Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Przysłona 0.0 w trybie AV

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar mabok

Exclamation Przysłona 0.0 w trybie AV

Czy ktoś z Was miał do czynienia z takim komunikatem na wyświetlaczu po podpięciu sprawnego, czystego obiektywu do równie zadbanego body? Chodzi o obiektyw Canona. Na forum nie znalazłem żadnego wątku o przyczynach tego błędu. Instrukcja obsługi aparatu milczy na ten temat, w instrukcji obiektywu napisano, że nieprawidłowe połączenie z aparatem może pojawić się, gdy styki obiektywu/body są zanieczyszczone lub uszkodzone. Na forum photo.net znalazłem opis dodatkowej przyczyny, którą może być za słabo dokręcony (poluzowany) bagnet puszki, co raczej nie dotyczy mojego przypadku, gdyż wcześniej używałem głównie canonowskich 18-55 i 50 f/1.8, zatem bardzo lekkich obiektywów (nigdy nie korzystałem z dandeliona itp.).

Ale jak wyjaśnić sytuację, gdy do prawie nowego body (zakup w lipcu 2007) podłączam nowy obiektyw (kupiony w styczniu 2008)? Obiektyw nie ma IS, co także wyklucza jeden z powodów występowania owego błędu (opisywanego również na photo.net). Przyznam, że trochę zmartwiłem się tym zdarzeniem, a najbardziej irytuje mnie fakt, że nie wiem co było jego przyczyną i jak zaradzić ewentualnemu powstawaniu. Przyjrzałem się dokładnie (z lupą) stykom i znalazłem jedno mikrowłókno (długość ok. 1mm), które dotykało dwa piny w korpusie, ale nie wierzę, żeby to mogło być źródłem malfunkcji. A może jednak?

Jeśli mieliście podobne doświadczenia i wiecie jak wytłumaczyć taki komunikat, byłbym wdzięczny. :-)
    Ostatnio edytowane przez mabok ; 19-02-2008 o 12:34
    cogitationis poenam nemo patitur...
    Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jednoznacznie świadczy to o braku komunikacji między body a obiektywem - po prostu korpus uważa, że obiektyw nie jest podpięty. Typowa sytuacja w przypadku obiektywów manualnych i przejściówki bez dandeliona. Ale, jak rozumiem, ciebie to nie dotyczy.
    Na innych obiektywach jest OK? Próbowałeś podpiąć ten obiektyw do innego body?
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uprawnienia umieszczania postów