Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 300D druga kurtyna/nowy soft?

Mieszany widok

midget
    Guest

Domyślnie 300D druga kurtyna/nowy soft?

Przede wszystkim witam, bo jes to moja pierwsza wizyta tutaj. Trochę już przejrzałem i- szczerze mówiąc- już mi się literki przed oczami plączą a mózg analizuje co 15 słowo. Jakiś czas temu, kuszony przez fotki innych, postanowiłem spróbować popstrykać krople. I nawet nawet, biorąc pod uwagę, że miałem tylko KITa, jakąś starą ruską lampę, warunki w ciemnym domowym kącie i mniejsze niż małe umiejętności. Już wtedy miałem zainstalowanego Wasię i z tego co pamiętam- do wczoraj byłem o tym mocno przekonany- synchronizacja lmapy na 2 kurtynę działała. Jak inaczej mógłym strzlić tą fotkę z czasem (jak sie nie mylę) 1/40? Sam wtedy sie dziwiłem,że taki długi. Chciałęm to znowu powtórzyć i... kupa. Lampa pali tylko przy otwarciu migawki. Wyczytałem po setkach postów, że tak już jest. No, ale- kurcze- przecież wtedy (chyba) działało. możłiwe, żeby to był fuks. Od tamtej pory softa nie ruszałem. Przedwczoraj ponownie zmieniłęm tam i nazad i nic :-(
    A moze ktoś mi podpowie, jak wrócić do focenia kropel bez 2 kurtyny?
    Albo chociaż, gdzie- na pocieszenie- zdobyć Undutchables 0.2.3. Wszelkie linki, jakie znalazłęm prowadzą do nikąd.
    Z góry dzięki. a to jest link do mojej kropli. http://photo.net/photodb/photo?photo_id=5613050 można też znaleźć drugą. Jeśli wciskanie zewnętrznych linków jest illegal, przepraszam.

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Nie wiem o co ci chodzi ale napiszę w skrócie.
    Synchronizacja na 2 kurtynę nie ma nic wspólnego z czasem otwarcia migawki. Możesz robić fotki z masymalnie długim lub maksymalnie krótkim czasem i nie wpłyni to na synchronizację lampy.
    1/40 s to znowu nie taki długi czas bo z lampą zrobisz zdjęcie z czasem 1,2,10,15 sekund też będzie dobrze. (pomijam kwestię stabilizacji aparatu).

Piszesz dalej że lampa pali tylko przy otwarciu migawki.
    To przecież sam napisałeś innymi słowami że jest zsynchronizowana właśnie z 1 kurtyną, więc nic nie musisz robić by jak to napisałeś wrócić do focenia bez 2 kurtyny.

Tak dla wyjaśnienia
    Żeby powrócić do focenia bez 2 kurtyny należy wyłączyć synchronizację z 2 kurtyną .Lampa automatycznie jest synchronizowana na otwarcie migawki.
    Aby powrócić do synchronizacji z 2 kurtyną (na zamknięcie migawki) należy włączyć tę funkcję. Ot i cała filozowia

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

@Tomsarz
    chyba nie zrozumiałes....synchro na druga kurtyne pozwala "zamrozić" (w pewnych granicach) obraz....i pewnie o to chcodzi autorowi.
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Ja jak miałem 300D to nawet z wgranym ruskim softem nie dało się uruchomić synchronizacji na druga kurtynę, nawet z zewnętrzna lampą. Zostały niedoróbki i albo poprostu nie dało się tego obejść, albo komuś sie nie chciało. Co do zamrożenia ruchu błyskiem, to można zawsze, niezależnie od użytej kurtyny, inny tylko może być efekt końcowy, z 1 kurtyną przykładowa kropla może być zamrożona na początku swego ruchu, potem zostanie zarejestrowana rozmazana smuga, z 2 kurtyną odwrotnie, będzie smuga zakończona kroplą.

Coś już napisał

Domyślnie

O ile pamietam to 300D nawet z wgranym softem Wasi nie obslugiwal 2 kurtyny. Jedynym rozwiazaniem jest lapma z ta funkcja i wtedy wlaczasz druga kurtyne na lampie a nie w body.
    Pozdrawiam,
    D.C.

Domyślnie

Mozecie wierzyc albo nie, ale wgranie Wasi spowodowalo u mnie pojawienie sie sporego FF, we wszystkich szklach jakie wtedy mialem. I trzeba bylo nakrecic sie sporo srubka zanim AF znow zadzialal jak nalezy.

Do dzis uzywam Wasi, ze wzgledu na kilka przydatnych funkcji ale druga kurtynka tez nie dziala.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Domyślnie

druga kurtyna o ile mi wiadomo to nigdy nie działała w 300D
    co do wasi to ja mamjakiegoś działającego linka i kilka wersji wasi wiec jak chcesz moge podesłac na e-maila coś.. a link to:

http://www.jjmb.nl/content/content.php?Name=wasia

Ps jest tam kilka wersji Wasi - jakktoś moze powiedziec która najlepsza będę wdzięczny.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Uprawnienia umieszczania postów