Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: jaki wybrać statyw pod sprzęt?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fmagik Zobacz posta
    dlaczego odradzasz??
    obawiam się, że jest mniej sztywna.

czy ktos uzywa glowicy kulowej?
    Ja :-)
    ale ja nie używam obiektywu o ogniskowej 1000mm...

pytam sie gdyz zastanawiam sie nad FT-666 z glowica kulowa - czy to jest zly pomysl????
    Zależy pod jakie obiektywy (masa, ogniskowa)?

Sam z powodzeniem używam podobnego statywu (mniejszy FT-6101) z głowicą kulową, ale mój największy obiektyw to 200mm o masie 0,5kg.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to ja niestety nie mam dobrych wieści. Mam Manfrotto 055XPROB z ciężką głowicą 808RC4. Mam też MTO-11CA, którego kiedyś używaliśmy z żoną do obserwacji astronomicznych. Mogę powiedzieć tyle, że jest prawie stabilnie. O ile do astroobserwacji jest ok, to w fotografii to "prawie" robi niestety sporą różnicę. Jest kolosalna różnica, kiedy MTO przypnie się do solidnego statywu teleskopowego, ale prawdą jest to, co piszesz, że nie jest to poręczne rozwiązanie.

Prawdę powiedziawszy, to nie wiem, co Ci doradzić. 055PROB to dobry statyw, na pewno w wielu sytuacjach będziesz z niego zadowolony, ale MTO to dość specyficzna rura. Duża, ciężka i z długaśną ogniskową.

I jeszcze jedna sprawa dotycząca głowicy mi się przypomniała. Pamiętaj, że głowice 3D, przynajmniej te od MF podnoszą się do góry tylko 30 stopni. Więc jeśli chciałbyś fotografować niebo, to nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Owszem, można obrócić płytkę głowicy o 180 stopni i zapinać aparat odwrotnie, ale ergonomia idzie w kosmos.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 20-02-2008 o 08:53
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

głowicę kulową (http://fotosklepik.pl/index.php?prod...duct&prod_id=9) na stałe mam zapiętą na monopodzie i raczej nie polecam do czegoś ciężkiego.
    przy zapięciu zestawu ważącego około 2 kg zbyt łatwo traci sztywność przy lekkim poluzowaniu blokady. No i bardzo łatwo mieć "zmiażdżone" palce.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    No to ja niestety nie mam dobrych wieści. Mam Manfrotto 055XPROB z ciężką głowicą 808RC4. Mam też MTO-11CA, którego kiedyś używaliśmy z żoną do obserwacji astronomicznych. Mogę powiedzieć tyle, że jest prawie stabilnie. O ile do astroobserwacji jest ok, to w fotografii to "prawie" robi niestety sporą różnicę. Jest kolosalna różnica, kiedy MTO przypnie się do solidnego statywu teleskopowego, ale prawdą jest to, co piszesz, że nie jest to poręczne rozwiązanie.

Prawdę powiedziawszy, to nie wiem, co Ci doradzić. 055PROB to dobry statyw, na pewno w wielu sytuacjach będziesz z niego zadowolony, ale MTO to dość specyficzna rura. Duża, ciężka i z długaśną ogniskową.

I jeszcze jedna sprawa dotycząca głowicy mi się przypomniała. Pamiętaj, że głowice 3D, przynajmniej te od MF podnoszą się do góry tylko 30 stopni. Więc jeśli chciałbyś fotografować niebo, to nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Owszem, można obrócić płytkę głowicy o 180 stopni i zapinać aparat odwrotnie, ale ergonomia idzie w kosmos.

tak jak pisałem wczesniej mam porządny statyw astro z napedem, ale nie zawsze jest on wygodny w uzyciu tym bardziej jak sie chce pyknąc fotkę jedną księżyca, to dźwigać go na balkon na 10 minut jest problematyczne bo cholernie ciężki a co do statywu wiem że ma znaczenie jego udźwig i stabilność ale na statywie za 100 zł przy czasie 1/15s iso 400 z MTO mozna uzyskać zadowalające efekty więc mmoim zdaniem 055 może być dobrym rozwiązaniem , pozostaje jeszcze tylko problem głowicy. A oto efekt kiepskiego statywu i długiej ogniskowej :

http://img88.imageshack.us/img88/4588/rogalab3.jpg

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Manfrotto 055 + głowica - kup raz, a porządnie - to moja rada, bo za chwilę kupić inne szkło - cięższe i będziesz potrzebował innego szkła, a tak kupisz solidnie i na zawsze
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

trochę pokręciłeś ale kumam

Dajmos
    Guest

Domyślnie

pytam sie gdyz zastanawiam sie nad FT-666
    Czy ktoś może użytkuje ten statyw? Bo waga statywu jest, że tak powiem, spora, zresztą, rozmiary też i nie wiem, czy będzie najlepszym wyjściem łazić z nim po górach czy w plener

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dajmos Zobacz posta
    Czy ktoś może użytkuje ten statyw? Bo waga statywu jest, że tak powiem, spora, zresztą, rozmiary też i nie wiem, czy będzie najlepszym wyjściem łazić z nim po górach czy w plener
    Mam (z głowicą YH420), chwalę sobie :smile: Co prawda waży swoje (~6kg), ale w kwestii stabilności do szczęścia nie potrzeba mi nic więcej. Nie wiem jak bardzo jesteś zdeterminowany, ale ja zakładam go razem z torbą foto na plecy i jazda na rower

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

raczej wiecej niz 300 mmm nie przewiduje wiec moze glowica kulowa bedzie dobrze sie spisywac?
    zastanawiam sie nad ft 666 z glowica kulowa od ft 6892???
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czy ktoś w Was powie mi co to jest za statyw i czy wart jest tych pieniążków?: http://www.allegro.pl/item316280885_...9_3miasto.html
    Nex :cool:

Pozdrawiam,
    Jurek.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów