lampy masz praktycznie 2 (bo ta kukułeczka w niektórych sytacja w połoczeniu z odbiciem od sufitu potrafi zdziałac cuda )

Domyślnie

Ja sie moze jakos w sobote wieczorkiem wypowiem po wyprobowaniu.
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yerzu Zobacz posta
    A ja zapytam jak jest z korekta ekspozycji w metzie - jest mozliwa szybka i latwa jej zmiana ? I blizej jej wygody 430 czy 580 ?
    W 54 jest kółko (z tyłu po prawej) i nim się szybkie korekty trzaska. W 58 kółka nie ma... Nie wiem, czy jest wygodnie.

54 wygląda z tyłu tak:

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

Na forum nikona porównywali Metz-a 58 AF-1 z nikonowskim sb-800. W/g specyfikacji, obie lampy powinny mieć taką samą moc, jednak w praktyce okazało się, że Metz zawyża na papierze parametry tej lampy i błyska słabiej.
    Dodatkowo Metz nie sprzedaje dyfuzora na tą mniejszą lampkę w 58 AF-1...

Z drugiej strony nie wiem, jak wyglądało by porównanie tego Metza z canonowskim 580ex II.

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

A jak wygląda porównanie Metza 58af-1 do C 550ex? Obie mają E-TTL II i coraz bardziej zmierzam do 550 miż metza ze względu na cenę.
    Proszę o wypowiedź osób które używają lampy Canona 550ex z 20D/30D!!
    Czy e-ttl II działa poprawnie, jak z powtarzalnością?

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

A jak jest naprawdę z serwisem METZA? Z tego co wyczytałem to go praktycznie nie ma. Z drugiej strony mogę zawsze reklamować u sprzedawcy, a nie w serwisie. Gorzej ponoć z palnikiem na który nie ma gwarancji. Mam trochę stracha przed kupnem 58AF-1 choć mam na niego kasę, ale nie miło byłoby 1200zł wyrzucić w błoto. Mała lampa, a wielki dylemat

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

hey,
    od czwartku mam metza 58-af... jak na razie nie mialem czasu potestowac, pare tylko zdjec na probe, ale jesli nie bedzie zadnych huraganow nad morzem, to smigam na opuszczone fabryczki, beda tam duze ciemne pomieszczenia - zobaczymy jak sie sprawi.

moje pierwsze wrazenia sa bardzo pozytywne... mozliwosci lampy duze, trzeba je tylko okielznac i zaprzegnac do pracy

pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Bardzo by mnie interesowały fotki domu. Jakieś portreciki z lampą skierowaną w sufit i doświetlenie tym małym palniczkiem na wprost.
    Czy mógłbyś mi podesłąć kila fotek jak się ten drugi palnik spisuje?

Mój mail: gabrielr24@gmail.com

Puste fabryki raczej mnie nie interesują bardziej zdjęcia w domu czyli światło odbite i dlatego kusi mnie drugi palnik w metzu.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

ok co do pustych fabryk, to elektrownia atomowa w Żarnowcu, do tego bedzie jeszcze uposzczony dworek i kaszubska chalupa.. a portrecik tez sie jakis zrobi kolezance z ekipy... oby tylko tak nie wialo, jak zapowiadaja.

pozdrawiam

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów