A ja zapytam jak jest z korekta ekspozycji w metzie - jest mozliwa szybka i latwa jej zmiana ? I blizej jej wygody 430 czy 580 ?
A ja zapytam jak jest z korekta ekspozycji w metzie - jest mozliwa szybka i latwa jej zmiana ? I blizej jej wygody 430 czy 580 ?
W 54 jest kółko (z tyłu po prawej) i nim się szybkie korekty trzaska. W 58 kółka nie ma... Nie wiem, czy jest wygodnie.
54 wygląda z tyłu tak:
Na forum nikona porównywali Metz-a 58 AF-1 z nikonowskim sb-800. W/g specyfikacji, obie lampy powinny mieć taką samą moc, jednak w praktyce okazało się, że Metz zawyża na papierze parametry tej lampy i błyska słabiej.
Dodatkowo Metz nie sprzedaje dyfuzora na tą mniejszą lampkę w 58 AF-1...
Z drugiej strony nie wiem, jak wyglądało by porównanie tego Metza z canonowskim 580ex II.
A jak wygląda porównanie Metza 58af-1 do C 550ex? Obie mają E-TTL II i coraz bardziej zmierzam do 550 miż metza ze względu na cenę.
Proszę o wypowiedź osób które używają lampy Canona 550ex z 20D/30D!!
Czy e-ttl II działa poprawnie, jak z powtarzalnością?
A jak jest naprawdę z serwisem METZA? Z tego co wyczytałem to go praktycznie nie ma. Z drugiej strony mogę zawsze reklamować u sprzedawcy, a nie w serwisie. Gorzej ponoć z palnikiem na który nie ma gwarancji. Mam trochę stracha przed kupnem 58AF-1 choć mam na niego kasę, ale nie miło byłoby 1200zł wyrzucić w błoto. Mała lampa, a wielki dylemat![]()