Przypadkiem odkopałem wątek. Nawet odkryłem mój wpis:
Więc klikam co tam słychać:
Hula wiatr...
Przypadkiem odkopałem wątek. Nawet odkryłem mój wpis:
Więc klikam co tam słychać:
Hula wiatr...
C-F-K - forever
Dla mnie interesujący jest fenomen naszego forum i potencjalnej konkurencji - każdy zna wady tego forum i teoretycznie zrobienie konkurencyjnego znacznie lepszego powinno być trywialne, ale wszyscy dotychczas polegli z kretesemFenomen po prostu...
nie fenomen. trzeba zrozumieć, że forum to nie silnik i administracja tylko ludzie. Raz mi sie tylko udało zrobić alternatywne forum na które przeniosło się 99% userów...
... i terści, które już na tym forum są.
Nikt nie che pisać na forum, które jest puste. Ludzie którzy wiedzą dzielą się z innymi też nie lubią pisać 5 razy tego samego.
Dwa i pół roku temu napisałem
I teraz to jest chyba jeszcze bardziej aktualne. Ludzie poprzyzwyczajali się do istniejących forów tak jak kiedyś przyzwyczajali się do lokalnych gazet, czytając je regularnie, przez 40 lat :-) Aby przeciągnąć ludzi i zachęcić do aktywnego pisania trzeba zaoferować coś naprawdę ekstra, a to nie takie proste i nie zrobi się samo :-)Zamieszczone przez MacGyver
W międzyczasie powstał nowy "canoniarski" portal z forum dyskusyjnym:
http://canon-board.info/showthread.php?t=63694
Ciekawe jak potoczą się jego losy.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
To jest już od dawna podzielony rynek. I powielanie pomysłu, często przez obrażonych albo zbanowanych userów nie ma sensu i raczej skazane jest na niepowodzenie. Ale jak za kimś stoi kapitał to ma szanse zaistnieć na tym rynku czego przykładem jest forum Sony. Dobry pomysł bez kapitału ma nikłe szanse powodzenia, bardzo dobry też. Ale szalony...
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
To jest do zrobienia. Zauważcie wątki stricte sprzętowe już dawno wyczerapały swój potencjał. Odżywają gdy pojawaia sie nowości sprzętowe ale tylko tyle. forum dziś powinno być jednak oparte na prezentowaniu fotografi, setupów i własnie dyskusji wokoło tego. Czyli cieżar przesunąć z tematyki sprzętowej na tematy bliższe sednu czyli prezentacj zdjęć. czyli silnik nastawiony na łatwość poruszania sie po zdjeciach./danego usera, danej tematyki i powiązane z tymi zdjęciami dyskusje/. fajnymi dodatkami mogłoby być geotagowanie zdjęć , linki do wspołptwórców zdjęcia./ modelka,wizażystka/ , zachowane exify, może krótki opis setupu oświetleniowego danego kadru. itd. jakby bliżej formie bloga fotograficznego a nie np setnej dyskusji o szkłach o których i tak już wszystko zostało powiedziane.
czy to jest do ogarnięca? pewnie tak. Kto sprobuje ten pewnie wygra.
To o czym piszesz to nie forum a fotogaleria. Takich miejsc też już jest mnóstwo w sieci. Janusz Body wyżej wspomniał jedno, ja dorzucę np maxmodels.pl![]()
Forum ma jednak inną formę. Jak ktoś chce pooglądać zdjęcia, podpatrzeć współtwórców, pooglądać exify - to znajdzie w sieci miejsce dla siebie.
jak ktoś chce popisać na ten czy owy temat, głównie związany z posiadanym/planowanym sprzętem - to też znajdzie w sieci miejsce dla siebie.
Próby łączenia obu tych typów miejsc niekoniecznie mogą wyjść na dobre...