Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 146

Wątek: Apple MacBook - warto??

Uzależniony

Domyślnie

używał ktoś może time capsule z macbookiem??? w czerwcu lece do usa i dalej rozmyslam nad mackbookiem i czyms do zmagazynowania danych i nie wiem czy brać z dysków zewnętrznych 500GB WD czy Mac Time Capsule 500GB. ten pierwszy ma firewire 800 a na drugi moża przesyłać dane WiFi...
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Coś już napisał

Domyślnie

Od kilku dni bawię się macbookiem 13' duocore.
    Jestem zachwycony kolorami,dopiero teraz zaczynają podobać mi się moje zdjęcia.Obecnie od kilku lat mam Dell-a D510 i wszystkie zdjęcia które obrabiałem przygotowując do labu są przesycone na Macbooku i takie też przychodzą z labu mimo,że na Dellu wyglądają znośnie.
    Zachorowałem na maca,przepiękne kolorki,stabilna i szybka praca PS3,DPP,inna bajka.
    Zastanawiam się nad kupnem Macbooka bo :
    -musi być laptop
    -głównie do zdjęć
    W związku z tym mam pytania:
    1.Matryca 13' jest dla mnie za mała więc będe musiał pomysleć o 15' macbooku czyli macbook Pro?
    2.Czy mozna na takim macu wgrać PS-a ale w wersji hmmm "żeglarskiej" z odpowiednimi vitaminkami,czy system sie nie buntuje i dopuszcza takie coś?
    3.Wyczytałem,że te kolorki na macbookach są cukierkowe ,przekolorowane?
    4.Chcę mieć jak najwierniejsze odwzorowanie barw a maki podobno mają to już od "urodzenia".
    Dość już mam wszystkich składaków i całego tego bałaganu z sterownikami,profilami,kalibracją,itp.
    Bardzo proszę o odpowiedz i jaki mi sprzęt radzicie kupić ?
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Komm ; 01-11-2009 o 12:48
    450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

ja używam MBP (MacBook'a Pro) - model ostatni bez czarnej ramki z matrycą Glossy.

Dla mnie to jedyny laptop na którym można obrabiać zdjęcia. Pracowałem też na zwykłym plastikowym MB (MacBook) ale tam tam matryca wydaje się ciut gorsza.

1. matryce
    - 13,3" - MacBook
    - 13,3" - MacBook Pro
    - 15,4" - MacBook Pro
    - 17" - MacBook Pro
    2. rozumiem, ze za takie pytania można dostać po uszach od admistracji a odpowiedź może być tylko jedna www.google.pl
    3. nic na ten temat nie wiem. mojego MBP nie kalibrowałem, natomiast kolory fabrycznie ma dobre - co nie znaczy przekolorowane.
    4. tak. w laptopach najlepiej oddają kolory Maci i Sony Vaio - ale nie wszystkie modele. Ja mogę polecić ten 16" - natomiast Sony mają wadę - pracują na windowsie.

Jak nie potrzebujesz Laptopa zastanów się nad stacjonarką - albo stacjonarnym iMac'iem albo Mac'iem mini + dobry monitor Appla, Eizo lub Dell ultrasharp.

Ja tam zostaję przy sprzęcie Appla, bo jest wypasiony i wart każdej złotówki wydanej na niego.
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

... Tylko męczą te gwiazdki między wyrazami na forum
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fajer Zobacz posta
    2. rozumiem, ze za takie pytania można dostać po uszach od admistracji a odpowiedź może być tylko jedna www.google.pl
    Nawet nie chodzi o administrację tylko to zwykłe dziadostwo - kupuje się komputer z najwyższej półki cenowej (z jakiej Mac'i niewątpliwie są), a soft się kradnie...

3. nic na ten temat nie wiem. mojego MBP nie kalibrowałem, natomiast kolory fabrycznie ma dobre - co nie znaczy przekolorowane.
    A skąd wiesz ? Kalibrowałem koledze jakieś 24" HP na IPSie bodajże podpięte do MBP - tenże HP - przeciętny monitor - tego MBP zjadał na śniadanie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał

Domyślnie

Krzychu zgadzam się z Tobą ale na takim sofcie się nauczyłem i innego nie chcę,nie mam firmy,nie robię NIKOMU zdjęć a już w czególnosci zarobkowo.
    Wiem,że żadne argumenty nie przemawiają za takim podejsciem,przepraszam i nisko chylę czoło ale nie stać mnie na 4k za program a elementy to nie to.
    Fajer musi być laptop-mobilny.
    Czyli reasumując Macki mają doskonały sprzęt,oprogramowanie ale nie najlepsze monitory jak rozumiem?
    W takim razie pozostaje mi Sony Vaio?
    450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Komm Zobacz posta
    W takim razie pozostaje mi Sony Vaio?
    Kup cokolwiek Ci się podoba i zewnętrzny monitor - kupowanie laptopa dla jego ekranu do obróbki zdjęć to jakieś nieporozumienie.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    A skąd wiesz ? Kalibrowałem koledze jakieś 24" HP na IPSie bodajże podpięte do MBP - tenże HP - przeciętny monitor - tego MBP zjadał na śniadanie...
    stąd że pracuję i pracowałem w grafice i zdjęciach i na bardzo różnym sprzęcie - i jak jesteś pro a musisz pracować na czymś mobilnym (ja tak mam) to najlepiej MBP 17"

Nie będzie to nigdy stacjonarne Eizo ale też konkurencję laptopową ma daleko za sobą w tumanach kurzu.

Pogadaj zresztą z ludźmi z biur projektowych, z wydawnictw i drukarni i zapytaj na jakich kompach pracują. mój znajomy pracuje w branży drukarskiej i od lat tylko na Mac'ach pracują.
    Ostatnio widziałem zdjęcia studia dekoratorsko / architektonicznego bodajże z Katowic - 8 iMac'ów w nim stało - a iMac to nic innego jak większy stacjonarny laptop z matrycą taką jak MBP - tylko większą.

Cytat Zamieszczone przez Komm
    Czyli reasumując Macki mają doskonały sprzęt,oprogramowanie ale nie najlepsze monitory jak rozumiem?
    - zdaniem Krzycha - Tak
    - zdaniem reszty świata - Nie

Nie wiem skąd jesteś, ale poszukaj salonu iSpot i zobacz sobie te komputery. odpal sobie na nich stronę www ze zdjęciami które wiesz jak powinny wyglądać, - najlepiej swoimi i porównaj.

My się tu możemy przepychać jeszcze 2 tygodnie a Ty i tak musisz zdecydować sam co Ci najlepiej pasuje.
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

- zdaniem Krzycha - Tak
    - zdaniem reszty świata - Nie
    Poczytaj choćby wątek o monitorach ewentualnie o laptopach do zdjęć Ja tylko stwierdziłem prosty fakt niszczenia tego rewelacyjnego wyświetlacza w MBP przez monitor HP za 2kpln Tylko tyle, a niech każdy sobie używa czego chce...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli chodzi o laptoki, to, przynajmniej Makbuki Pro mają ładne ekrany. MacBook'i zwykłe, niestety już niezbyt. Wcześniej miałem PowerBook'a G4, 17" w HiRes i był miód, teraz mam MBP 15" i jest znośnie bardzo i przyjemnie. Narzeczona ma MacBook'a 13,3" white i w porównaniu do PowerBook'a była masakra z tym co tam jest (1700 w poziomie kontra niespełna 1400), do tego matryca glossy - brak głębokiej czerni i nienaturalne barwy (nawet zdjęcia BW wychodziły z zafarbami, a to źle), porównując do 15" jest mniej więcej podobnie co do rozdzielczości, niemniej jednak kolory, czernie i zgodność tego, co na ekranie z tym, co na papierku wydrukowanym jest mniejsza. W MacBooku fajne jest to, że matrycka jest jasna w cholerę i sam komputer ma dwie, jak dla mnie, podstawowe zalety - łatwy dostęp do dysku (można 500gb wsadzić bez utraty gwarancji) i bateria (5 godzin spokojnie).

Ps. Tylko a propos fotografii i zewnętrznych ekranów. Strasznie mnie wkurza makowa obsługa dwóch ekranów. Tzn, zarządza się pięknie, można ustawiać jak się chce, robić co się chce, tylko..... Na drugim ekranie nie ma górnej belki, czyli np. w PS'ie, trzeba szczurem uciekać na laptopowy ekran, żeby kliknąć w zakładkę filtrów. Upierdliwe to jest dosyć....
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 01-11-2009 o 21:38
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów