Cytat Zamieszczone przez sid
Mam natomiast male doswiadczenie co do obiektywow - gdyz nigdy nie mialem ani ochoty ani mozliwosci przetestowania kilku roznych modeli. Moej pytanie bylo skierowane w ogolnosci co do jakosci 55-200 II USM f/4.5-5.6 oraz czy taki zestaw jak w temacie jes dobry za taka kwote czy lepiej zaczynac prawie od zera jesli chodzi o szkla?
Mam taki zestaw o jaki się pytasz - kupiłem go dla żony i jestem więcej niż zadowolony. 55-200 USM to bardzo fajne szkiełko i przede wszystkim bardzo lekkie - pasuje do 350D. Optycznie już to pisałem jest moim zdaniem na poziomie 70-210/3.5-4.5, a więc bardzo OK. Jeśli chodzi o wykonanie to jest plastikowy. Na dpreview jest dużo na temat tego szkiełka (całkiem przyzwoite sample np tu http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=13232274 ). Czy warto kupić taki zestaw? To zależy od Twojego podejścia - jeśli chcesz wydać 4800 i mieć na jakiś czas spokój akceptując fakt, że szkła które masz nie dadzą jakości e-lek, to odpowiedź brzmi "Tak". Następny rozsądny wybór, przy którym naprawdę odczujesz poprawę jakości optycznej (głównie kontrast i oddanie kolorów) to 350D +17-40 +70-200/4 - poniżej tego nie opłaca się wymieniać kita i 55-200.
Jedyne szkło, które żona podbiera ode mnie to 85/1.8 do portretu i zdjęć gdzie chce małą GO, ale sądzę, że 50/1.8 będzie do tego celu tak samo dobry. Ja zakupu nie żałuję i mogę go śmiało polecić każdemu kto nie chce dźwigać 20kg sprzętu, i chce robić zdjęcia, a nie analizować tarcze testowe.

P.S.
Grip do 350D to nie jest opcja, to jest konieczność.