Pokaż wyniki od 1 do 10 z 146

Wątek: Apple MacBook - warto??

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misek Zobacz posta
    Przepraszam że odgrzewam kotleta, ale nie wiem jak można wypisywać takie kocopoły...

Kolego Fajer nie wiem kto Ci nagadał tych bredni o "częściach na najwyższym poziomie", ale to są bzdury. W produkcji komputerów Apple używa się takich samych podzespołów jak do produkcji innych komputerów. Coś takiego można było napisać w epoce PowerPC, a nie obecnie. A to że matryca jest bardziej kontrastowa jest spowodowane między innymi tym że OS Apple jest kolorowy, ma dużo wodotrysków i trzeba to jakoś ładnie pokazać. Jakby nie patrzeć Apple są modne, a żeby być modnym sprzęt musi być ładny i mieć przyjemny kolorowy OS.

Od siebie tylko dodam że z Mac OSX jest troszke jak z Linuxem. Linux też jest szybki, wydajny itp. Ale nie jest kompatybilny ze wszystkim. Z OSX jest podobnie nie można na nim zainstalować masy oprogramowanie potrzebnego choćby inżynierowi. Nie można na nim zagrać w najnowsze gry na PC. Oczywiście można robić jakieś emulacje, wirtualne maszyny itp, jednak to są półśrodki. Zresztą Apple samo dostrzega ten problem bo udostępnia soft który pozwala łatwo zainstalować Windowsa.

Windows działa niemal ze wszystkim.

Żeby nie było sam miałem iPoda, mam okazje bawić się Macami i uważam że to świetne zabaweczki. Wszystko działa płynnie, szybko, jest kolorowo, aż miło usiąść i coś zrobić. Jednak bądźmy choć trochę obiektywni bo ta dyskusja momentami przypomina gadanie obsługi MM:
    "...prosze kupić lustrzanke Sony bo robi lepsze zdjęcia, ma stabilizacje w korpusie, a Canon w obiektywach wiec dopłaca Pan/Pani do stabilizacji przy zakupie każdego obiektywu itp..."
    Kolego, to że podzespoły są podobne jak w innych PC to jedno, a to, że kontrola jakości jest na wyższym poziomie i sprzęt jest z wyższej półki to drugie. Poza tym, jak byś zadał sobie trochę trudu, to wyczytał byś, że Intel robi specjalne procesory do Mac'ów, na specjalnej stopce, pod specjalne płyty główne montowane tylko w Mac'ach.

Poczytaj trochę, zanim skrytykujesz czyjąś wypowiedź "bo Ci się wydawało, że..."
    Co do tej kompatybilności windowsa ze wszystkim to jest jak... ze wszystkim
    jak używasz wszystkiego - potrzebujesz windowsa... oraz Maca, oraz Linuksa.
    Jak to co potrzebujesz masz na Macu lub Linuksie... to na co Ci windows? Używałem Linuksa przez wiele lat, i przesiadłem się na Mac'i z 2 powodów - super sprzęt oraz natywne produkty Adobe. z Windowsa nie brakuje mi żadnego softu. Wszystko jest na Maci i Linuksa, tylko tak zwany switcher po prostu często nie umie tego znaleźć.

...ale od tego są fora i zawsze można zapytać.
    a tak na marginesie, mam teraz na macu więcej softu opensource i freeware niż kiedykolwiek znalazłem na Winde. Na windzie trzeba albo płacić, albo być piratem.
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer Zobacz posta
    Poza tym, jak byś zadał sobie trochę trudu, to wyczytał byś, że Intel robi specjalne procesory do Mac'ów, na specjalnej stopce, pod specjalne płyty główne montowane tylko w Mac'ach.
    Co prawda to wykracza poza to forum, ale pozwolę sobie sprostować, bo temat ten wałkowałem niecały rok temu do poziomu najmniejszych bebechów. W najnowszych Mac Pro jest standardowy socket LGA 1366. Pasuje tam standardowy procek intela na LGA 1366 (Core i7, Xeon 5500). Być może inne jest chłodzenie i mocowanie radiatora, aby zachować odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz oudowy. Z niestandardowych podzespołów w Makach jest JEDYNIE płyta główna (intelowski chipset serwerowy dostępny również w innych płytach intela, różnice to ilość złącz i slotów, integracja audio na płycie oraz EFI zamiast BIOSu). Pozostałe komponenty są identyczne jak w PC.

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ja podobnie, chociaż coraz bardziej myślę nad PC laptopem (netbookiem) z zainstalowanym OSX (wiem, wiem, to wbrew ich woli), i makowy desktop.
    Naklej sobie na obudowę jabłuszko z pudełkowej wersji OSXa i powinno być zgodnie z ich zyczeniem. Umowa licencyjna zawiera taki zapis: "This License allows you to install and use one copy of the Apple Software on a single Apple-labeled computer at a time."

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Sorry, ale nie bawi mnie drugi laptop, w którym wygina się szczelina na napęd, albo cała obudowa, nie bawi mnie to, że w sprzęcie "PRO" psuje się napęd DVD i to, że po dwóch latach używania jest cały powykrzywiany, z gładzikiem i klawiaturą włącznie.
    To ten sam DVD, który można kupic w media markcie za 79,99 PLN, tylko z inną obudową.
    Ostatnio edytowane przez quail ; 06-01-2010 o 09:53 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer Zobacz posta
    Kolego, to że podzespoły są podobne jak w innych PC to jedno, a to, że kontrola jakości jest na wyższym poziomie i sprzęt jest z wyższej półki to drugie. Poza tym, jak byś zadał sobie trochę trudu, to wyczytał byś, że Intel robi specjalne procesory do Mac'ów, na specjalnej stopce, pod specjalne płyty główne montowane tylko w Mac'ach.
    Zapomniałeś o "specjalnych softach do kart graficznych"
    Kolega wyżej już napisał że te różnice to bujda...

Gdybym nie był pewny tego co pisze to bym się nie odezwał. Ja wiem że po necie krążą te legendy o specjalnych liniach produkcyjnych tylko dla Apple itp.

A tą super kontrole jakości widać zwłaszcza w dziale Serwis na MyApple.pl :grin:

Co do tego czy wszystko jest...zależy czego potrzebujesz. Jak już pisałem nie mam nic do Apple, gdyby cena była trochę sensowniejsza+serwis door-to-door to chętnie bym kupił japcoka ;-)
    Ostatnio edytowane przez Misek ; 06-01-2010 o 17:29

Uprawnienia umieszczania postów