Pokaż wyniki od 1 do 10 z 156

Wątek: Która lampa błyskowa

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Tak na szybko (obiecuję ten test, ale naprawdę nie mam czasu :-( ) mini teścik Metza 58 i jak działa lampka doświetlająca. No więc krótko i na temat - działa i to widać.
    podoba mi się :-)

Szkoda że nie istnieje jakaś mała lampka (GN 12-15) z funkcją sterowania bezprzewodowego. Obrazowo, coś takiego:

Załącznik 4168

dlaczego takie? :-)
    ano dlatego, że od strony aparatu zazwyczaj nie potrzeba silnego błysku tylko lekki rozjaśniający cienie, natomiast przy odbijaniu światła męczące jest ciągłe kręcenie dużą głowicą przy zmianie kadru poziom/pion.

Mając małą lampę 'master' na aparacie mielibyśmy ten lekki błysk rozjaśniający, dodatkowo wspomaganie AF; natomiast duży palnik postawiłoby się gdzieś z boku i w moim odczuciu coś takiego byłoby o niebo wygodniejsze przy zmianach kadru poziom/pion.

W sumie to może trochę przekombinowałem ;-) , bo wystarczyłoby zrobić kukułkę jako 'master'; ale skoro Canon z uporem tego unika, to mogłby chociaż wypuścić urządzenie łączące w sobie ST-E2 oraz 220EX (aby było niewielkie i lekkie), natomiast dużą lampę spokojnie stawiałoby się gdzieś z boku, bo chyba nie ma wątpliwosci że główne światło (duży palnik) nie jest zbytnio mile widziane z kierunku aparatu :-)

Poza tym taka mała lampka 'master' byłaby też wg mnie bardzo przydatna dla 5D/1D(s) i sam bym się na taką skusił chyba :-)

Pomysłów mam mnostwo :-)
    Równie ciekawe byłoby, gdyby np. ten Metz miał duży palnik odłączany od 'bazy' i najlepiej jeszcze sterowany radiowo :-)
    ale coś takiego to chyba tylko w Erze
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 22-02-2008 o 10:13
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uprawnienia umieszczania postów