Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Gudzowaty - WPP - Onet.pl - forum

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Gudzowaty - WPP - Onet.pl - forum

Na onecie pojawiło się portfolio Gudzowatego, które zdobyło nagrodę na tegorocznym WPP. Komentarze na forum raczej przewidywalne, natomiast jeden mnie zaciekawił, cytuję:

"Gdyby nie kasa tatusia nigdy byśmy o nim nie usłyszeli
    i to nie jest kwestia zawiści, tylko obiektywny fakt.

Gość sam kreuje sytuacje do ciekawych zdjęć - jedzie na bardzo długi czas w jakieś m-ce i strzela tysiące fotek i potem jego fotoedytorzy wybierają z tego jedno, dwa, może trzy zdjecia które mu się "wyfarciły"

Znacie historię słynnej fotki "Lekcja zabijania"...? Pan Tomasz nawet nie zuważył ciekawej sytuacji na przypadkowej fotce - to fotoedytor powiększył zdjęcie i mu je pokazał... no i nagroda World Press Photo gotowa...

...ale oczywiście zazdroszczę mu swobody (czyt. kasy)"

Orientuje się ktoś o co chodzi z historią tej fotki?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rene Zobacz posta
    Orientuje się ktoś o co chodzi z historią tej fotki?
    Przecież jest napisane. Pytanie czy znacie historię jest retoryczne, bo w następnym zdaniu historia została opowiedziana.
    Czyli gdyby nie fotoedytorzy to Gudzowaty WPP by nie miał. No ale... może to tylko plotki, kto tam wie jak było naprawdę.

Bywalec

Domyślnie

Główna wada Tomasza Gudzowatego to to, że nie ma problemów z funduszami. Ale słyszałem, że nie czerpie od tatusia tylko sam na siebie zarabia. Co prawda start miał łatwiejszy. Mam takie wrażenie, że w Polsce to trzeba być biednym, siermiężnym, rozwalającym się sprzętem pracować żeby zasłużyć na uznanie. Jak ktoś osiąga sukces to go zaraz w łeb. A niedaj Boże jak zaczyna mu się powodzić finansowo... Toż to już wtedy zgroza. Ciężko u nas coś dobrego robić. Ciężko.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Mam takie wrażenie, że w Polsce to trzeba być biednym, siermiężnym, rozwalającym się sprzętem pracować żeby zasłużyć na uznanie. Jak ktoś osiąga sukces to go zaraz w łeb. A niedaj Boże jak zaczyna mu się powodzić finansowo... Toż to już wtedy zgroza. Ciężko u nas coś dobrego robić. Ciężko.
    czyli aby zasłużyć na uznanie musi być blues
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    czyli aby zasłużyć na uznanie musi być blues
    Bo blues jest wtedy, kiedy człowiekowi jest źle ;-)
    I dalej.
    Gdy rano wstaję z łóżka, odrywam najpierw koc.
    Bo z brudu mi do d...ka przykleił się przez noc.
    Bo blues .... ;-)

A co do Tomasza Gudzowatego. Wypad w egzotykę na kilka miesięcy to inwestycja. Jak jeszcze talentu wystarczy, sukces murowany.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    Mam takie wrażenie, że w Polsce to trzeba być biednym, siermiężnym, rozwalającym się sprzętem pracować żeby zasłużyć na uznanie. Jak ktoś osiąga sukces to go zaraz w łeb. A niedaj Boże jak zaczyna mu się powodzić finansowo... Toż to już wtedy zgroza. Ciężko u nas coś dobrego robić. Ciężko.
    dokladnie.

ludzi boli strasznie, ze gosc mial szczescie miec wsparcie dla swojej pasji. i talent.

mam album Gudzowatego "Following the rain" i to sa swietne zdjecia. a co nowe serie jego autorstwa, to z checia ogladam. solidny fotograf, ktory ma warsztat, wiedze, wrazliwosc i wizje o czym opowiadac.

a ze durniom to doskwieta jak czyrak w dupie, to przeciez nie jego wina
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    dokladnie.

ludzi boli strasznie, ze gosc mial szczescie miec wsparcie dla swojej pasji. i talent.

mam album Gudzowatego "Following the rain" i to sa swietne zdjecia. a co nowe serie jego autorstwa, to z checia ogladam. solidny fotograf, ktory ma warsztat, wiedze, wrazliwosc i wizje o czym opowiadac.

a ze durniom to doskwieta jak czyrak w dupie, to przeciez nie jego wina
    Biednych boli raczej to, że Gudzowaty wygrywa konkursy, choć konkurenci prezentują równie dobre (a nawet lepsze) zdjęcia. Nie powiem, że on nie potrafi robić zdjęć, ale nie zgadzam się z tym, że jest w tym najlepszy. Załóżmy że mam kasę. Zamawiam na sesję Claudię Schiffer. Do tego najlepsza wizażystka i stylistka (z ekstra ciuchami). Jakieś ekskluzywne wnętrze i już jest sukces! Z dnia na dzień jestem jednym z najlepszych w kraju! A bez kasy robię sesje w niedzielę (jak pogoda dopisze), z dziewczyną co się dopiero uczy pozować i jeszcze nie zawsze wie w co się ubrać...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanzibar Zobacz posta
    Biednych boli raczej to, że Gudzowaty wygrywa konkursy, choć konkurenci prezentują równie dobre (a nawet lepsze) zdjęcia. Nie powiem, że on nie potrafi robić zdjęć, ale nie zgadzam się z tym, że jest w tym najlepszy. Załóżmy że mam kasę. Zamawiam na sesję Claudię Schiffer. Do tego najlepsza wizażystka i stylistka (z ekstra ciuchami). Jakieś ekskluzywne wnętrze i już jest sukces! Z dnia na dzień jestem jednym z najlepszych w kraju! A bez kasy robię sesje w niedzielę (jak pogoda dopisze), z dziewczyną co się dopiero uczy pozować i jeszcze nie zawsze wie w co się ubrać...
    bzdury.

kasa to jest najmniejszy problem w tej dziedzinie. zeby zrobic dobry reportaz trzeba miec w glowie. bardzo duzo. portfel tez trzeba miec, ale, ze sie tak wyraze: wysoka jakosc mozgu reporterskiego jest towarem znacznie bardziej deficytowym niz zasobny portfel.

mozna miec w cholere kasy i robic gowniane zdjecia. zwlaszcza gdy mowimy o reportazu.

mozna nie miec kasy a mimo to wygrywac konkursy fotografii.

dorabiasz ideologie, zeby kontynuowac "polaczkowanie" i ciagnac spiewke, ze to wszystko przez brak forsy. na dodatek pakujesz w to fotografie mody, ktora z reportazem nie ma nic wspolnego. Gudzowaty mial szczescie, ze mogl sobie na pewne rzeczy pozwolic i latwiej bylo mu zaczac. ale nagrody w konkursach wygrywaja zdjecia, a do tego nie wystarczy sprzet. musi byc do niego podlaczony dobry fotograf. i o to tu sie rozchodzi
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 20-02-2008 o 22:16
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    bzdury.

kasa to jest najmniejszy problem w tej dziedzinie. zeby zrobic dobry reportaz trzeba miec w glowie. bardzo duzo. portfel tez trzeba miec, ale, ze sie tak wyraze: wysoka jakosc mozgu reporterskiego jest towarem znacznie bardziej deficytowym niz zasobny portfel.

mozna miec w cholere kasy i robic gowniane zdjecia. zwlaszcza gdy mowimy o reportazu.

mozna nie miec kasy a mimo to wygrywac konkursy fotografii.

dorabiasz ideologie, zeby kontynuowac "polaczkowanie" i ciagnac spiewke, ze to wszystko przez brak forsy. na dodatek pakujesz w to fotografie mody, ktora z reportazem nie ma nic wspolnego. Gudzowaty mial szczescie, ze mogl sobie na pewne rzeczy pozwolic i latwiej bylo mu zaczac. ale nagrody w konkursach wygrywaja zdjecia, a do tego nie wystarczy sprzet. musi byc do niego podlaczony dobry fotograf. i o to tu sie rozchodzi
    Tylko dlaczego jego zdjęcia wygrywają, skoro inni zaprezentowali lepsze? Kóregoś roku przeglądałem jak nagrodzone zdjęcie Godzowatego prezentuje się na tle konkurencji i jego okazało się przeciętne. On jakiś talent ma, ale jest nieuczciwie faworyzowany i to mnie drażni. Jak to wytłumaczyć? Tak jak wybitną wartość artystyczną "Katynia"?
    Podałem tylko przykład na to, że kasa i nazwisko może wiele pomóc. Ja pracuję w sklepie od poniedziałku do soboty i nawet nie mam czasu wyjechać na jakieś fotograficzne "polowanie". Jak co się dzieje na miejscu, to też potrafię uchwycić jakąś chwilę. Więc nie mów mi, że bez swobody finansowej można pstrykać co się chce i gdzie się chce.

Domyślnie

Heh, przypomina mi się cytat z boskiego serialu IT Crowd : "Kiedy tworzyłem tę firmę miałem tylko dwie rzeczy : marzenie i 6 milionów funtów"

Co do Lekcji Zabijania z tego co wyczytałem w wywiadzie z Gudzowatym, to spędził on z rodziną tych drapieżników pół roku, więc to chyba normalne, że wypstrykał pare set zdjęć/ To, że ma fotoedytora dla fotografa tej klasy też jest normalne...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów