Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problem z P i Av w Powershot S5 IS

hadzio
    Guest

Domyślnie Problem z P i Av w Powershot S5 IS

Witam,

Mam problem z trybami P i Av w Powershot S5 IS. W tych trybach, aparat nie potrafi mi wybrac czasu dluzszego niz 1sek. i nie mam pojecia dlaczego i nie mam pojecia jak to zmienic. Instrukcja nic o tym nie mowi.

Oto przyklad:
    1) W trybie M aparat mi pokazuje, ze prawidlowie naswietlenie dostane przy f3.5 i 2sek.
    2) W trybie Tv ustawiam czas 2 sek. i aparat dobiera mi poprawnie przyslone f3.5 - co zgadza sie z ustawieniami z pkt.1).
    3) W trybie Av ustawiam przyslone f3.5, naciskam spust do polowy, a aparat ustawia mi przyslone na f2.7, czas na 1 sek, i pokazuje, ze zdjecie bedzie niedoswietlone. Dlaczego wiec nie ustawi sobie dluzszego czasu?
    4) W trybie P aparat ustawia czas 1 sek. i przyslone f2.7 i pokazuje ze zdjecie bedzie niedoswietlone. Dlaczego wiec nie ustawi sobie dluzszego czasu?

Czy ktos moze mi poradzic dlaczego pkt.3 i 4 nie dzialaja jak powinny? A moze dzialaja dobrze, tylko ja czegos nie rozumie. Jednak mialem juz kilka aparatow (rowniez Canonow) i w kazdym wszystkie tryby dzialaly poprawnie, a tutaj wydaje mi ze aparat uparcie nie chce ustawic czasow dluzszych niz 1 sek.

Pozdrawiam
    Pawel

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

O ile się nie mylę, to taka cecha charakterystyczna kompaktów Canona. Ale przeczytaj jeszcze raz dokładnie instrukcję - na pewno jest to opisane. Mam w domu A80, zachowuje się podobnie (o ile mnie pamięć nie myli, bo ostatnio w ogóle go nie używam - aczkolwiek całkiem zacny aparacik), ale wszystko jest dokładnie opisane w instrukcji.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

hadzio
    Guest

Domyślnie

Ej... uzywalem A520 i nie mial takiego "bajeru". Dzialal normalnie. Poza tym zauwaz pkt. 3. Preselekcja przyslony, a aparat mi ja zmienia. Przeciez to nie jest normalne. Wiec o co chodzi?

Pozdrawiam
    Pawel

hadzio
    Guest

Domyślnie Nowy soft do S5 IS

Witam,

No wiec moj problem polega na tym, ze pelen zakres czasow jest dostepny tylko w trybach M i Tv. Natomiast w innych trybach najdluzszy czas to 1 sek.

I teraz moje pytanie. Czy moze jest jakis "patch" czy jakis update do softu, ktory pozwala na uzyskanie dluzszych czasow w pozostalych trybach w aparacie S5 IS?

Pozdrawiam
    Hadzio

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Lada moment, tak myślę, powinien się pojawić do S5IS soft CHDK, jest tam możliwość ustawienia czasów do 65 sekund w każdym trybie, z dodatkowego menu CHDK.

mariolek
    Guest

Domyślnie

HADZIO, ale mnie zmartwiłes. Przymierzałam sie do tego aparatu. A tu taka informacja. Czy "ten typ" tak ma , czy tylko ten egzemplarz?

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Jak już było pisane wyżej to cecha większości kompaktów Canona, mój A710IS też tak ma. Nie widzę tylko powodu do wylewania łez. Są przecież tryby ustawienia ręcznego i preselekcji czasu, gdzie można ustawić maksymalny czas, z reguły 15s.
    Jak już pisałem zmienia to soft CHDK, do S5IS jeszcze niedostępny.

hadzio
    Guest

Domyślnie

Mnie tez to na poczatku zmartwilo, ale po poczytaniu opini innych oraz po przemysleniu widze ze to nie jest wielka wada. Czasy powyzej 1sek. nie uzywa sie hop-siup z reki i z nienacka. Zazwyczaj do takich zdjec podchodzi sie wolniej, dluzej i na statywie - a wtedy mozna sobie przelaczyc na tryb M i miec wszystkie mozliwe nastawy. Aparat pokazuje na skali jakie swiatlo daja wybrane ustawienia wiec wiadomo czy ekspozycja bedzie poprawna. Nie jest to jak widac taka wielka wada. Da sie z nia zyc. Choc przyznaje, na poczatku poczulem sie "lekko oszukany".

Pozdrowka
    Hadzio
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To ten MODEL tak ma. Podobnie jak kilka innych modeli Canona.
    Mialem A520 i tamtem model akurat tego nie mial.

Pozdrowka
    Hadzio
    Ostatnio edytowane przez hadzio ; 25-02-2008 o 09:24 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów