Na forum jestem juz relatywnie dosc dlugo i z niejednym canonem mialem do czynienia a jednak zawsze jak zadam pytanie jestem traktowany jako nowicjusz.

Karty nie wymienilem bo mam juz nie jedna. Lampy rowniez nie wymienil gdyz posiadam takowa i bardzo jestem z niej zadowolony. NIe trzeba mnie prowadzic za raczke na wszystkie tematy a oktorcyh (umyslnie) nie wspomnialem.

Mam natomiast male doswiadczenie co do obiektywow - gdyz nigdy nie mialem ani ochoty ani mozliwosci przetestowania kilku roznych modeli. Moej pytanie bylo skierowane w ogolnosci co do jakosci 55-200 II USM f/4.5-5.6 oraz czy taki zestaw jak w temacie jes dobry za taka kwote czy lepiej zaczynac prawie od zera jesli chodzi o szkla?

A fotografowoac bede zwyczajnie wszystko na co mi sprzet pozwoli i nie widze z tym wiekszych problemow. Jestem na tyle swiadomym uzytkownikiem aparatu, ze nie musze mowic "ja chce to i to fotografowac a wy mi doradzcie co ja mam z tym fantem zrobic". Natomiast nie wiem jak reprezentuje sie jakosc optyczna wyzej wspomnianego szkla i jego funkcjonalnosci jak i wartosci calego zestawu.