Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: sigma 400 mm

wichra
    Guest

Domyślnie sigma 400 mm

Witam
    Mam sigmę 400 mm APO Macro którą wykorzystywałem do analoga. Zastanawiam sie nad kupnem canona 20D lub 10D, słyszałem jednak że mogą być problemy z ich współpracą z tym obiektywem. Czy ktoś ma praktyczne doświadczenie w tej sprawie?

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Uzywalem podobna Sigme 300/4 apo macro z 20d. Rzeczywiscie aparat wspolpracuje z obiektywem jedynie przy pelnym otworze. Kazde nawet minimalne przymkniecie powoduje error99 a tym samym uniemozliwia zrobienie zdjecia. jest to uciazliwe, bo przy kazdej zmianie obiektywow trzeba pilnowac przyslony. ile mi zdjec przez to przepadlo... Poza tym jakosc obrazu z uzyciem TC jest nie do przyjecia - sigma 300/4 i 400/5.6 sa starymi konstrukcjami i nie posiadaja dodatkowych 3 stykow do wspolpracy z telekonwerterami i tym samym nie sa dedykowane optycznie mimo ze mechanicznie wspolpracuja. Bez tc jakosc jest b.dobra, af wolny ale skuteczny. Czy warto? hm, zostalo mi wiele pieknych zdjec z tego obiektywu, ale pracuje teraz na firmowym tele canona i nie tesknie za sigma... po prostu czuc roznice...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiem że była jakaś wersja tej Sigmy, która działała bez problemu z cyfrówkami. Niestety nie potrafię teraz określić sposobu jej identyfikacji. Być może w serwisie Ci powiedzą.
    Natomiast skoro masz tę Sigmę to jaki problem gdzieś podpiąć i sprawdzić. Może niedaleko Ciebie mieszka ktoś z forum i pomoże .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów