Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 146

Wątek: Apple MacBook - warto??

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to ja mam tak.
    Miałem PowerBook'a G4, ostatni model z matrycą 17" - ta belka nad SD się wyginała, cała obudowa - też w regionie SD się wygięła - po zamknięciu klapy szpara była nierówna. Po jakimś czasie zaczął się sam otwierać. Jak go sprzedałem, miał trzy lata, u mnie był przez dwa. Poza tym SD, wiecznie odpadającymi koreczkami u nóżek i nierówną matrycą (była wymieniana raz, ale zachorowała w podobny sposób), sprzęcik OK.
    Teraz jakoś od września chyba, kupiłem MBP 15". Sprzęt używany, wyglądał elegancko - jak nóweczka. Przyzwyczajony do PB, po prostu go zacząłem używać, nie martwiąc się o niego. Obudowa już po kilku tygodniach się wygięła (pracuję z nim na kolanach głównie, więc pewnie obciążenie nadgarstkiem to spowowowało - a nie jestem Pudzianem i nie mam pięści wielkości średniego samochodu), dalej było zabawniej, bo okolice SD się niemiłosiernie powyginały, a sam napęd przestał działać. Reszta, na szczęście OK, ale tak czy siak mnie szlag trafia.

I jeden przypadek, mojej znajomej, też z MBP 15" - po roku używania jej komputer padł, pokrzywił się razem z płytą główną. A ona już totalnie malutka jest i raczej o sprzęt - w granicach rozsądku dba. Ale, widocznie te laptopki, jako laptopy się nie nadają. I nie mówię o przeniesieniu z domu do innego domu

Właśnie Unibody ponoć mają być lepsze pod tym względem, ale nieco już się boję tych komputerów - następnym razem zainwestuję w jakiegoś iMac'a, albo Mac'a PRO używanego. Ewentualnie na boku jakiś tani MacBook, żeby mi radośnie tyrał w terenie.

Lubię ten system, mam sporo programów na niego, pracuję już troszkę na tym, ale nawet to nie jest w stanie zatuszować wkurzenia za powyginaną obudowę, od normalnego używania.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Misek Zobacz posta
    Ale pomyślcie chwilkę nad tym jak kto użytkuje swój sprzęt. 17 cali zbyt mobilne nie jest, ludzie często kupują takiego lapka tylko do domu, zawsze łatwiej go przenieść czy schować. Jeśli komputer jest tylko w domu to nic dziwnego że wygląda jak nowy. Może kolega intensywnie używa swojego komputera, często przenosi, nie zawsze pokrowcu czy plecaku. To są trudne warunki gdzie widać ile są warte materiały.
    17'kę też przenosiłem, podobnie to znosiła, tylko się tak nie wyginała. Komputer noszę w torbie przeznaczonej właśnie do tego (ile się nabiegałem za specjalną, jeszcze pod 17"), albo w CompuTrekkerze. Często siedzę z nim na kolanach, trzymając nadgarstki na obudowie.

MZ, to ewidentnie spieprzyli - wygina się tylko od strony SuperDrive, te obudowy klepali z sześć lat, w każdym, jak widzę z takim samym skutkiem.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 06-01-2010 o 18:20 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Swego czasu kupowałem trochę Maków (nie dla siebie, userzy chcieli ;-)) i co do jakości to powiem tak: Powerbooki, Mac Pro i (zwłaszcza) wszystko z XServe w nazwie - spoko. Macbooki - poziom przeciętnego HP czy innego Fujitsu, czyli: śreeednio. Mógłbym potwierdzić chyba wszystko co napisali przedmówcy - klapki rozłażenie się itp.

Pod tym względem Apple nie różni się niczym od producentów PC - po prostu można mieć albo (względnie) tanio i badziewnie, albo drogo i dobrze

Inna sprawa, że jak już ludziom te maki dałem, to nie dało się ich zabrać z powrotem bronili się rękami i nogami I to często starsi, naukowcy, wychowani na unixie itp. Także, hm, coś w tym jest ;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A jak, Drodzy iKoledzy, oceniacie ThinkPada W700?

PS
    MSPANC: http://www.tgdaily.com/unbalanced/48...pad-video-ever
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 28-01-2010 o 11:07
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał Awatar RaFko
    Miasto
    Innsbruck

Domyślnie

Ja wlasnie jestem po zakupie MacBooka 15". Przelecialem ze zdjeciami na dysku zewnetrznym przez 9 laptopow (wlacznie z najwyzszym HP Envy 15). Jakosc wyswietlacza na Mac'u pozostawila reszte mocno w tyle. Bez dwoch zdan. Jestem bardzo zadowolony, mam jednak jedno pytanie do Was dotyczace publikacji w sieci.
    Obrobione zdjecie i opublikowane np. na facebooku na Mac'u wyglada zacnie, jednak wiekszosc ogladajacych to zdjecie patrzy na to poprzez nie-makowskie czesto slabej jakosci wyswietlacze. Co robic w takiej sytuacji? Np zdjecia obrobione na Mac'u ogladane na moim drugim kompie sa za ciemne i w sumie traca wszystko co najlepsze... Jakies rady?

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Kup porządny monitor, skalibruj i na nim obrabiaj.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony

Domyślnie

Mozesz powiedziec czym wyswietlacze Apple Cie tak urzekly, pomiary zrobiles?

Miasto
    Innsbruck

Domyślnie

Jak napisalem, obejrzalem zdjecia na wielu kompach i na Mac'u wygladaly najlepiej. Pomiarow nie robilem bo raz ze nie bylo czasu i mozliwosci, a dwa ze zdjecia maja w koncu najbardziej cieszyc oko i na Mac'u wychodzilo to najlepiej - najostrzej, najlepsze oddanie kolorow...
    Ale nie chce zeby ten watek zamienil sie w watek o tym co jest lepsze Mac czy PC.

Miasto
    wawa

Domyślnie

Obrabianie zdjęć na matrycy jakiegokolwiek laptopa to nie jest najlepszy pomysł, obrabianie zdjęć na nieskalibrowanej matrycy laptopa to idiotyczny pomysł, chyba że chcesz zdjęcia oglądać tylko na tym laptopie. To że wygląda ładnie to prawda, natomiast na pewno nie wiernie.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    Innsbruck

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Obrabianie zdjęć na matrycy jakiegokolwiek laptopa to nie jest najlepszy pomysł, obrabianie zdjęć na nieskalibrowanej matrycy laptopa to idiotyczny pomysł, chyba że chcesz zdjęcia oglądać tylko na tym laptopie. To że wygląda ładnie to prawda, natomiast na pewno nie wiernie.
    Mozesz polecic jakis program/sposob na kalibracje monitora? Bo czytajac inne watki znalazlem informacje tylko o odplatnych programach, czy to jedyny sposob?

A co do zdjec, zajmuje sie nimi hobbistycznie i glownie ogladam na laptopie, czasem ida do wywolania czy publikacji w sieci ale to raczej wyjatek niz regula. Niemniej jednak chetnie bym skalibrowal monitor, tak wiec prosze o rady

Miasto
    wawa

Domyślnie

Tylko kalibracja sprzętowa. niestety. Najtańszy używalny to eye one, koszt ok 1k. Możesz poszukać usługi kalibracji ale trzeba to co jakiś czas powtórzyć.

Strona 7 z 15 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów