Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Komputer nie wykrywa Canona - HELP

Coś już napisał Awatar mjagiellicz
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Okej Mamiski, spróbuje przeinstalować softa Canona i zobaczymy czy to coś pomoże. Dam znać :wink:
    Canon oczywiście :wink:
    Moje zdjęcia na CB -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28537
    Galeria na deviantART - http://mjagiellicz.deviantart.com/

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

ja z userem rozmawiam przez gg przez cały czas...chociażby po to aby postów właśnie nie nabijać...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

No i lipa. Przeinstalowałem softa i nic - dalej nie wykrywa Canona

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiski Zobacz posta
    Spróbuj ponownie zainstalować program Canona pod Windows, bo wygląda to na konkurencję między progamami; podobnie jak np. z przeglądarkami internetu zainstalowanymi w jednym programie operacyjnym - zaraz któraś się wyrywa przed innymi
    W tym wypadku konkurencja nie istnieje to znaczy linux nie pozbawił niczego windowsa "samoczynnie" moim zdaniem jak innych użytkowników linuxa pingwin nie miał z tym nic wspólnego! Czysty przypadek, albo podczas zmiany konfiguracji mbr lub czegokolwiek innego może coś w rejestrach...gdybać sobie mogę jak nie mam komputera przed sobą. Spróbuj tak: Panel sterowania-skanery i aparaty fotograficzne-dodaj urządzenia przetwarzania obrazu a jak nie to opcja druga JW czyli instalacja od początku (po uprzednim odinstalowaniu tego co jest)Opcja nr 3 Google zatrudniło programistów do przystosowania PS pod linuksa, czyli zostanie przy pingwinie:wink:

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Tak. Zastanowiłem się. Ktoś pisze o problemie, więc mu podpowiadam jak go rozwiązać (między innymi do tego służy forum CB). Sam też na początku miałem taki problem i dzięki forum, zanim załapałem o co chodzi w komputerze korzystałem z czytnika. Niestety, nie jestem wszystkowiedzącym, dlatego udzieliłem rady jak według mnie można rozwiązać problem ( swoją drogą czytnik można wykorzystać w wielu innych sytuacjach, choćby zgrywając komuś zdjęcia na jego komputer).

A teraz pytanie do Ciebie mattnic. Czy Ty się zastanowiłeś nad tym co napisałeś?
    Po pierwsze, nie w temacie, bo sam nic nie zaproponowałeś.

Po drugie, chyba faktycznie po to by nabijać posty.

Po trzecie, zaprezentowałeś krytykanctwo, a nie krytykę.

Pozdrawiam.
    Moim zdaniem czytnik nie rozwiązuje problemu ponieważ przy zrzucie z puszki masz większy wachlarz możliwości, bynajmniej ja z czytnika nie korzystam

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

konflikt mogą powodować także tzw. urządzenia widmowe, tj. takie które kiedyś zostały doinstalowane do systemu, lecz w chwili obecnej są fizycznie wyłączone bądź odłączone (w tej grupie może znajdować się także nieudana bądź popsuta instalacja danego urządzenia)

nie są one normalnie widoczne w menadżerze urządzeń nawet po włączeniu opcji pokazywania urządzeń ukrytych

aby się do nich dostać należy wykonać nast. procedurę:
    a) uruchom konsolę poleceń
    [np. menu start -> uruchom ->

b) Wpisz w okienku:
    Kod:
    cmd  <enter>
    c) Wpisz w konsoli:
    Kod:
    set devmgr_show_nonpresent_devices=1 [Enter]
    d) Wpisz w konsoli:
    Kod:
    start devmgmt.msc [Enter]
    d) uruchomi się menadżer urządzeń, w którym włącz wyświetlanie urządzeń ukrytych
    e) wyszukaj (zwłaszcza w grupach związanych z USB) zbędnych urządzeń widmowych (będą wyświetlane półprzeźroczyście/na szaro), i odinstaluj je [ppm -> odinstaluj...]
    f) restart komputera
    g) ponowny test aparatu

Jeśli to nie pomoże re-instal windows:razz:

<enter> -użycie klawisza enter
    [enter]- użycie klawisza enter

Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

te od aparatu też usuwać czy zostawić

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Zrób tak: przy pierwszej próbie, zostaw soft aparatu reszte odinstaluj!
    Dalej restart kompa i próba sprzętu, jeśli nic to nie pomoże, powtórz procedure z postu powyżej, ale odinstaluj wszystko łącznie z softem do canona "wszystko "! i dalej restart i ....8) Podłącz aparat i sprawdz czy wykrywa jesli tak zainstaluj soft. W XP można najpierw podłączyć aparat a następnie zainstalować soft w przeciwieństwie do np Millenium gdzie takie działanie kończyło się następująco: millenium nie mógł wykryć aparatu, a po drugie po uprzednim podłączeniu aparatu nie chciał zainstalować softu, a dlaczego? dłużo tłumaczenia! Zasada podstawowa, najpierw soft, potem sprzęt (jak już wspomniałem, nie dotyczy aparatu i XP)

Oczywiście uninstal dotyczy: "e) wyszukaj (zwłaszcza w grupach związanych z USB) zbędnych urządzeń widmowych (będą wyświetlane półprzeźroczyście/na szaro), i odinstaluj je [ppm -> odinstaluj...]
    Ostatnio edytowane przez unicorn78 ; 22-02-2008 o 10:11

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

Może w złej kolejności ale najprostsze rozwiązania najtrudniej do głowy przychodzą:
    Odinstaluj sterownik USB twojego aparatu a nastepnie podłącz aparat i dokonaj instalacji sterownika ponownie , gdy sprzet juz zostanie wykryty.

Proszę o ewentualne połączenie wpisów ja już nie miałem możliwości edytować, przepraszam.

Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unicorn78 Zobacz posta
    Może w złej kolejności ale najprostsze rozwiązania najtrudniej do głowy przychodzą:
    Odinstaluj sterownik USB twojego aparatu a nastepnie podłącz aparat i dokonaj instalacji sterownika ponownie , gdy sprzet juz zostanie wykryty.

Proszę o ewentualne połączenie wpisów ja już nie miałem możliwości edytować, przepraszam.
    Poddaje się - nie mam pojęcia o co chodzi ??: to wyżej co napisałeś nie daje żadnego rezultatu. Chyba pozostaje mi Linux albo kupić w końcu czytnik kart...

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Może poszukaj kogoś, kto rozumie "windę" poproś, żeby Ci wyinstalował oprogramowanie od canona razem ze sterownikiem i przeprowadź instalację na nowo. Zdalnei takie rzeczy jest ciężko wytłumaczyć. Nie powiem, czy najpierw uruchomić program, czy najpierw podłączyć urządzenie, bo z kolejnością bywa różnie. Ale program powinien sam zawołać o podłączenie urządzenia i tak mi się wydaje, ze będzie bezpieczniej.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów