Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 146

Wątek: Apple MacBook - warto??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli chodzi o laptoki, to, przynajmniej Makbuki Pro mają ładne ekrany. MacBook'i zwykłe, niestety już niezbyt. Wcześniej miałem PowerBook'a G4, 17" w HiRes i był miód, teraz mam MBP 15" i jest znośnie bardzo i przyjemnie. Narzeczona ma MacBook'a 13,3" white i w porównaniu do PowerBook'a była masakra z tym co tam jest (1700 w poziomie kontra niespełna 1400), do tego matryca glossy - brak głębokiej czerni i nienaturalne barwy (nawet zdjęcia BW wychodziły z zafarbami, a to źle), porównując do 15" jest mniej więcej podobnie co do rozdzielczości, niemniej jednak kolory, czernie i zgodność tego, co na ekranie z tym, co na papierku wydrukowanym jest mniejsza. W MacBooku fajne jest to, że matrycka jest jasna w cholerę i sam komputer ma dwie, jak dla mnie, podstawowe zalety - łatwy dostęp do dysku (można 500gb wsadzić bez utraty gwarancji) i bateria (5 godzin spokojnie).

Ps. Tylko a propos fotografii i zewnętrznych ekranów. Strasznie mnie wkurza makowa obsługa dwóch ekranów. Tzn, zarządza się pięknie, można ustawiać jak się chce, robić co się chce, tylko..... Na drugim ekranie nie ma górnej belki, czyli np. w PS'ie, trzeba szczurem uciekać na laptopowy ekran, żeby kliknąć w zakładkę filtrów. Upierdliwe to jest dosyć....
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 01-11-2009 o 21:38
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał

Domyślnie

Powiem tak mój wysłużony Dell nie ma praktycznie żadnego kontrastu,wszystko blade i bez wyrazu.
    Obrabiałem ostatnio zdjęcia z wakacji ok 200szt,i oddałem do labu.
    Jednak zdjęcia które odebrałem miały zbyt intensywne kolory.
    Obejrzałem te pliki na innych komputerach(monitorach) i wszedzie są przerysowane za mocne takie jak na odbitkach.Okazuje się,że ten mój laptop jest do bani i wszystko na nim podkręcałem by wyglądało normalnie.
    Próbowałem wgrywać sterowniki ale niewiele to pomaga,chyba ma już swój wiek(4-5 lat)
    Miałem na kilka dni białasa z glossem,pobawiłem się nim i jestem zachwycony!!!
    Okazuje się,że moje zdjęcia z 450D mają doskonałe kolory i w zasadzie nie wymagają tyle pracy co na wspomnianym dell-u.
    Krótko mówiąc nagle na innych komputerach moje zdjęcia zaczynają mi się podobać i bez obróbki,wczesniej były blade,bez kontrastu i nasycenia.
    Teraz po forumowej lekturze okazuje się,że "białas"nie ma najlepszego monitora.
    Dla mnie jedyną jego wadą jest tylko mały monitor dlatego jak juz to chciałbym 15'.
    Z drugiej strony zastanawiam sie,czy naprawdę potrzebuję macbooka,gdyż kazdy w miarę nowy laptop będzie miał ładniejszy monitor.
    Praca na białasie to prawdziwa przyjemność gdyby tylko był większy ekran.
    Dalej nie wiem co robić ;-)
    Czy warto brać używany np. roczny MBP 15' ?
    Ostatnio edytowane przez Komm ; 01-11-2009 o 22:50
    450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Komm Zobacz posta
    Z drugiej strony zastanawiam sie,czy naprawdę potrzebuję macbooka,gdyż kazdy w miarę nowy laptop będzie miał ładniejszy monitor.
    Praca na białasie to prawdziwa przyjemność gdyby tylko był większy ekran.
    Tu możesz się bardzo pomylić. Dell to zazwyczaj produkt premium. Ja mam służbowego HP elitebook'a a moja żona wypasionego Paviliona i ich ekrany są zupełnie różne, a z Macowym nie mogą się równać. Elitebook pomimo swojej ceny nie potrafi porządnie wyświetlać tapet Visty o zdjęciach nie wspominając. to komputer do pisania w wordzie za 4000,- pln.
    Zresztą moja żona ostatnio stwierdziła, że też chce Macbooka, tylko tego plastikowego więc pavilion pójdzie pod młotek.

Mac'i nie są tak drogie przez "podatek Apple" jak to w swoich reklamówkach przedstawia Microsoft, tylko dlatego że wszystkie części w tym i monitory muszą być na najwyższym poziomie.

Czy warto brać używany np. roczny MBP 15' ?
    Roczny - to taki jak mój. Moim zdaniem warto - jak jest zadbany. Musisz tyko być świadom, że jeśli ma zajechaną baterię to nowa to wydatek 450,- PLN.
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Coś już napisał

Domyślnie

A jak ma się matryca np w nowym Dell-u:
    Studio 17
    17.3” High Definition+ (1600x900) LED with TL
    do matrycy w rocznym MPB 15'
    poza oczywiscie wielkościa?

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

A jak ma się matryca np w nowym Dell-u:
    Studio 17
    17.3” High Definition+ (1600x900) LED with TL
    do matrycy w rocznym MPB 15'
    poza oczywiscie wielkościa?
    Tu ciężko mi się wypowiedzieć, bo nie znam tych matryc. Znam te z XPS'ów z poprzedniej serii (produkowanych do połowy 2008).

Na pewno 17" Maca nie dostaniesz w Cenie 17" Dell'a. Natomiast ja tych Studio jakoś bardzo nie lubię. wolał bym Sony VAIO serii FW http://www.komputronik.pl/index.php/...-FW51JF-H.html
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Coś już napisał

Domyślnie

Mam jeszcze większy mętlik w głowie niż przedtem.
    Wszędzie czytam,że:
    1.Laptopy nie nadają się do obróbki zdjęć-( w moim przypadku raczej muszę kupić laptopa)
    2.Najlepsza jest matryca matowa-( zachwyciła mnie matryca świeciąca własnie z macbooka)
    3.najlepiej kupić najmniejszego macbooka i zewnętrzy monitor Eizo-(znów nie jest to mobilne)

Jedyne wyjście to zostawić starego wysłużonego dell-a jako przeglądarka i ew. mobilna stacja do niczego.
    Kupić cokolwiek stacjonarnego i dobry monitor.
    A chodziło mi tylko o coś co w miare odwzoruje mi kolory przy obróbce

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

słuchaj, i tak nie możesz kupować laptopa którego nie widziałaś na oczy więc weź płytę ze zdjęciami i obejrzyj je na swoich 'kandydatach'

jeżeli:
    - zdjęcie na MacBooku będzie wyglądać dobrze
    - wielkość matrycy jest ok
    - stwierdzisz, że dasz radę poprawnie obrobić na nim to zdjęcie to o kant d*** rozbić opinie 'expertów'.

poza tym żaden laptop PC nie da CI trackpada z multi touch'em który sprawdza się genialnie przy obróbce zdjęć w PS'ie

idź do sklepu, obejrzyj tego Sony i Della, obejrzyj na nich zdjęcia (koniecznie czarno-białe oraz kolorowe) i podejmij decyzje.

Znam 3 fotoreporterów zawodowych który używaj do obróbki zdjęć tylko laptopów. Ja mam w domu 3 komputery - wszystkie Laptopy. W pracy mam stacjonarny monitor HP L2245wg oraz 22" Dell'e które przy moim monitorze z MBP to po prostu kpina jakaś.
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer Zobacz posta
    Mac'i nie są tak drogie przez "podatek Apple" jak to w swoich reklamówkach przedstawia Microsoft, tylko dlatego że wszystkie części w tym i monitory muszą być na najwyższym poziomie.
    Przepraszam że odgrzewam kotleta, ale nie wiem jak można wypisywać takie kocopoły...

Kolego Fajer nie wiem kto Ci nagadał tych bredni o "częściach na najwyższym poziomie", ale to są bzdury. W produkcji komputerów Apple używa się takich samych podzespołów jak do produkcji innych komputerów. Coś takiego można było napisać w epoce PowerPC, a nie obecnie. A to że matryca jest bardziej kontrastowa jest spowodowane między innymi tym że OS Apple jest kolorowy, ma dużo wodotrysków i trzeba to jakoś ładnie pokazać. Jakby nie patrzeć Apple są modne, a żeby być modnym sprzęt musi być ładny i mieć przyjemny kolorowy OS.

Od siebie tylko dodam że z Mac OSX jest troszke jak z Linuxem. Linux też jest szybki, wydajny itp. Ale nie jest kompatybilny ze wszystkim. Z OSX jest podobnie nie można na nim zainstalować masy oprogramowanie potrzebnego choćby inżynierowi. Nie można na nim zagrać w najnowsze gry na PC. Oczywiście można robić jakieś emulacje, wirtualne maszyny itp, jednak to są półśrodki. Zresztą Apple samo dostrzega ten problem bo udostępnia soft który pozwala łatwo zainstalować Windowsa.

Windows działa niemal ze wszystkim.

Żeby nie było sam miałem iPoda, mam okazje bawić się Macami i uważam że to świetne zabaweczki. Wszystko działa płynnie, szybko, jest kolorowo, aż miło usiąść i coś zrobić. Jednak bądźmy choć trochę obiektywni bo ta dyskusja momentami przypomina gadanie obsługi MM:
    "...prosze kupić lustrzanke Sony bo robi lepsze zdjęcia, ma stabilizacje w korpusie, a Canon w obiektywach wiec dopłaca Pan/Pani do stabilizacji przy zakupie każdego obiektywu itp..."

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misek Zobacz posta
    Od siebie tylko dodam że z Mac OSX jest troszke jak z Linuxem. Linux też jest szybki, wydajny itp. Ale nie jest kompatybilny ze wszystkim. Z OSX jest podobnie nie można na nim zainstalować masy oprogramowanie potrzebnego choćby inżynierowi. Nie można na nim zagrać w najnowsze gry na PC. Oczywiście można robić jakieś emulacje, wirtualne maszyny itp, jednak to są półśrodki. Zresztą Apple samo dostrzega ten problem bo udostępnia soft który pozwala łatwo zainstalować Windowsa.

Windows działa niemal ze wszystkim.
    Coś kosztem czegoś. Do gier i 3D mam Windowsa zainstalowanego, do całej reszty - Mac. I działa mi ze wszystkim, co do niego podepnę, o wiele mniej irytująco, niż Windows.

Ale jednego nie pominę - te komputery już dawno straciły swój, w sumie największy plus - jakość. Tandeta i taniocha, niestety. Przynajmniej starsze MacBook'i PRO, MacBook'i i PowerBook'i.

A, i windows na mac'a to taki wabik na przyszłych kupujących - nie spodoba mi się Mac, zainstaluję Windowsa i będę miał cudne japko na obudowie
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ale jednego nie pominę - te komputery już dawno straciły swój, w sumie największy plus - jakość. Tandeta i taniocha, niestety. Przynajmniej starsze MacBook'i PRO, MacBook'i i PowerBook'i.
    Hmmm, no raczej się z tym nie zgodzę, mam MacBooka Pro i jakością i wykonaniem bije na łeb wszystkie PC, które miałem (a miałem sporo).
    Przy okazji - przesiadłem się na maca niecały rok temu i za Chiny Ludowe nie wrócę do PC... przez to japko
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów