Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Canon 300D - error99 po 5 latach pstrykania:)

TaS
    Guest

Domyślnie Canon 300D - error99 po 5 latach pstrykania:)

Dzień dobry

pisze do Was szanowni forumowicze z takim oto problemem:

od 5 lat jestem szczęśliwym posiadaczek Canona 300D i standardowego obiektywu 18-55, mam o nim dobrą opinie - nigdy mnie nie zawiódł, nie szwankował i nie zaznał serwisu. Przetrwał upadek na beton z metra wysokości, zdjęcia na mrozie i w palącym słońcu, piasek, kurz, wilgoć - no słowem wszystko. Ze względu na brak nastroju i okazji od trzech miesięcy leżał w futerale bezczynnie. Dziś zgrałem z niego zaległe zdjęcia, zrobiłem ze trzy no i klops...

error99... - wiem wiem "inny błąd"

aparat robi zdjęcia tylko na manualnej ostrości, na automacie wyskakuje lampa, niby kręci się ostrość ale nigdy jej ostatecznie nie ustawia. Zdjęcia robione ręcznie są wyjątkowo ciemne (czas 1/60 zawsze)...

zamontowałem ponownie obiektyw, wyczyściłem styki, wyjąłem baterię, wyjąłem nawet bateryjke od zegarka na pare minut i NIC...

będę wdzięczny za wszelkie wskazówki - zwłaszcza takie które nie zalecają wysyłania aparatu na ul. Żurawią w Warszawie :/

zna ktoś dobry serwis we Wrocławiu? (na stronie canona nic nie ma..)
    myślałem, że ten sprzęcik jest "niezniszczalny"...
    dziękuje za pomoc

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TaS Zobacz posta
    Dzień dobry
    Zdjęcia robione ręcznie są wyjątkowo ciemne (czas 1/60 zawsze)...
    Będzie może to migawka?
    Jaki przebieg aparatu?

Dzień dobry
    wyjąłem nawet bateryjke od zegarka na pare minut i NIC...
    Może warto wyjąć z aparatu
    A tak serio - spróbować warto wyjąć na trochę dłużej...
    może pomoże..

będę wdzięczny za wszelkie wskazówki - zwłaszcza takie które nie zalecają wysyłania aparatu na ul. Żurawią w Warszawie :/
    Myślę, że uda mi się zaskarbić sobie Twoją wdzięczność - w życiu nie wysyłaj do Warszawy na ul. Żurawią - nikt nie wie co się tam może wydarzyć !!!

PS - niestety chyba Żytnia - wita .

Pozdrawiam !

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To samo co u mnie (prawdopodobnie). Padła Ci przesłona obiektywu, ale sprawdź zakładając na body inny obiektyw, bo błąd 99 to nie tylko przesłona, ale wiele innych rzeczy.

Domyślnie

może być przesłona
    migawka raczej odpada bo naświetla zdjęcie układ luster tz raczej ok bo jest całe foto równomiernie naświetlone
    byś musiał pokazać jakieś zdjecie
    a najlepiej umówic się z jakimś zyczliwym kolega z CB w Twoim mieście aby zerknął z innym obiektywem a moze wystarczy ze zerknie na prace aparatu i bedzie wiedział co jest..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

TaS
    Guest

Domyślnie

oczywiscie chodziło mi o tą Żytnią, a nie Żurawią...

nie mam innego obiektywu

co do przebiegu aparatu - 5 lat i kilka tysięcy zdjęć...

Uprawnienia umieszczania postów