Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: cr2 >> dng >> jpg, PS usuwa EXIF, nie zapisuje JPG

Domyślnie cr2 >> dng >> jpg, PS usuwa EXIF, nie zapisuje JPG

Witam, wlasnie kupielm sobie wieksza karte, i zaczelismy wszystko pstrykac jpg+raw, raw. I tutaj jest problem, Adobe Bridge, wszystko z CR2, na DNG, bo PS CR2 nie chce mi czytac, ale oki, mamy te DNG, a ich juz nie chce czytac IrfanView, moge je przegladac przez Adobe Bridge, i klikamy do PS, normalnie okienko raw, chcemy zapisac, i zonk, tylko PNG, TIF, PSD, i pare innych wynalazkow. Po zapisaniu do PNG, PSD, ucieka EXIF, po zapisaniu do TIF mamy tylko model aparatu, powiem ze jak w PS otwieram DNG to widze wszyteki dane w belce. Jak z TIF zapisze go w Irfanie do JPG, tez EXIF'ow nie ma.

Wie ktos co zrobic, aby PS czytal CR2 (camera raw ver. 30, PS2), a jak nie aby zapisywal DMG do JPG z EXIF'ami.

http://bercow.inwestnet.com/foty/_MG_3430.jpg 1,9MB 1978x1759px
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ściągnij najnowszy Adobe CameraRaw 4.3.1 , podmień ze starym CameraRaw i po twoim problemie.
    http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=3822

W ACR zapisane są dane aparatu, więc jak masz starszą wersję to ona nie mam prawa znać oznaczenia nowych modeli cyfraków.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    klikamy do PS, normalnie okienko raw, chcemy zapisac, i zonk, tylko PNG, TIF, PSD, i pare innych wynalazkow.
    a konwertujesz przed zapisem do jpeg na 8 bitow?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    a konwertujesz przed zapisem do jpeg na 8 bitow?
    może robi save for web... to jest sposób na usunięcie exiffa

Domyślnie

Nie robie save as, i jest JPG, fakt na 8 bitach, ale EXIF nie ma, jak sciagne tego upa, to klikamy, otwiera sie PS, i nic, nio w sumie mam PS CS2, a to dla CS3, wsadzilem go w pliki, to wykryl go, i mam 3.0 i 4.3, ale wtedy nio wiadomo nic nie dziala, nie moge znalesc w plikach tego camera raw 3.0, aby je podmienic.
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Kolego przeczytaj ten plik, bo masz go po Polsku i nie będzie problemów z ACR.
    http://www.adobe.com/special/photosh...431_ReadMe.pdf

Domyślnie

No oki sciagnelem 3.7, ale instalacja nic nie daje, dalem go do ".../Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\File Formats" i niby jest, ale mam i 3.7 i 3.0. Juz czyta CR2, ale nadal po zapisaniu CR2/DMG do JPG, EXIF daje tylko model aparatu i dodaje ze Adobe Photoshop CS2.

Uprawnienia umieszczania postów