Która lampa błyskowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fly
    Coś już napisał
    • 2006
    • 58

Witam

Jak wyglądają czasy ładowania lamp Metz 58 AF-1 i 580EX II ?

Czytając ten topic dochodzę do wniosku, że Metz jest lepszy od 580 i nie chodzi tu tylko o cenę. Dla mnie sprawa doświetlenia przy głównym świetle w sufit to na prawdę przydatna rzecz.

Czy ktoś zna inne argumenty przemawiające za Metzem, które tu jeszcze nie padły ?

dzięki za pomoc
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Komentarz

• fmagik
      Początki nałogu
      • 2006
      • 334

ja zastanawialem sie nad lampa, po przeczytaniu opinii i zebraniu informacji stwierdzilem ze wystarczy mi 430 gdyz 580 byla i jest za droga [funkcje ktore i tak nie wykorzystam], ale pojawil sie Metz 58 AF-1 w cenie posredniej i z dodatkowym doblyskiem i przyznam ze ta wlasnie funkcja bardzo mnie zainteresowala a wiec jakie sa + i - metza w porownaniu z 430 poza sila blysku i cena oczywiscie, gdzie sa jakkies testy Metz 58 AF-1 lub jakies informacje, uzytkownicy czy ta lampa spelnia Wasze oczekiwania jakie sa wady????
      Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

• gabrielr24
        Coś już napisał
        • 2007
        • 99

Pamiętaj, zę canon to canon. Kupisz 430stke i będziesz żałował bo z tym już w kościele nie powalczysz.

Lepiej wydać raz a pożądnie inaczej za pół roku sprzedasz ze stratą i wraz kupisz 580!

Alternatywą jest 550!! Mocna lampa i można znaleźć w dobrej cenie.

Komentarz

• fmagik
          Początki nałogu
          • 2006
          • 334

Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz wpis
          Pamiętaj, zę canon to canon. Kupisz 430stke i będziesz żałował bo z tym już w kościele nie powalczysz.

Lepiej wydać raz a pożądnie inaczej za pół roku sprzedasz ze stratą i wraz kupisz 580!

Alternatywą jest 550!! Mocna lampa i można znaleźć w dobrej cenie.
          wlasnie canon nalepiej pasuje i wspolpracuje z canonem niestety

Komentarz

• Grisha
            Początki nałogu
            • 2007
            • 353

Tak gadacie jakby ktokolwiek, kiedykolwiek miał problem typu dogadanie się Canon - Metz. Prawda jest taka, że ta lampa się świetnie dogaduje z Canonem, ma te same funkcje i jeszcze trochę, a do tego kosztuje mniej. Kupowanie dla Marki (bo to Canon :O zupełnie jak bym z tego powodu miał wpaść w zachwyt) jest bezsensu.

Oczywiście jak ktoś chce mieć spokój psychiczny, że Canon i Canon MUSI się dogadać (a w cale nie musi, bo miałem już taki przypadek) to bierze C i wszystko jest ok

Komentarz

• miklo
              Uzależniony
              • 2006
              • 681

Metze świetnie gadają z body Canona. Jest tylko jeden problem - beznadziejny serwis Metza w PL. Poszukajcie, poczytajcie. Mam 54mz4. Ale teraz kupiłbym 580. Ze względu na serwis.

Komentarz

• schuvi
                Bywalec
                • 2007
                • 197

Powiem tak, od poczatku posiadam 430-tke, i jeszcze mi jej w kosciele niebraklo. Trzeba moze nieraz zdeka zwiekszyc moc,pokombinowac katen i iso na maxa,ale wystarcza.Jestem ogolnie zadowolpony.Niebylo mnie wtedy stac na 580, a dzis kiedy bylem poniekad przygotowany na zakup 580 jako mastera, pojawil sie Metz.Widze coraz wiecej powaznych opini od ludzi ktorzy maja ta lampe,lub maja o niej pojecie, na temat tego palnika,ma ta sama liczbe i Dogaduje sie super z lustrami Canon.
                A tym wlasnie ze ma ten maly palniczek z przodu,w sumie w tym momencie wygrywa. Canon to Canon, ale Metz niejest jakas tam firma made in china czy cos, a uznym producentem Blitz-y. W sobote bede testowal w jednym z wiedenskich profifoto sklepow oba palniki, lacznie z moja 430.Juz sie niemoge doczekac, i musze powiedziec ze trzymam kciuki za Metz-em.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez miklo Zobacz wpis
                Metze świetnie gadają z body Canona. Jest tylko jeden problem - beznadziejny serwis Metza w PL. Poszukajcie, poczytajcie. Mam 54mz4. Ale teraz kupiłbym 580. Ze względu na serwis.
                Akurat z tym przynajmniej ja problemow w Wiedniu mial niebede.
                Ostatnio edytowany przez schuvi; 11236. Powód: Automerged Doublepost
                -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• yerzu
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 160

A ja zapytam jak jest z korekta ekspozycji w metzie - jest mozliwa szybka i latwa jej zmiana ? I blizej jej wygody 430 czy 580 ?

Komentarz

• gabrielr24
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 99

To czekamy na twoje porównanie. Jestem mocno za Metzem, tylko praktyczny brak serwisu mnie przeraża, a przecież to tylko sprzęt i zawsze może się zepsuć.

A jak jest z 430ex i odbijaniem o sufit? nie jest za słaba? Ja jestem tylko amatorem i zdjęcia pstrykam dziecku w domu. Raz lub dwa razy w roku trafi się ślub kolegi, chrzest czy komunia. Zawsze lepiej jest mieć moc w zapasie. Boje się troszkę braku mocy w 430ex. Jej zasięg jest 15m krótszy niż Metza 580af. Procentowo 430ex jest ponad 30% słabsza niż C 580ex czy Metz 58AF, a taka liczba robi już wrażenie.

Mój zakup to na 80% METZ 58AF,na 10% 580EX, na 10% 430EX/550ex.
                    Musze jeszcze poczytać. Jak ktoś ma doświadczenia z 430EX/550EX/Metz 58AF to proszę o informację, krótkie sprawozdanie na PW. 580ex używałem i znam tą lampę.

Czy to, że 550ex nie dopasowuje się do CROPA ma jakieś znaczenie dla 20D i 580/430 będa lepiej dopasowywały się matrycy czy poprostu wpływa to na oszczędność energii dając bardziej zwężony błysk? Bo 550 dla 30mm widzi 30mm, a 580 dla 30mm widzi 45mm CROP kochany!

Jeszcze na jedno pytanie nie moge się doszukać odpowiedzi.
                    Jak ma się 550EX do 580EX nie chodzi mi o szybkość ładowania itp. ale o praktyczne doznania. Jak współpracuje z 20D? Nie ma problemów z niedoświetlaniem/przeswiatlaniem?
                    Ostatnio edytowany przez gabrielr24; 13083.

Komentarz

• fmagik
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 334

Zamieszczone przez gabrielr24 Zobacz wpis
                      ....brak serwisu mnie przeraża, a przecież to tylko sprzęt i zawsze może się zepsuć.

A jak jest z 430ex i odbijaniem o sufit? nie jest za słaba? Ja jestem tylko amatorem i zdjęcia pstrykam dziecku w domu. Raz lub dwa razy w roku trafi się ślub kolegi, chrzest czy komunia. Zawsze lepiej jest mieć moc w zapasie. Boje się troszkę braku mocy w 430ex. Jej zasięg jest 15m krótszy niż Metza 580af. Procentowo 430ex jest ponad 30% słabsza niż C 580ex czy Metz 58AF, a taka liczba robi już wrażenie.

Mój zakup to na 80% METZ 58AF,na 10% 580EX, na 10% 430EX/550ex.
                      Musze jeszcze poczytać. Jak ktoś ma doświadczenia z 430EX/550EX/Metz 58AF to proszę o informację, krótkie sprawozdanie na PW. 580ex używałem i znam tą lampę.
                      tez stoje przed takim wyborem / dylematem w najblizszym czasie ... wszelkie informacje bardzo beda pomocne......
                      brak serwisu - metz trzeba to niestety brac pod uwage mieszkajac np. nad Warta
                      a jak gabarytowo C 430 i M 58?
                      pracowalem na pozyczonej 380 ale nie bylem zachwycony niestety, prawdopodobnie to jednak brak doswaidczenia dal mi w kosc........
                      to bedzie moja pierwsza wlasna lampa, pozniej chce dokupic jakas druga jako 2 do mobilnego studia
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      czy M 58 poza serwisem nie ma minusow?!?!?!?
                      Ostatnio edytowany przez fmagik; 4482. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gabrielr24
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 99

Z postów wynika, ze METZ ma tylko plusy. Ja się zastanawiam nad METZ 58 AF-1 i Canon 550EX. Chodzi głównie o cenę bo ja robie 20 zdjęć miesięcznie i jak pisałem raz do roku u znajomego jakaś uroczystość.
                        550EX jest dobrą lampą profesjonalną, a że weszłą 580ex to nie znaczy. ze 550ex pzrestaął błyskać. Różnica w cenie jest 400zł, a 550ex też była wielkim chitem i mazreniem niejednego fotografa. Musze się jeszcze ze 2 dni przespać z problemem.

Komentarz

• paweleverest
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1138

Ja spałem dni kilka ale w końcu wybrałem Metza. Też z lampa pstrylkam sporadycznie więc na jakies zestawy bezprzewodowe raczej nie patrze a tutaj w cenie jednej lampy masz praktycznie 2 (bo ta kukułeczka w niektórych sytacja w połoczeniu z odbiciem od sufitu potrafi zdziałac cuda )

Komentarz

• schuvi
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 197

Ja sie moze jakos w sobote wieczorkiem wypowiem po wyprobowaniu.
                            -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• miklo
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 681

Zamieszczone przez yerzu Zobacz wpis
                              A ja zapytam jak jest z korekta ekspozycji w metzie - jest mozliwa szybka i latwa jej zmiana ? I blizej jej wygody 430 czy 580 ?
                              W 54 jest kółko (z tyłu po prawej) i nim się szybkie korekty trzaska. W 58 kółka nie ma... Nie wiem, czy jest wygodnie.

54 wygląda z tyłu tak:

Komentarz

• Jo-anna

Na forum nikona porównywali Metz-a 58 AF-1 z nikonowskim sb-800. W/g specyfikacji, obie lampy powinny mieć taką samą moc, jednak w praktyce okazało się, że Metz zawyża na papierze parametry tej lampy i błyska słabiej.
                                Dodatkowo Metz nie sprzedaje dyfuzora na tą mniejszą lampkę w 58 AF-1...

Z drugiej strony nie wiem, jak wyglądało by porównanie tego Metza z canonowskim 580ex II.

Komentarz

Pracuję...
                                X