ja podpowiem trochę inaczej: zrobiłem to EOS Capture. można go wywołać przez EOS Viewer z menu Options. podobnie robiłem to na 300D i teraz na 20D.Zamieszczone przez tpop
pozdrawiam
ja podpowiem trochę inaczej: zrobiłem to EOS Capture. można go wywołać przez EOS Viewer z menu Options. podobnie robiłem to na 300D i teraz na 20D.Zamieszczone przez tpop
pozdrawiam
wszystko super ale np: w programie do opisu zdjec FOTOSTATION fd nadal nie widac autora zdjecia a wszyskie inne parametry widac!! a głównie na tym programie pracuje
Bo w 20D to sie pojawia jako "Owner's Name" a nie "Author's Name" czy jakos tak... w 10D chyba oba pola sa wypelniane a w 20D tylko Owner.Zamieszczone przez dobra rada
hmm - to mamy jakies inne 10D - u mnie w jednym jak i drugim modelu jest Owner's Name![]()
U mnie tez w obu jest... tylko probuje strzelac jak toto PHOTOSTATION o ktorym pisze kolega odczytuje Authora i skad go bierze... moze w 10D a w 20D informacja "Owner's name" jest inaczej zakodowana w Exifie i dlatego ten programik łyka ja z 10D a z 20D nie potrafi, mimo ze w Exifach z obu aparatow widac ze jest (moge dostarczyc).Zamieszczone przez Auwo
Swietnie te dane wpisuje Exifier....
Pozdrawiam
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
problem nie polega na tym ze nie umiem tego wpisac.bo jak już pisałem w 10D przy programie PHOTOSTATION widac wszystkie parametry nawet autora.a w 20D nie. I nie chodzi mi o amatorskie programy jakie dodaje canon bo to jest oczywiste ze tam nazwe i wszystkie parametry wykonania zdjecia widac, ale o PHOTOSTATION, specjalny program do poważnego opisu zdjec, na potrzeby redakcyjne i archiwizacyjne. pozdrawiam i czekam na kom. bo napewno bedą a program z redakcji dostajesz jak pracujesz w redakcji inaczej zdjęc nie bioraZamieszczone przez Vitez
No to zglos temu co ci dal ten program ze jest on najprawdopodobniej niekompatybilny z aparatem Canon 20D.Zamieszczone przez dobra rada
Bo w 20D nazwe autora (a dokladniej wlasciciela sprzetu) ustawia sie identycznie jak w 10D - za pomoca EOSViewerUtility i to ze z 10D "da sie" a z 20D "nie da sie" (jesli w obu aparatach ustawiles tak samo Owner's name) - to juz wina tego profesjonalnego, powaznego programu PHOTOSTATION ze inaczej czyta EXIF z 10D a inaczej z 20D.
o i to może byc własnie to!! nie przyszło mi do głowy ze moze byc nie pełna wersja, dam znac jak sie cos wyjasniZamieszczone przez Vitez
To jest proste przy pomocy Exifir-a.
Należy:
1.Otworzyć katalog ze zdjeciami
2.Zaznaczyć zdjęcia do wpisania autora (np. All)
3.Otworzyć z paska programu opcje EXIF/IPTC [EDIT]
4.Poo wyświetleniu okinka EDIT wybrać opcje [EXIF data]
5.Odznaczyć okienko [Artist] i wpisań swoje nazwiosko - jesli zaznaczono kilka zdjec lub kliknąć w pasku Artist i rozwinąć opcje EDIT.
6.Nacisnąć [Ok]
7.Program spyta się czy dokonać zmian we wszystkich plikach (jesli zaznaczono kilka zdjec) [wybrać tak] a potem czy dokonać backup orginalnego pliku Exif [wybrać Nie -bo po co]
8.I to wszystko
Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150