Zacytuje:
Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
Wszystkie laptopy obecnie w produkcji są wyposażane w z definicji kiepskie ekrany TN. Najlepsze są w MBP, wyższych seriach Dell'a, Sony też niezłe. Proponuję jednak przymykać jedno oko na wszelkie marketingowe X-Blacki, SuperBrighty i tym podobne głupoty, bo to nic innego jak robienie wody z mózgu.

PS. "FullHD" też nie ma nic wspólnego z ekranami laptopów. Termin dobrze brzmi i jest solidnie umocowany w umysłach konsumentów więc idealnie nadaje się jako element reklamy.
I Janusz o matrycach TN w laptopach:
Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
Pan to już raz ładnie nazwał "wyrób monitoropodobny" co mi się bardzo podoba bo doskonale oddaje jakość tego wyświetlacza do Worda czy Excela.
Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
Czyli monitor w lapku też można skalibrować? Nie jestem w ogóle w temacie
Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
są to bardzo ograniczone możliwości w porównaniu do monitorów profesjonalnych do tego przeznaczonych - ja w swoich obu laptopach zrobiłem profile i różnica jest ogromna (oczywiście z monitorem NEC się nie ma co równać) ale przynajmniej jest podobne do tego co powinno być.. profil jest robiony automatyczne przez program i lepiej tak niż w ogóle - oczywiście Tom01 czy Czornyj napiszą że szkoda sobie dupę zawracać ale jak napisałem u mnie na Fujitsu Siemens, Acerze i Toshibie różnica była widoczna..
Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
Choć czy jest sens się męczyć z lapkiem?
Obrabiać zdjęć nie ma najmniejszego sensu. Jeśli jednak w terenie trzeba rzucić okiem w sensie zgrubnej selekcji, należy poprawić. Robi się to przez kalibrację programową, czyli korekcję tablicy kolorów karty graficznej, bo lepszej regulacji nie ma. Niemal 100% laptopów ma bardzo wysoką temperaturę barwową, wszystko jest niebiesko-sine. Da się to zdjąć, choć nie bez bólu, bo szlag trafi płynność gradientów. Tym bardziej należy to zrobić, jeśli laptop jest używany do pokazywania przykładów klientom. Poważnemu kontrahentowi powinno się pokazać dobrej jakości wydruki, ale i tak często spotyka się piękne, lśniące 17" laptoki które służą jako część reprezentacji. Jeśli klientela ma wymagania przeciętnego Kowalskiego to będzie zachwycona.
Kto szuka nie błądzi, pogrubienia moje, więcej w tym wątku, polecam przeszukać forum, jest tu wiele cennych informacji:
http://canon-board.info/showthread.php?t=15128

Na koniec najważniejszy cytat:
To są wyświetlacze TN, mają praktycznie zerowy kąt widzenia w pionie i zgodnie z tym co Pan zaobserwował, przy odchylaniu pół ekranu ciemnieje. Pański Eizo S1931, który jest wszakże monitorem domowym, zjada na śniadanie, wszelkie najnowsze wynalazki laptopowe z dowolnej klasy cenowej. Łącznie z pięciocyfrowymi.