Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: jaki wybrać statyw pod sprzęt?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to ja niestety nie mam dobrych wieści. Mam Manfrotto 055XPROB z ciężką głowicą 808RC4. Mam też MTO-11CA, którego kiedyś używaliśmy z żoną do obserwacji astronomicznych. Mogę powiedzieć tyle, że jest prawie stabilnie. O ile do astroobserwacji jest ok, to w fotografii to "prawie" robi niestety sporą różnicę. Jest kolosalna różnica, kiedy MTO przypnie się do solidnego statywu teleskopowego, ale prawdą jest to, co piszesz, że nie jest to poręczne rozwiązanie.

Prawdę powiedziawszy, to nie wiem, co Ci doradzić. 055PROB to dobry statyw, na pewno w wielu sytuacjach będziesz z niego zadowolony, ale MTO to dość specyficzna rura. Duża, ciężka i z długaśną ogniskową.

I jeszcze jedna sprawa dotycząca głowicy mi się przypomniała. Pamiętaj, że głowice 3D, przynajmniej te od MF podnoszą się do góry tylko 30 stopni. Więc jeśli chciałbyś fotografować niebo, to nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Owszem, można obrócić płytkę głowicy o 180 stopni i zapinać aparat odwrotnie, ale ergonomia idzie w kosmos.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 20-02-2008 o 08:53
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uprawnienia umieszczania postów