Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 146

Wątek: Apple MacBook - warto??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Hmmm, no raczej się z tym nie zgodzę, mam MacBooka Pro i jakością i wykonaniem bije na łeb wszystkie PC, które miałem (a miałem sporo).
    to raczej kwestia ceny wlasnie, sam mam taniego Lenovo i jakosc wykonania to tragedia,

najczesciej porownuje sie MacBooka do laptopa o takich samych parametrach, tylko ze MacBook kosztuje najczesniej ponad dwa razy wiecej - placi sie wlasnie za obudowe i jakosc - a to czy jest to warte zakupu to juz sprawa indywidualna

jednak jak porownac MacBooka z porownywalnie cenowo laptopem to jakosc wykaniania bedzie identyczna
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

No właśnie MZ nie , napisałem że miałem sporo PCtów (prywatnych i służbowych) i to cenowo nierzadko droższych niż macbooki i niestety jakością wykonania nie grzeszyły Firmy? Toshiba, Dell, IBM, Lenowo, Fujitsu Siemens, HP Pavillon.
    Dla mnie przynajmniej jakość tych lapów do maca jest mierna...

A czy warto kupić maca to już raczej każdy musi sobie odpowiedzieć sam
    Ja nie żałuję i do PC już nie wrócę
    Ostatnio edytowane przez Handelson ; 06-01-2010 o 01:52
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Handelson Zobacz posta
    Hmmm, no raczej się z tym nie zgodzę, mam MacBooka Pro i jakością i wykonaniem bije na łeb wszystkie PC, które miałem (a miałem sporo).
    Przy okazji - przesiadłem się na maca niecały rok temu i za Chiny Ludowe nie wrócę do PC... przez to japko
    Ja podobnie, chociaż coraz bardziej myślę nad PC laptopem (netbookiem) z zainstalowanym OSX (wiem, wiem, to wbrew ich woli), i makowy desktop.

Sorry, ale nie bawi mnie drugi laptop, w którym wygina się szczelina na napęd, albo cała obudowa, nie bawi mnie to, że w sprzęcie "PRO" psuje się napęd DVD i to, że po dwóch latach używania jest cały powykrzywiany, z gładzikiem i klawiaturą włącznie.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer Zobacz posta
    Poza tym, jak byś zadał sobie trochę trudu, to wyczytał byś, że Intel robi specjalne procesory do Mac'ów, na specjalnej stopce, pod specjalne płyty główne montowane tylko w Mac'ach.
    Co prawda to wykracza poza to forum, ale pozwolę sobie sprostować, bo temat ten wałkowałem niecały rok temu do poziomu najmniejszych bebechów. W najnowszych Mac Pro jest standardowy socket LGA 1366. Pasuje tam standardowy procek intela na LGA 1366 (Core i7, Xeon 5500). Być może inne jest chłodzenie i mocowanie radiatora, aby zachować odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz oudowy. Z niestandardowych podzespołów w Makach jest JEDYNIE płyta główna (intelowski chipset serwerowy dostępny również w innych płytach intela, różnice to ilość złącz i slotów, integracja audio na płycie oraz EFI zamiast BIOSu). Pozostałe komponenty są identyczne jak w PC.

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ja podobnie, chociaż coraz bardziej myślę nad PC laptopem (netbookiem) z zainstalowanym OSX (wiem, wiem, to wbrew ich woli), i makowy desktop.
    Naklej sobie na obudowę jabłuszko z pudełkowej wersji OSXa i powinno być zgodnie z ich zyczeniem. Umowa licencyjna zawiera taki zapis: "This License allows you to install and use one copy of the Apple Software on a single Apple-labeled computer at a time."

Sorry, ale nie bawi mnie drugi laptop, w którym wygina się szczelina na napęd, albo cała obudowa, nie bawi mnie to, że w sprzęcie "PRO" psuje się napęd DVD i to, że po dwóch latach używania jest cały powykrzywiany, z gładzikiem i klawiaturą włącznie.
    To ten sam DVD, który można kupic w media markcie za 79,99 PLN, tylko z inną obudową.
    Ostatnio edytowane przez quail ; 06-01-2010 o 09:53 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer Zobacz posta
    Kolego, to że podzespoły są podobne jak w innych PC to jedno, a to, że kontrola jakości jest na wyższym poziomie i sprzęt jest z wyższej półki to drugie. Poza tym, jak byś zadał sobie trochę trudu, to wyczytał byś, że Intel robi specjalne procesory do Mac'ów, na specjalnej stopce, pod specjalne płyty główne montowane tylko w Mac'ach.
    Zapomniałeś o "specjalnych softach do kart graficznych"
    Kolega wyżej już napisał że te różnice to bujda...

Gdybym nie był pewny tego co pisze to bym się nie odezwał. Ja wiem że po necie krążą te legendy o specjalnych liniach produkcyjnych tylko dla Apple itp.

A tą super kontrole jakości widać zwłaszcza w dziale Serwis na MyApple.pl :grin:

Co do tego czy wszystko jest...zależy czego potrzebujesz. Jak już pisałem nie mam nic do Apple, gdyby cena była trochę sensowniejsza+serwis door-to-door to chętnie bym kupił japcoka ;-)
    Ostatnio edytowane przez Misek ; 06-01-2010 o 17:29

Miasto
    Piła

Domyślnie

Piszesz o maku??
    Nie mam co prawda MBPro dwóch lat więc za swój się nie wypowiem ale podesłałem do znajomych ten wątek ze wskazaniem na Twój wpis, którzy używają maków od lat i baaaardzo długo nie mogli uwierzyć w coś takiego (wyginanie się samoistnie szczelin na napęd, obudów, gładzików i klawiatur).
    Miał tak może ktoś jeszcze z użytkowników maka??
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Mój MBP z matrycą 17" od 2 i pół roku mniej więcej wygląda jak nowy.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Mój MBP z matrycą 17" od 2 i pół roku mniej więcej wygląda jak nowy.
    No to mnie uspokoiłeś
    Bo się bałem, że zaraz się zacznie wyginać

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale pomyślcie chwilkę nad tym jak kto użytkuje swój sprzęt. 17 cali zbyt mobilne nie jest, ludzie często kupują takiego lapka tylko do domu, zawsze łatwiej go przenieść czy schować. Jeśli komputer jest tylko w domu to nic dziwnego że wygląda jak nowy. Może kolega intensywnie używa swojego komputera, często przenosi, nie zawsze pokrowcu czy plecaku. To są trudne warunki gdzie widać ile są warte materiały.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Fakt że nie często wynoszę laptopa, ale tak się akurat złożyło że sporo moich znajomych to graficy, też korzystają z makówek i niektórzy dużo mocniej eksploatują sprzęt, nie zauważyłem żeby coś specjalnego się działo, jednak to aluminium jest dość sztywne. A te nowe obudowy "unibody" są pod tym względem jeszcze lepsze.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów